Μειωμένη είναι η φετινή παραγωγή της ορεινής και φημισμένης ντομάτας Σπηλιάς Κισσάβου εξαιτίας του καύσωνα και της έλλειψης νερού. Αυτό επεσήμανε στην ΕΡΤ ένας εκ των παραγωγών της περιοχής ο Αντώνης Κατσίβελος.
“Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50% και αυτό οφείλεται στον καύσωνα αλλά κυρίως στην έλλειψη νερού. Η ντομάτα θέλει νερό κι εμείς δεν έχουμε. Φέρνουμε νερό από κάποιες πηγές που υπάρχουν με λάστιχα και το μαζεύουμε σε κάποιες δεξαμενές που έχουμε φτιάξει αλλά δεν επαρκεί. Χρειαζόμαστε λιμνοδεξαμενές για να αποθηκεύσουμε το νερό που το έχουμε τον χειμώνα και χάνεται και το ψάχνουμε το καλοκαίρι. Μας ζητάνε ντομάτες από όλη την Ελλάδα γιατί ξέρουνε ότι η ντομάτα της Σπηλιάς ξεχωρίζει για την ποιότητα της. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε εξαιτίας του νερού“.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Κατερίνας και Γιάννη Αγγελή που τους βρήκαμε στο χωράφι να μαζεύουνε τις πρώτες ντομάτες της χρονιάς.
“Το νερό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες και έξοδα για να το αποθηκεύσουμε αλλά δεν επαρκεί. Είναι κρίμα γιατί κάνουμε όλοι μας μεγάλη προσπάθεια, έχουμε εξαιρετική ποιότητα όχι όμως μεγάλη παραγωγή. Εδώ και χρόνια μας υπόσχονται ότι θα λύσουν το πρόβλημα με το νερό αλλά όπως βλέπεται δεν έχει γίνει τίποτα“.
Η συγκομιδή της ντομάτας ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα με τους παραγωγούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την τιμή διάθεσης του προϊόντος καθώς πωλείται περίπου στο ένα ευρώ το κιλό στη χονδρική.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Γκουντάρα, παραγωγό, εκτός του καύσωνα και της έλλειψης νερού οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τίς επιδρομές των αγριόχοιρων.
“Κάθε βράδυ είμαστε εδώ για να προστατέψουμε τις ντομάτες από τα αγριογούρουνα. Δεν είναι ότι θα φάνε τις ντομάτες, καταστρέφουν τα φυτά κι όπως αντιλαμβάνεστε αυτό είναι σκέτη καταστροφή για μας“.
“Η καλλιέργεια της ντομάτας κράτησε και έφερε νέους στο χωριό, καθώς σήμερα δραστηριοποιούνται με την καλλιέργεια της ντομάτας περίπου 40 οικογένειες“, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Σπηλιάς Κισσάβου, Νίκος Σελήνης όπου προσπαθεί μαζί με την δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών, όπου ανήκει η ορεινή κοινότητα, να βρούνε λύση στο θέμα του νερού.
“Υπάρχει μελέτη που έχει κατατεθεί και αφορά την κατασκευή φράγματος στην περιοχή “Παλιόγεφυρο“. Χρειάζεται να βρεθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή του. Έχουμε απευθυνθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και περιμένουμε να μας βοηθήσουνε. Η κατασκευή του φράγματος και λιμνοδεξαμενών που προτείνουμε θα βοηθήσουνε να έχουμε νερό για την καλλιέργεια της ντομάτας και για δασοπυρόσβεση. Αν πάρει φωτιά δεν υπάρχει σταγόνα νερού. Καταλαβαίνεται ότι η κατασκευή φράγματος και λιμνοδεξαμενών που προτείνουμε και μπορούν να γίνουν θα έχουν πολλά οφέλη για την περιοχή. Ελπίζω να βρεθεί λύση σύντομα και να κρατήσουμε τους νέους στο χωριό“.
Πηγή: ertnews.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις