Είναι δύσκολο να μην γνωρίζει κάποιος το ξενοδοχείο «Αστόρια» της Λάρισας, είτε μέσω βιώματος είτε μέσα από περιγραφές οικείων προσώπων. Για τουλάχιστον 30 χρόνια «πρωτοστατούσε» ανάμεσα στις τουριστικές μονάδες τους κέντρου της πόλης και όχι άδικα: Μακρά ιστορία, ένας ιδιοκτήτης που για χρόνια λειτουργούσε το ξενοδοχείο με πολύ μεράκι, προσωπικό ιδιαίτερα φιλικό και εξυπηρετικό.
Τα σημαντικότερα όμως στοιχεία του, που πολύ γρήγορα το έφεραν ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των ταξιδιωτών, ήταν ο σύγχρονος χαρακτήρας του ξενοδοχείου, τις δεκαετίες 1970 και 1980, κατά τις οποίες γνώρισε μεγάλες δόξες. Το ξενοδοχείο “Αστόρια” γρήγορα απέκτησε ισχυρή φήμη, με αποτέλεσμα να φιλοξενεί κατά διαστήματα επώνυμα πρόσωπα της πολιτικής, του καλλιτεχνικού και αθλητικού κόσμου. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί και σημαντική ένδειξη της έντονης «παρουσίας» του ξενοδοχείου στην πόλη, είναι ότι ακόμη και σήμερα εμφανίζεται στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, αν και εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί πια.
Το ξενοδοχείο των καλλιτεχνών κ. Γιώργο;
«…Θα μπορούσαμε να το πούμε κι έτσι, καθώς τα δωμάτια του 1ου και 2ου ορόφου ήταν μόνιμα κρατημένα για καλλιτέχνες. Όσα χρόνια εργαζόμουν στο ξενοδοχείο, πέρασαν όλοι οι καλλιτέχνες από το ξενοδοχείο: Θεατρικοί θίασοι με Σταυρίδη, Χατζηχρήστο και Αλίκη Βουγιουκλάκη, τραγουδιστές όπως η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας και πολλοί ακόμη…Μάλιστα, στον ημιώροφο του ξενοδοχείου υπήρχε χαρτοπαικτική λέσχη, την οποία τιμούσαν όλοι οι καλλιτέχνες που διέμεναν στο ξενοδοχείο».
Ο κ. Γιώργος Πλατής, συνταξιούχος από το 2011 και βοηθός στο καφέ που διατηρεί η κόρη του στο κέντρο της πόλης, από το 1976 έως το 1992 εργάστηκε ως σερβιτόρος στο ξενοδοχείο Αστόρια, και αναπολεί με νοσταλγία τα χρόνια στο ξενοδοχείο. Συχνότερα, θα τον συναντούσε κάποιος στο μπαρ του ημιώροφου, ενώ για τέσσερα χρόνια ήταν συνέταιρος με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου κ. Κακάτσιο Χρήστο, στο καφέ του ισογείου, στο οποίο μάλιστα σύχναζαν, πολλοί δημοσιογράφοι της Λάρισας, τη δεκαετία του 1980, για τον καθημερινό τους καφέ. Λόγω της μεγάλης του εμπειρίας και του επαγγελματισμού του, ανέπτυξε σχέσεις οικειότητας, με αρκετές προσωπικότητες της εποχής.
Μια τέτοια σχέση, ήταν αυτή που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γιώργο, την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση (πριν το 1981), όσες φορές ερχόταν στη Λάρισα, έμενε μόνο και αποκλειστικά στο «Αστόρια». Όπως θυμάται ο ίδιος: «…Του πήγαινα αρκετά συχνά στο δωμάτιό του ουίσκι… Έπινε μόνο «Teachers». Για λόγους διακριτικότητας, χρησιμοποιούσα τις περισσότερες φορές το ασανσέρ υπηρεσίας. Μάλιστα, την περίοδο της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1987, τον είχα συναντήσει στο ξενοδοχείο και του είπα τη φράση που ακουγόταν πολύ εκείνη την περίοδο: Ανδρέα, πες και για το Αιγαίο! Δεν ξέρω αν με άκουσε…Αλλά στην ομιλία του, το έκανε!»
Μια ακόμη ιδιαίτερη σχέση του κ. Γιώργου με πολιτικό της εποχής, ήταν αυτή με τον πρώην Υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ., Παναγιώτη Μπούτο. Ο κ. Γιώργος έχοντας μια μόνιμη διάθεση για πείραγμα, μας εξομολογείται, ότι όταν η ΝΔ διέγραψε τον Μπούτο από το κόμμα και τύχαινε ο ίδιος να μείνει στο Αστόρια, του πήγαινε πάντα στο πρωινό του γαλάζιες πετσέτες…
Φυσικά, δεν είναι λίγες οι ιστορίες που έχει να θυμάται με πελάτες του ξενοδοχείου, από τον αθλητικό κόσμο. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Γιώργου Αλέφαντου, ο οποίος την περίοδο 1990-1991, είχε διατελέσει για περίπου 2 μήνες προπονητής της ΑΕΛ. Το συγκεκριμένο διάστημα διέμενε στο Αστόρια, κι ο κ. Γιώργος τον γνώριζε καλά: «Ήταν φιλότιμος άνθρωπος…Κάποια στιγμή ζήτησε από τη διοίκηση της ΑΕΛ να του δώσουν ένα τάπερ, για τη μεταφορά του φαγητού του, και η διοίκηση του έδωσε δύο, μέσω της κόρης μου… Όταν λοιπόν η κόρη μου τα παρέδωσε στον Αλέφαντο αυτός της είπε: Τι μου τα έφερες τα δύο; Εγώ ένα ζήτησα…Και κράτησε το ένα…».
Πώς αποφασίσατε να εργαστείτε στο ξενοδοχείο;
«Την περίοδο, 1973 – 1976 εργαζόμουν ως σερβιτόρος στη Λέσχη Αξιωματικών της Λάρισας, εξυπηρετώντας όμως αποκλειστικά Ανώτερους Αξιωματικούς: Από Συνταγματάρχες μέχρι τον Στρατηγό. Μεταξύ αυτών ήταν οι Στρατηγοί Γκράτσιος, Σικιώτης και Αλαμάνος. Αυτή η τριετία ήταν αρκετή για να αποκτήσω φήμη, και στη συνέχεια όταν ο Κακάτσιος ανέλαβε τη Διοίκηση του ξενοδοχείου την 1η Ιανουαρίου 1976, μέσω συστάσεων φίλων μου που εργάζονταν στην εστίαση, προσλήφθηκα ως σερβιτόρος στο ξενοδοχείο στις 16 Φεβρουαρίου 1976. Αυτό που επίσης θυμάμαι, ήταν ότι ο Κακάτσιος ήταν ο κύριος χρηματοδότης της ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου ΠΑΟΛ, με προπονητή και ποδοσφαιριστή, τον Αργυρίου Γεώργιο…»
Με έντονα νοσταλγική διάθεση, ο κ. Γιώργος επέμενε ότι έχει πολλά ακόμη να θυμηθεί από τα 18 χρόνια στο Αστόρια…Ιστορίες σημαντικές και ασήμαντες, που κατέστησαν όμως το ξενοδοχείο, σε τουριστική δομή της Λάρισας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης.
Πληροφορίες και φωτογραφίες: Γιώργος Πλατής
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Δημηνίκου
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις