Τη συμβολή της Τροχαίας στην οδική παιδεία ανέδειξε το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής υπό την προεδρία του αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτή Ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα. Ο Διοικητής του Τμήματος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Βασίλειος Βλαχογιάννης, η Υποδιοικήτρια, Αστυνόμος Α΄ Ελένη Σαριγκούλη, και η αστυνομικός – συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Υπαρχιφύλακας Δέσποινα Γκουτζολίκα, ενημέρωσαν την Εθνική Αντιπροσωπεία για τις δράσεις της Τροχαίας Λάρισας με σκοπό την ενίσχυση της οδικής εκπαίδευσης και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Ο κ. Βλαχογιάννης σημείωσε, στην ομιλία του, πως η τεχνολογική πρόοδος και η αύξηση των οχημάτων στους δρόμους προϋποθέτουν την ενίσχυση της οδικής εκπαίδευσης των πολιτών. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στο πρώτο τροχαίο ατύχημα στην ιστορία της χώρας, το οποίο συνέβη λόγω υπερβολικής ταχύτητας, το 1907, όταν στους δρόμους κυκλοφορούσαν μόλις 7 αυτοκίνητα, και είχε ως αποτέλεσμα την παράσυρση πεζού, με τον τύπο της εποχής να σχολιάζει: «φανταστείτε τι θα γίνει όταν τα οχήματα φτάσουν τα 70». Ο κ. Διοικητής, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Τροχαίας να εκδώσει το εκπαιδευτικό βιβλίο της κ. Γκουτζολίκα, «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης πάνε εκδρομή», που έχει μοιραστεί δωρεάν στα σχολεία, τόνισε πως το σχολικό περιβάλλον και, πρώτιστα, η οικογένεια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οδική συνείδηση των πολιτών. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Τροχαία δεν έχει τιμωρητικό ρόλο αλλά δρα καταρχήν αποτρεπτικά και προληπτικά, προκειμένου να σώζονται ζωές και να μειώνονται τα ατυχήματα.
Η κ. Σαριγκούλη αναφέρθηκε στις ενημερωτικές δράσεις της Τροχαίας Λάρισας και στις συνέργειές της με άλλους φορείς, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, όπως με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Λάρισας, τις αυτοδιοικητικές αρχές και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», υπό την αιγίδα της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής. Μεταξύ άλλων, επισήμανε πως, κάθε χρόνο, το Τμήμα Τροχαίας πραγματοποιεί 25-30 διαλέξεις σε 1200 μαθητές και μοιράζει έντυπα στα σχολεία.
Η κ. Γκουτζολίκα εστίασε στη σημασία της διδασκαλίας του ΚΟΚ στα παιδιά και εν γένει της εξοικείωσής τους με την έννομη τάξη, μέσω απλών και ευχάριστων τρόπων, όπως τα παιδικά βιβλία και η βιωματική εκπαίδευση. Αναφερόμενη στη διδασκαλία της οδικής ασφάλειας μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου της, το οποίο έχει εγκριθεί από το ΙΝΕΠ και διδάσκεται στα σχολεία.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε, επίσης, εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η Αστυνομική Διευθύντρια, της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, Ευαγγελία Βαμβακάκη. Η κ. Βαμβακάκη ενημέρωσε το σώμα για την εκπαιδευτική διάσταση στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΛΑΣ, την περίοδο 2021-2025, ο οποίος εδράζεται στην πεποίθηση «Σύγχρονη Αστυνομία – Ασφαλείς Πολίτες».
Ο κ. Κέλλας ευχαρίστησε τα στελέχη της ΕΛΑΣ για τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση της Επιτροπής, σημειώνοντας πως η οδική παιδεία αποτελεί βασικό παράγοντα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη υποδομών, η συντήρηση των επαρχιακών δρόμων και η επικαιροποίηση του ΚΟΚ, με στόχο την αποτροπή και την πρόληψη των τροχαίων. Κλείνοντας τη συνεδρίαση, επαίνεσε τους αστυνομικούς της Τροχαίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας για το έργο και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Δείτε το βίντεο, εδώ: https://youtu.be/xy00uzZWfYQ
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις