Σοκάρει και ταυτόχρονα διαψεύδει τις θεωρίες συνομωσίας η αλήθεια για την προσπάθεια ανανέωσης του συμβολαίου του Αργεντίνου σούπερ σταρ με την Μπαρτσελόνα.
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου του Λιονέλ Μέσι στην Βαρκελώνη. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 21ου αιώνα για πρώτη φορά στην επαγγελματική του καριέρα αλλάζει ομάδα. Όχι επειδή το θέλει, όπως για παράδειγμα πέρσι, αλλά επειδή τον αναγκάζουν.
«Μα αλήθεια, πως γίνεται να τον αναγκάζουν να φύγει, άμα ήθελε θα έμενε».
Θέμα 1ο: Δεδομένα, ο Μέσι ήθελε να μείνει στην Μπαρτσελόνα. Το έχει πει ο ίδιος, το έχει πει ο πρόεδρος του συλλόγου, Τζουάν Λαπόρτα, ενώ το έλεγαν και αμέτρητα δημοσιεύματα έγκυρων ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Μάλιστα, όλες οι πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει πως είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία για νέο 5ετές συμβόλαιο το οποίο θα υπέγραφε ο 34χρονος μόλις επέστρεφε από τις διακοπές του. Το πρόβλημα που προέκυψε και «πάγωσε» τις διαδικασίες αφορούσε το salary cap του Ισπανικού πρωταθλήματος. Η Λα Λίγκα δεν θα επέτρεπε στους «μπλαουγκράνα» να δηλώσουν τη νέα συμφωνία διότι το συνολικό ύψος των μισθών τους ξεπερνάει κατά πολύ το όριο που υπάρχει.
«Ωραία τότε, ας έπαιρνε λιγότερα χρήματα για να «χωρέσει» στο salary cap το συμβόλαιό του».
Θέμα 2ο: Την τετραετία 2017-2021, ο Αργεντινός εισέπραττε περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου, δέχθηκε να υποστεί μείωση της τάξεως του 50% για να μπορέσουν οι άνθρωποι του συλλόγου από τη μια να περιορίσουν τα έξοδα που υπάρχουν και από την άλλη να «στριμώξουν» το συμβόλαιο στο salary cap. Ακόμη κι αυτό όμως δεν ήταν αρκετό.
«Γιατί δεν δέχτηκε να πάρει ακόμη λιγότερα χρήματα αφού ήθελε τόσο πολύ να μείνει;»
Θέμα 3ο: Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το 30% των εμπορικών εσόδων της Μπαρτσελόνα προέρχονται άμεσα η έμμεσα από τον Μέσι. Επομένως, θα ήταν έως και άδικο να αμείβεται με 5-10 εκατομμύρια. Αλλά ας πούμε ότι δεχόταν κάτι τέτοιο. Πάμε να δούμε τι θα ίσχυε σε αυτήν την περίπτωση.
Οι νέοι κανονισμοί της Λα Λίγκα δεν επιτρέπουν σε καμία ομάδα να χρησιμοποιεί περισσότερο από 70% των συνολικών της εσόδων για μισθούς ποδοσφαιριστών. Με την συμφωνία που έκανε με τον Μέσι, η «Μπάρτσα» θα έφτανε το μπάτζετ μισθοδοσίας στο 115% των εσόδων. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγο της οικονομικής κακοδιαχείρισης της προηγούμενης διοίκησης. Όμως ακόμη κι αν ο «πούλγκα» δεχόταν να αγωνιστεί δωρεάν, το ποσοστό θα έπεφτε στο 95%, αρκετά μακριά από το όριο που υπάρχει. Άρα και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούσε να τον δηλώσει στο ρόστερ της ομάδας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και για να «χωρέσουν» συμβόλαια όπως του Ντεπάι και του Αγουέρο, πρέπει να γίνουν κάποιες ακόμα πωλήσεις ή αποδεσμεύσεις.
Εν κατακλείδι, όσα κακόβουλα γράφονται για τον Αργεντίνο σούπερ σταρ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η ευθύνη για την κατάληξη της υπόθεσης βαραίνει την ίδια την Μπαρτσελόνα και την προηγούμενη διοίκησή της. Ταυτόχρονα, η τωρινή διοίκηση θεώρησε ότι η Λα Λίγκα θα κάνει μια… εξαίρεση λόγω του Μέσι. Αρά και αυτή έχει την ευθύνη ότι δεν προετοιμάστηκε όπως έπρεπε για όλα τα σενάρια.
Στο τέλος της ημέρας καμία από τις δύο πλευρές δεν την συμφέρει αυτό το αναγκαστικό «διαζύγιο». Είτε θέλετε να το δείτε εμπορικά, είτε οικονομικά, είτε επικοινωνιακά, είτε αγωνιστικά. Το μόνο «πλεονέκτημα» που έχει η Παρί Σεν Ζερμέν ή η Μάντσεστερ Σίτι σε σύγκριση με τους «μπλαουγκράνα» είναι το επίπεδο του ρόστερ. Όμως, αν αυτό ήταν ικανό να πείσει τον Μέσι να εγκαταλείψει την Βαρκελώνη, τότε θα το είχε κάνει εδώ και χρόνια.
Καλές οι θεωρίες συνομωσίας, αλλά το ορθό είναι πρώτα να ψάχνουμε τα δεδομένα, να μαθαίνουμε ακριβώς τι ισχύει και μετά προσπαθούμε να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα.
Επιμέλεια κειμένου: Βασίλης Αγριτάκης