Φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, δομές και στο SeaJet– Οι ορμητικοί χείμαρροι κατέστρεψαν τα σπίτια τους- Σκηνικό… κόλασης στα περίχωρα του Βόλου
Τουλάχιστον 162 άτομα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, δομές του Δήμου Βόλου, ακόμη και στο SeaJet, μετά τις νέες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Πρόκειται για κατοίκους πληγέντων από τις πλημμυρισμένες περιοχές, τα σπίτια των οποίων «βούλιαξαν» στη λάσπη και οι ίδιοι δεν είχαν πού να μείνουν. Η πλειοψηφία των προσωρινά «άστεγων» πολιτών προέρχεται από τις Αλυκές και την Αγριά, όπου μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Elias και το σπάσιμο των χειμάρρων, το σκηνικό θυμίζει πραγματική κόλαση.
Οι κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους θα θάβονται στις λάσπες μετά το σπάσιμο των χειμάρρων και οι ίδιοι να μην έχουν πού να μείνουν. Κυρίως ηλικιωμένοι με απόγνωση κοιτούσαν τις πλημμυρισμένες κατοικίες τους που πλέον είναι ακατάλληλες για διαμονή.
Όπως ήταν, με ό,τι μπόρεσαν να διασώσουν έφυγαν και φιλοξενούνται σε δομές του Δήμου Βόλου, ξενοδοχεία ακόμη και στο πλοίο SeaJet, μέχρι να δουν τι θα κάνουν.
Καθημερινά επισκέπτονται τα σπίτια τους και επιχειρούν να βγάζουν τις λάσπες και να καθαρίσουν.
Οι Αλυκές και η Αγριά θυμίζουν πραγματική κόλαση μετά το σπάσιμο των χειμάρρων. Στις Αλυκές έσπασε το Αλιγαρόρεμα, δέντρα και φερτά υλικά καρφώθηκαν στη γέφυρα και δημιούργησαν «φράγμα» που έδιωξε τα νερά προς τις περιουσίες κατοίκων, μετατρέποντας ολόκληρη την περιοχή σε βούρκο. Η κεντρική οδός Ηρώων Πολυτεχνείου έχει καταρρεύσει ενώ σημαντικές ζημιές υπάρχουν παντού στην περιοχή, τόσο σε σπίτια όσο και σε κτήματα.
Στα Πευκάκια, στις στροφές λίγο μετά τον φάρο, καταρρέει ένα σπίτι. Προκαλούνται κατολισθήσεις στον δρόμο και δημιουργείται επικίνδυνη κατάσταση. Επεσαν η πόρτα, βράχια και το φαινόμενο συνεχίζεται ενώ οι οδηγοί χωρίς ορατότητα μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα για να προχωρήσουν.
Η Αγριά σε τίποτα δεν θυμίζει το παραδοσιακό ψαροχώρι. «Μας έπνιξαν τα αναχώματα που δημιούργησαν στις κοίτες των χειμάρρων αντί να τα απομακρύνουν», κατήγγειλαν κάτοικοι που είδαν τα λασπόνερα να εισβάλλουν στα σπίτια, να παρασύρουν αυτοκίνητα και όλα να καταλήγουν στην παραλία, όπου δημιουργήθηκε μία… δεύτερη παραλία από λάσπη.
Ο δρόμος προς την Αγριά λειτουργεί με μόλις ένα ρεύμα κυκλοφορίας, με τα αυτοκίνητα πολιτών που κατευθύνονται προς Πήλιο για να ξελασπώσουν τις περιουσίες τους να δημιουργούν ατελείωτες ουρές και να κινούνται σημειωτόν.
Αλλά και στο Διμήνι όπου από τα ορμητικά νερά κατέρρευσε η γέφυρα του ΟΣΕ, καταστράφηκαν δρόμοι και επιχειρήσεις βούλιαξαν στη λάσπη. Μέχρι και ψάρια από την Κάρλα ξεβράστηκαν στους δρόμους.
Στην Αγία Παρασκευή, οι καταστροφές είναι επίσης ανυπολόγιστες, με τον δρόμο να έχει ανοίξει στα δύο.
Προς Ανακασιά επίσης δεν υπάρχει πρόσβαση με τον δρόμο να είναι κομμένος στα δύο, ενώ έχει πέσει και ο παράδρομος από την πλευρά του Γηροκομείου.
S.O.S. και από το Φυτόκο
S.O.S. εκπέμπουν κάτοικοι και από το Φυτόκο, όπου επίσης επικρατεί σκηνικό καταστροφής.
Στον οικισμό που έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό δεν υπάρχει πρόσβαση και άτομα χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.
Είμαστε χωρίς ρεύμα και νερό! Υπάρχουν άτομα που πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο… και να πάρουν φάρμακα», η κραυγή αγωνίας κατοίκου της περιοχής.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ