«Η κλιματική κρίση είναι δυστυχώς «εδώ» και μας δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις πολυεπίπεδες συνέπειές της. Με ακραία καιρικά φαινόμενα, με καταστροφές ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, με απώλειες περιουσιών και κόπων μιας ολόκληρης ζωής. Εμείς στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, δυστυχώς, «μετράμε» ακόμα τις πληγές του «Daniel», με πολλά χωριά, αγροτικές εκτάσεις, κατοικίες και επιχειρήσεις να παραμένουν μέχρι και σήμερα πλημμυρισμένα, με σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, για τους πλημμυροπαθείς και την τοπική κοινωνία».
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στην ομιλία του για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς της διαχείρισης υδάτων, της διαχείρισης και προστασίας δασών κ.α., στην Ολομέλεια της Βουλής και προσέθεσε:
«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσωπικά, στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε μια ολιστική αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Τμήμα του συνολικού αυτού σχεδίου αποτελεί το παρόν πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αφενός, για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και για την διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της Χώρας. Αφετέρου, για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στο δομημένο περιβάλλον, καθώς και όλων των θεμάτων, που άπτονται της ενεργειακής ασφάλειας».
Στη συνέχεια ο κ. Κέλλας σημείωσε:
«Το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας είναι το πρώτο, στο οποίο θα ληφθούν ενιαία και στοχευμένα μέτρα, μέσω της σύστασης του «Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε.» – (ΟΔΥΘ Α.Ε.). Η σύσταση του Οργανισμού, που λειτουργεί χάρη του δημοσίου συμφέροντος και βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εντάσσεται στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της
Θεσσαλίας, που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού, όπως και ο ίδιος έχει τονίσει, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται, άλλωστε, και έμπρακτα. Ο ΟΔΥΘ, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει: την εκπόνηση και παρακολούθηση της εφαρμογής των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων από πλημμύρες, την εκπόνηση master plan των έργων, που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική προστασία, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και τη συντήρηση και τη διοίκηση των εγγειοβελτιωτικών έργων του δικτύου άρδευσης. Το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΔΥΘ καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ελληνικό δημόσιο, ενώ το ΔΣ του συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ως προς τα όργανα της Διοίκησης».
Ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε ακόμα τα εξής:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, που, μετά την παρέμβασή μου στην αρμόδια Επιτροπή, όπου ανέδειξα τις αδίκιες σε βάρος των υπαλλήλων των ΟΕΒ, ως προς την αναγνώριση προϋπηρεσίας, την μισθολογική τους κατάσταση, αλλά και την μεταχείρισή τους, σε περίπτωση κατάργησης του ΟΔΥΘ, αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και κατέθεσε σχετική νομοθετική ρύθμιση στο παρόν νομοσχέδιο, που αίρει τις υφιστάμενες αδικίες. Άλλη μια απόδειξη ότι η Κυβέρνηση έχει και ευήκοα ώτα, αλλά και γρήγορα αντανακλαστικά».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας τόνισε:
«Η κλιματική κρίση μας αφορά όλους. Και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι ολιστική, άμεση και καίρια. Το παρόν νομοσχέδιο έχει αδιαμφισβήτητα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Και θέτει την περιβαλλοντική και ενεργειακή μας πολιτική σε στέρεες βάσεις. Για αυτό και σας καλώ να το υπερψηφίσετε».
Δείτε το βίντεο εδώ:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις