Η γρίπη ενέσκηψε νωρίς εφέτος σε Αμερική και Ευρώπη και οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την διαφαινόμενη σφοδρότητα του επιδημικού κύματος της ασθένειας και τη συνύπαρξή του με ενδεχόμενη αύξηση του κύματος κορονοϊού.
Νωρίς καταγράφηκαν και στη χώρα μας τα πρώτα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης. Μέσα στον Οκτώβριο έγινε η καταγραφή δύο κρουσμάτων, σε αντίθεση με την περσινή περίοδο γρίπης, οπότε τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά της ασθένειας είχαν καταγραφεί το Μάρτιο και στις προ -πανδημίας COVID περιόδους καταγράφονταν συνήθως το Δεκέμβριο. Στις ΗΠΑ, εφέτος, η γρίπη, εμφανίστηκε έξι εβδομάδες νωρίτερα, με υψηλά ποσοστά νόσησης.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, τα CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) αναφέρουν ότι «τόσο υψηλά ποσοστά νόσησης έχουν να αναφερθούν στην Αμερική από το 2009, με την πανδημία της H1N1, με βάση τον αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις επισκέψεις σε γιατρούς, τις νοσηλείες και τους θανάτους». Σύμφωνα με τις ίδιες επιστημονικές διαπιστώσεις, το σημαντικό είναι πως το φετινό εμβόλιο καλύπτει ικανοποιητικά τα κυκλοφορούντα στελέχη των ιών της γρίπης.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα νοσοκομεία της χώρας μας έχουν αρχίσει να υπάρχουν και νοσηλείες περιστατικών γρίπης. Αφορούν, κυρίως, ηλικιωμένους με συννοσηρότητες, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Θεοκλής Ζαούτης μίλησε στο ertnews.gr, για το αναμενόμενο επιδημικό κύμα της γρίπης, τονίζοντας την τεράστια σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού:
«Αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες είναι ότι υπάρχει μια αύξηση στα περιστατικά που οφείλονται σε ιούς του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης. Αυτό οφείλεται σίγουρα στο ότι δεν ζούμε, πλέον, τηρώντας τα ίδια μέτρα προστασίας των τελευταίων χρόνων της πανδημίας (όπως είναι η χρήση της μάσκας), που προστατεύουν και από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς. Είναι αναμενόμενο πως εφέτος θα δούμε μια επιστροφή στο προ – covid παρελθόν. Και τότε, όμως, υπήρχαν διαφορές από χρόνο σε χρόνο ως προς τη σοβαρότητα στην εκδήλωση του επιδημικού κύματος της γρίπης. Το μήνυμα που πρέπει να περνάμε σε όλους, είναι ότι εστιάσαμε στον κορονοιό, αλλά να μην ξεχνάμε τη γρίπη και τη θωράκιση απέναντί της, με τον εμβολιασμό».
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισημαίνει: «Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσο, γι’ αυτό πρέπει, άμεσα, να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και, ανεξαρτήτως ηλικίας, όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την πρόκληση σοβαρών επιπλοκών, σε περίπτωση μόλυνσής τους από τους ιούς της γρίπης».
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη, χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα με χρόνια νοσήματα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.
Στην Ελλάδα, παρατηρείται, συνήθως, αύξηση της δραστηριότητας της γρίπης από τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Κατά την εφετινή περιόδο, όμως, το επιδημικό κύμα αναμένεται να αρχίσει, νωρίτερα. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση γρίπης του ΕΟΔΥ, κατά την περίοδο 2021-2022 τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Η χρήση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χεριών κ.λ.π.) απέτρεψε σημαντικά τη μετάδοση της λοίμωξης SARS-CoV-2 και των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης. Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της ασθένειας είναι ο εμβολιασμός. Το αντιγριπικό εμβόλιο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της.
Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2022-2023 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Την προσεχή περίοδο γρίπης 2022-2023, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
* Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
- Καρδιακή νόσο
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Χρόνιες παθήσεις ήπατος
- Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
- Σύνδρομο Down
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Η προστασία που παρέχει σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σημαντική, καθώς σύμφωνα με επισημονικές μελέτες, ο κίνδυνος πρόκλησης επιπλοκών υπάρχει και στο στάδιο της ανάρρωσης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ «όταν ένας ασθενής αναρρώνει από τη γρίπη, η φλεγμονώδης απόκριση που δημιουργείται από τον ιό συνεχίζει να προκαλεί επιπλοκές στον οργανισμό για ακόμα 4 με 6 εβδομάδες σε όσους είναι μεσήλικες ή υπερήλικες, αυξάνοντας το ποσοστό των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων».
Έκτακτη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 θα παραχωρήσουν, σήμερα, στις 18.00 μ.μ, στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Επιμέλεια: Σοφία Πατραμάνη