Αψηφώντας την καυτή ζέστη της Σαουδικής Αραβίας, ο κάτοικος της Μέκκας Αμέρ Αμπντουλάχ μοίρασε δωρεάν τσάι και ψωμί στους πιστούς που πραγματοποιούν το ετήσιο προσκύνημα Χατζ, τιμώντας μια μακρόχρονη παράδοση στην ιερότερη πόλη του Ισλάμ.
Μαζί με τους πέντε γιους του, ο 45χρονος Σαουδάραβας που περνά τα βράδια του σερβίροντας ζεστά ροφήματα στους εξαντλημένους μουσουλμάνους προσκυνητές, δήλωσε ότι η φιλοξενία του χατζ είναι στο αίμα του.
«Για τους κατοίκους της Μέκκας, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να εξυπηρετείς τους προσκυνητές», δήλωσε ο Αμπντουλάχ στο AFP πριν από την έναρξη των τελετουργιών του χατζ την Κυριακή.
«Ο πατέρας μου το έκανε, όπως και οι πρόγονοί του πριν από αυτόν, και τώρα προσπαθώ να το μεταδώσω στους γιους μου», πρόσθεσε, με ιδρώτα να σχηματίζονται σαν μαργαριτάρια στο πρόσωπό του.
Πριν ξεφυτρώσουν στη Μέκκα ξενοδοχεία και πολυκατοικίες, οι ντόπιοι συνήθιζαν να φιλοξενούν τους προσκυνητές στα σπίτια τους.
Τώρα, ενώ η ιερή πόλη είναι διάσπαρτη με πολυτελή καταλύματα και κλιματιζόμενα εμπορικά κέντρα, αυτά δεν έχουν υποκαταστήσει τη βαθιά ριζωμένη κουλτούρα της φιλοξενίας.
Κάθε μέρα γύρω στο μεσημέρι, ο Αμπντουλάχ και οι γιοι του αρχίζουν να γεμίζουν κενές φιάλες με τσάι και ζεστό γάλα.
Συσκευάζουν εκατοντάδες ψωμιά σε καλά σφραγισμένες πλαστικές σακούλες πριν φύγουν για ύπνο.
Στήνονται κοντά στο Μεγάλο Τζαμί, το οποίο ξεχειλίζει από πιστούς, ορισμένοι από τους οποίους επιβιώνουν μόνο με ελεημοσύνες κατά τη διάρκεια του τετραήμερου προσκυνήματος.
«Αυτή είναι μια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά εδώ», είπε ο Αμπντουλάχ, ρίχνοντας τσάι σε ένα χάρτινο φλιτζάνι.
«Αγώνας δρόμου για να βοηθήσουμε»
Η φιλοξενία, η οποία είναι ήδη βαθιά ριζωμένη στη σαουδαραβική κουλτούρα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία κατά τη διάρκεια του χατζ – ενός από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ που όλοι οι μουσουλμάνοι που έχουν τα μέσα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια προσκυνητές από περισσότερες από 160 χώρες αναμένονται φέτος.
Σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση, είναι “φιλοξενούμενοι του Θεού”, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τους παρέχεται διαμονή, φαγητό και ποτό, ακόμη και αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Σε όλη τη Μέκκα, νεαροί άνδρες μοιράζουν δωρεάν γεύματα που αποτελούνται από ρύζι, κοτόπουλο ή κρέας στους προσκυνητές που σχηματίζουν μεγάλες ουρές.
Ο Φαϊζάλ αλ-Χουσεϊνί, ένας Πακιστανός επιχειρηματίας που ζει στη Μέκκα, μοιράζει ζεστά γεύματα κάθε μέρα εδώ και εβδομάδες.
«Είναι μεγάλη τιμή να υπηρετώ τους επισκέπτες του Θεού”, είπε, δίνοντας φαγητό σε μπλε πλαστική σακούλα σε έναν προσκυνητή.
Για τον 47χρονο Αιγύπτιο επισκέπτη Μαχμούντ Ταλάτ, τα εδέσματα αποτελούν τη μοναδική πηγή διατροφής του.
«Βασίζομαι σε αυτά τα γεύματα γιατί δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσω», είπε.
Η φετινή καλοκαιρινή χρονική συγκυρία για το χατζ, το οποίο ακολουθεί το σεληνιακό ημερολόγιο, θα δοκιμάσει την αντοχή των πιστών κατά τη διάρκεια της κυρίως υπαίθριας τελετής.
Καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 42 βαθμούς Κελσίου, νεαροί άνδρες μοιράζουν μπουκάλια με παγωμένο νερό για να βοηθήσουν τους προσκυνητές να επιβιώσουν από τη ζέστη.
«Αγοράζουμε νερό και το ψύχουμε καλά, και στη συνέχεια αρχίζουμε να το διανέμουμε μία ή δύο φορές την ημέρα μετά την προσευχή», δήλωσε ο κάτοικος της Μέκκας Χαμζά Ταχέρ, 25 ετών.
Στεκόμενος κοντά σε ένα φορτηγό φορτωμένο με μπουκάλια νερού, ο αδελφός του Άνας, 22 ετών, είπε ότι δεν ήταν οι μόνοι που βοηθούσαν.
«Όλοι οι κάτοικοι της Μέκκας τρέχουν να βοηθήσουν», είπε.
Η παράδοση της φιλοξενίας των προσκυνητών στα σπίτια της Μέκκας έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σαουδαραβικές αρχές ξεκίνησαν ένα έργο επέκτασης των υποδομών που αύξησε τις επιλογές διαμονής.
Αλλά πολλοί από τους κατοίκους της πόλης εξακολουθούν να θυμούνται το έθιμο αιώνων.
«Όταν μεγάλωνα, συνηθίζαμε να φιλοξενούμε προσκυνητές στα σπίτια μας», δήλωσε κάτοικος της Μέκκας που ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
«Ήταν μια όμορφη παράδοση»
Και ενώ κάποιες πρακτικές σβήνουν, έρχονται στο προσκήνιο νεότερες, συμπεριλαμβανομένης μιας κρατικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Παιδείας που έχει στείλει εκατοντάδες μαθητές της Μέκκας για να βοηθήσουν στο χατζ.
Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνονται η παροχή βοήθειας σε προσκυνητές σε αναπηρικό αμαξίδιο και η καθοδήγηση μη αραβόφωνων προσκυνητών στους ιερούς τόπους.
«Ολοκληρώνω αυτό που οι πρόγονοί μου ξεκίνησαν πριν από εκατοντάδες χρόνια», δήλωσε ο 17χρονος μαθητής Σουλτάν αλ Γκαμντί.
Πηγή: AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος