Ο Δήμος Κιέβου αποφάσισε να αποκαθηλώσει το μνημείο φιλίας μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων που βρίσκεται σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας θέλοντας να δώσει ένα ηχηρό και συμβολικό μήνυμα για το οριστικό τέλος των σχέσεων των δυο χωρών. Στο περιθώριο των δηλώσεων του Δημάρχου Κιέβου στους δημοσιογράφους από όλο τoν κόσμο για την απόφαση του Δήμου να απομακρύνει το μνημείο, ο Βιτάλι Κλίτσκο απάντησε σε ερώτηση της ΕΡΤ για το κατά πόσο είναι ασφαλής η πρωτεύουσα, ενώ έκανε αποκλειστικές δηλώσεις στην κάμερα δίνοντας το δικό του μήνυμα στους Έλληνες, χαιρετώντας τους στα ελληνικά.
«Αυτή τη στιγμή βλέπουν τη μεγάλη εισβολή, τι έγινε στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βασική μας προτεραιότητα είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο, την εισβολή, είναι επίθεση εναντίον όλων των Ουκρανών. Δεν γνωρίζουμε ακριβή αριθμό, αλλά χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν πεθάνει, είναι μεγάλη καταστροφή για τη χώρα μας».
Ο Δήμαρχος του Κιέβου στο περιθώριο των εργασιών αποκαθήλωσης του αγάλματος που συμβολίζει τη φιλία μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και κοσμεί μια από τις κεντρικότερες πλατείες του πρωτεύουσας, απαντάει στο ερώτημα της ΕΡΤ για το αν το Κίεβο είναι μια ασφαλής πόλη: «κανένας δεν νιώθει ασφαλής στην Ουκρανία. Όλοι, 40 εκατομμύρια κάτοικοι είναι κάτω από τον κίνδυνο μιας επίθεσης από πυραύλους, βόμβες και ρωσικά στρατεύματα».
Ο Δήμος του Κιέβου αποφάσισε να απομακρύνει το μνημείο σύμβολο της ρωσο-ουκρανικής φιλίας, όπως και άλλα 60 αγάλματα από τη Σοβιετική εποχή, αλλά και να δώσει νέα ονόματα σε δρόμους και πάρκα.
«Το να υπάρχει ένα άγαλμα που να θυμίζει τη φιλία με τη Ρωσία είναι αμαρτία, για αυτό είναι και πολύ σωστή η απόφαση να το καθαιρέσουν» λέει ο αρχιτέκτονας, Σεργκέι Νικολάιβιτς.
Στη θέση του αγάλματος που απομακρύνθηκε αναμένεται να τοποθετηθεί ένα άλλο που σύμφωνα με τον Δήμαρχο του Κιέβου θα συμβολίζει την Ουκρανία.
Σε ζωντανή σύνδεση από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας η Έλενα Αποστολίδου είπε ότι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που κυριαρχούν στο Κίεβο είναι ο διπλωματικός πυρετός για τον εξοπλισμό, οι συζητήσεις για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και φυσικά οι επιθέσεις. Μετά μάλιστα από αυτές που έγιναν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς τόσο στα δυτικά όσο και στα κεντρικά της χώρας αυξάνεται η ανησυχία αλλά και η οχύρωση συγκεκριμένων σιδηροδρομικών στόχων.
Αποστολή στο Κίεβο: Ελενα Αποστολίδου, Κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος, Ήχος: Αντώνης Κυπραίος