Σε ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αυγενάκη και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Β. Κικίλια, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των πληγέντων παραγωγών ακτινιδίου στο Ομόλιο από την κακοκαιρία “Daniel”, όπως και “Elias”».
Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας:
«Άλλη μια ομάδα παραγωγών του ν. Λάρισας που βρίσκονται σε απόγνωση, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία “Daniel”, όσο και η “Elias”, είναι οι παραγωγοί ακτινιδίου στο Ομόλιο. Όπως τονίζουν καλλιεργητές του συγκεκριμένου προιόντος, αλλά και γεωπόνοι που παρακολουθούν τις συγκεκριμένες καλλιέργειες, η υπερχείλιση των χειμάρρων κατά τις δίδυμες θεομηνίες του περασμένου Σεπτεμβρίου προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στα δέντραακτινιδίου, ενώ δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, αφού η πορεία, όπως και η τελική κατάληξη των σχετικών αποζημιώσεων, ακόμη, αγνοείται. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις που έγιναν ειδικά για τα ολοσχερώς κατεστραμμένα φυτά των ακτινιδίων, για να αποδώσουν ξανά μια ικανοποιητική παραγωγή, εξαιτίας της δενδρώδους τους φύσης, θα απαιτηθούν τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Ωστόσο, οι καταστροφές και τα προβλήματα που οι μεσογειακοί κυκλώνες άφησαν, δεν περιορίστηκαν μόνο στις καλλιέργειες ακτινιδίου, οι οποίες σύμφωνα με τους παραγωγούς έχουν υποστεί καταστροφή τουλάχιστον κατά 50%. Στην ίδια δυσχερή κατάσταση βρίσκονται και οι καλλιέργειες καλαμποκιού, ηλίανθου και τριφυλλιού, αλλά και οι καλλιέργειες σε όποιο αγροτεμάχιοτης περιοχής -ανεξαρτήτως καλλιέργειας- το νερό λίμνασε για πάνω από πέντε ημέρες.
Όλοι, ανεξαιρέτως καλλιέργειας παραγωγοί του Ομολίου, ωστόσο, καταγγέλλουν πως παρά τις συχνές εμφανίσεις, όσο και εξαγγελίες, υπουργικών κλιμακίων από την Αθήνα, δυστυχώς και παρά την πάροδο σχεδόν πέντε μηνών από τις καταστροφές, δεν έχουν εισπράξει καμία αποζημίωση, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε πλήρη απόγνωση. Ικανός, μάλιστα αριθμός εξ αυτών επεξεργάζεται ακόμη και την έξοδο από το αγροτικό επάγγελμα, αφού ακόμη και οι αποζημιώσεις να καταβληθούν, τίποτα δεν εγγυάται πως δεν θα επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, δεδομένου ότι τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής εξακολουθούν να μην παρέχουν επαρκή προστασία, ενώ και το παρακείμενο ποτάμι δεν έχει ακόμη καθαριστεί.
Ωστόσο, η Πολιτεία θα πρέπει να περάσει κάποτε από το στάδιο των “μεγαλεπήβολων” εξαγγελιών μέτρων αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές στην Θεσσαλία, στην άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που δεν επιτρέπουν την γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, οι οποίοι χρειάζονται τα χρήματα αυτά, ιδίως, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής δεν αφορούν μόνο τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και άλλα εκτός εποχής, έντονα – όσο και εχθρικά για την αγροτική παραγωγή – καιρικά φαινόμενα, τα οποία ωστόσο συνδυαστικά απομειώνουν το εισόδημα των καλλιεργητών, πέρα από τους οικονομικούς παράγοντες, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι ανατιμήσεις σε φυτοφάρμακα, ενέργεια κ.α..», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους υπουργούς: «Για ποιους λόγους έχει “βαλτώσει” η διαδικασία αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών ακτινιδίου στο Ομόλιο, όπως και των υπολοίπωνκαλλιεργητών διαφόρων αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν;» Αλλά και πως προτίθενται να ενεργήσουν, προκειμένου να ενεργοποιηθούν άμεσα οι σχετικές υπηρεσίες, αφού για ακόμη μία φορά γίνεται αντιληπτό πως οι συνήθεις μηχανισμοί αποζημιώσεων της Πολιτείας, όσο και οι έκτακτοι όπως θεσπίστηκαν και υλοποιούνται από την παρούσα κυβέρνηση,δεν είναι επαρκείς στις νέες κλιματικές συνθήκες;»
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις