Οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας δίνει η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ Αγλαΐα (Λία) Ρογγανάκη.

Αναλυτικά: «Είναι φυσιολογικό ότι αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση θα μας επηρεάσει κυρίως στον ψυχολογικό τομέα. Δεν είναι μόνο οι υλικές απώλειες πού πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά και οι ψυχικές συνέπειες.Όμως είναι αναγκαίο να βρούμε τη δύναμη.Χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται να βαστάξει ο καθένας τον χαρακτήρα του άλλου.είναι αναγκαίο να σταθεί ο καθένας δίπλα στον άλλον. Ας έχουμε υπομονή στις ιδιαιτερότητες του καθενός. Ας σκεπτόμαστε τις δικές μας και έτσι θα είμαστε πιο επιεικείς στους άλλους. Έχουμε ο καθένας την δική του απώλεια, αλλά ας προσπαθήσουμε για ότι χρειαστεί ο άλλος, να είμαστε δίπλα του, παρόντες. Και μόνο η ιδέα αυτή στηρίζει τον συνάνθρωπό μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και θα τα καταφέρουμε. Ζούμε μια βιβλική καταστροφή και χρειάζεται ειδική μεταχείριση γι αυτό πρέπει να ενημερωνόμαστε. Προσοχή τι διαβάζουμε διότι μερικά εξ αυτών, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά αντίθετα παραπλανούν και φοβίζουν.

Σημαντικές οδηγίες για προστασία μετά από πλημμύρα

Καταναλώνουμε μόνο εμφιαλωμένο νερό έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του νερού από το δίκτυο. Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό τόσο για πόση ,αλλά και για το πλύσιμο τροφίμων φρούτων και λαχανικών και για παρασκευή φαγητού.Το χρησιμοποιούμε για να πλένουμε πιάτα, να πλένουμε τα χέρια μας, να βουρτσίζουμε τα δόντια. Επίσης για καθαρισμό τραυμάτων, για πλύσιμο ρούχων και για γενικότερη οικιακή χρήση και πλύσιμο επιφανειών, επίπλων και οικιακών συσκευών. Δεν τρώμε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί. Πετάμε τρόφιμα ακόμα και σε κλειστές συσκευασίες εάν έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας. Για τον καθαρισμό του σπιτιού πρέπει να φοράμε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο. Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσουμε νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσουμε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράμε μάσκα προσώπου και γυαλιά . Οι χώροι θα πρέπει να απολυμανθούν με χλωρίνη η άλλο απολυμαντικό. Τα ρούχα μετά τις εργασίες πρέπει να πλένονται ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.) πρέπει να πεταχτούν. Σε περίπτωση που έχουμε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφεύγουμε την έκθεση σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης. Πριν αρχίσουμε τις διαδικασίες αποκατάστασης πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.

Για να επιστρέψουμε στην περιοχή που βρίσκεται το σπίτι ή ο χώρος εργασίας μας πρώτα πρέπει να βεβαιωθούμε από τις Αρχές ότι είναι ασφαλής και κατόπιν να επιστρέψουμε ειδικά αν έχει προηγηθεί εκκένωση. Απομακρύνουμε τα παιδιά από το σπίτι κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Απαραίτητος είναι ο επαρκής αερισμός του χώρου. Επιπρόσθετα εφόσον βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλής η χρήση τους, για την αποφυγή δημιουργίας υγρασίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικά ή οποιοδήποτε άλλο θερμαντικό μέσο. Κλείνουμε την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ δεν χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί και μόνο αφού ελεγχθούν από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο. Για την κυκλοφορία σε πλημμυρισμένες περιοχές προσέχουμε. Δεν εισερχόμαστε, δεν περπατάμε ή οδηγούμε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν πλησιάζουμε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.

Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σώματος και εντομοκτόνα χώρου. Kρατάμε τα παιδιά μας ασφαλή και δεν τα αφήνουμε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.Πλένουμε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα. Πλένουμε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος επικοινωνήστε με ιατρό Αναζητήστε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση αδιαθεσίας, αναπνευστικών προβλημάτων, εμφάνισης εξανθήματος ή γαστρεντερικών».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω