Το δίλημμα να επενδυθούν χρήματα στη διάσωση ζωών αντιμετωπίζοντας την αιτία της πανδημίας παντού ή την συνέχιση της χορήγησης τρισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που δεν έχουν τέλος στην οικονομία και κοινωνία» έθεσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στον ένα χρόνο λειτουργίας της συμμαχίας αντιμετώπισης της πανδημίας ACT Accelerator.
Σημείωσε πως με το χάσμα χρηματοδότησης 19 δισ. δολαρίων για το 2021 και την περιορισμένη προσφορά προϊόντων, «μπορούμε να τερματίσουμε την πανδημία μόνο με τη χρηματοδότηση, την κοινή χρήση και την αύξηση της πρόσβασης στα εργαλεία που χρειαζόμαστε για την καταπολέμηση της νόσου. «Η ώρα για ACT είναι τώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, τόνισε «πως η COVID-19 έχει σκοτώσει περισσότερα από 3 εκ. ανθρώπους παγκοσμίως, ενω ένα άλλο κύμα απειλεί πολλές χώρες με την άνιση διανομή δοκιμών, θεραπειών και εμβολίων που επιτρέπει στον ιό να επιταχύνει και να αλλάξει διακινδυνεύοντας την αποτελεσματικότητα των τρεχόντων εργαλείων μας για την καταπολέμηση της νόσου».
Η ACT Accelerator υποστήριξε την ανάπτυξη και χρήση έκτακτης ανάγκης αξιόπιστων αντιγόνων ταχείας διάγνωσης που μπορούν να διεξαχθούν εκτός εργαστηριακών εγκαταστάσεων, παρακολούθησε πάνω από 300 δοκιμές για προσδιορισμό της δεξαμεθαζόνης ως της πρώτης θεραπείας διάσωσης κατά της COVID-19, ενώ δημιούργησε την δράση Covid-19 Oxygen Emergency Taskforce για να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από μισό εκατομμύριο ασθενών COVID-19 σε οξυγόνο. Παράλληλα, εξασφαλίστηκαν μέσα από την συμμαχία εμβολίων COVAX περισσότερα από 2 δισ. δόσεις εμβολίου για 119 χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.
Ειδικά για τα εμβόλια, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. ανέφερε ότι από τα περισσότερα από 950 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν δοθεί μόλις 0,3% έχουν χορηγηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Τα ποσοστά δοκιμών σε χώρες με υψηλό εισόδημα είναι περίπου 70 φορές υψηλότερα από εκείνα σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, αφήνοντας πολλές χώρες “τυφλές” με λίγες πληροφορίες και τρέχοντα ποσοστά μόλυνσης ή διάδοση νέων παραλλαγών.
Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης