Παραδόθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου από την κατασκευαστική εταιρεία στην Ιταλία, ο νέος αυτοκινούμενος γερανός, δαπάνης 2.980.000ευρώ, με χρηματοδότηση κατά 35% από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 και το υπόλοιπο από ίδιους πόρους του ΟΛΒ.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, επισκέφτηκε σήμερα τον εμπορικό λιμένα Βόλου, προκειμένου να ενημερωθεί για τη λειτουργικότητα του νέου γερανού.

Ο νέος αυτοκινούμενος γερανός έχει δυνατότητα λειτουργίας είτε μέσω κινητήρα είτε μέσω ηλεκτρικής σύνδεσης από εξωτερική παροχή. Εχει ανυψωτική ικανότητα 125τον και είναι ο μεγαλύτερος σε δυναμικότητα που διαθέτει ο λιμένας Βόλου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γενικό φορτίο, ανελκύσεις-καθελκύσεις σκαφών με χρήση γάντζου, με την προσαρμογή της κατάλληλης αρπάγης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εμπορευματοκιβώτια (Ε/Κ – container), αλλά και για χύδην φορτία και μπορεί να εξυπηρετήσει μεγαλύτερα σε πλάτος πλοία.

Είναι απόλυτα λειτουργικός και σε συνδυασμό με το νέο μηχάνημα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων τύπου reach stacker, που παραλήφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, εκσυγχρονίζεται ο παλαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός και βελτιώνεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΟΛΒ προς τους χρήστες.

Εκτός από τον περιφερειάρχη κι από τα μέλη της παρούσας διοίκησης της ΟΛΒ Α.Ε., στον εμπορικό λιμένα παρευρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΟΛΒ, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, Παντελής Σκάγιαννης και Γιώργος Τοζίδης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη κι εργαζόμενοι του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Επεκτείνεται η δυναμικότητα του λιμανιού

Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός ανέφερε: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για το λιμάνι του Βόλου που εξοπλίζεται με ένα νέο αυτοκινούμενο γερανό και ένα νέο μηχάνημα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός που χρηματοδοτείται με 35% από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 επεκτείνει τη δυναμικότητά του λιμανιού όσον αφορά την φορτοεκφόρτωση γενικού και χύδην φορτίου, τις ανελκύσεις – καθελκύσεις των ιπτάμενων δελφινιών, καθώς και την φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να φτάσει το 100% και να έχουν γίνει και άλλες παρεμβάσεις, αλλά, όπως είπε, υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση λόγω του ΤΑΙΠΕΔ. «Εμείς είχαμε ζητήσει να αναλάβουμε τη διαχείριση του λιμανιού του Βόλου τη στιγμή που δεν είχε ενταχθεί στο σχεδιασμό των προς ιδιωτικοποίηση λιμανιών της χώρας. Το ζητήσαμε αυτό καθώς μπορούσαμε να έχουμε μέσω του ΕΣΠΑ 100% για να προχωρήσουμε τα απαραίτητα έργα για την αναβάθμιση του λιμανιού. Άλλωστε η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας την εγκατάσταση Συστήματος Ασφαλείας (ISPS) αναβαθμίζοντας τις συνθήκες ασφάλειας του λιμανιού για τις κρουαζιέρες και για τα πλοία. Το λιμάνι του Βόλου για την Περιφέρεια μας αποτελεί προστιθέμενη αξία και με τη σημερινή διοίκηση του ΟΛΒ συνεργαζόμαστε δημιουργικά και αποτελεσματικά. Χρειαζόμαστε, όμως, μεγαλύτερη ευελιξία από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ο προγραμματισμός για την προμήθεια αυτού του εξοπλισμού έχει γίνει εδώ και καιρό. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να αλλάξει η ταχύτητα της διαδικασίας προμήθειας αυτών των μηχανημάτων και γενικότερα των έργων προκειμένου να μην υπάρχει αυτή η μεγάλη γραφειοκρατία. Μόνο με ταχύτητες μεγάλες μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα», πρόσθεσε.

 

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΛΒ Βίκυ Μήτρου, δήλωσε ότι κλείνει ένας κύκλος έργων, που διήρκησε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και να αναβαθμίσει το λιμάνι του Βόλου. «Είναι έργο τριών διοικήσεων και σήμερα έχουμε μαζί μας και τον κ. Σταυριδόπουλο και τον κ. Σκάγιαννη και τον κ. Τοζίδη. Έχουμε έναν γερανό που θα αναβαθμίσει το λιμάνι σε μεγάλο βαθμό και θα αυξήσει την πελατεία του. Ο γερανός είναι μεγαλύτερης δυναμικότητας και θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και να προσελκύσουμε περισσότερους χρήστες. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, καθώς η Περιφέρεια διέθεσε το 35% για να μπορέσει ο ΟΛΒ με ίδιους πόρους σε καιρό κρίσης όταν ξεκίνησε το όραμα το 2017, να ολοκληρωθεί το 2021 σε εποχή πανδημίας η αγορά των δύο μηχανημάτων και να αποπληρωθεί το υπόλοιπο ποσό από τα αποθεματικά του ΟΛΒ, για ένα έργο, που αποτελεί μεγάλη επένδυση για το λιμάνι σε αυτή την χρονική συγκυρία», πρόσθεσε.

 

Η πρώτη μεγάλη επένδυση

Ο διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Σωκράτης Αναγνώστου, ευχαρίστησε επίσης τον περιφερειάρχη και επισήμανε ότι είναι η πρώτη ουσιαστικά μεγάλη επένδυση στον μηχανολογικό εξοπλισμό του λιμένος, τον 21ο αιώνα μαζί με το μηχάνημα στοιβασίας που προμηθευτήκαμε τον Νοέμβριο.

«Ο γερανός, είναι το μεγάλο μας «ατού». Είναι μεγαλύτερης ανυψωτικής ικανότητας κι έχει την δυνατότητα, να πάρει φορτία σε μεγαλύτερη απόσταση, καθώς λόγω της αυτοκίνησής του δεν είναι δεσμευμένος μόνο σε μία προβλήτα και σε ένα κρηπίδωμα. Το λιμάνι του Βόλου που είναι λιμάνι της Κ. Ελλάδος θα προσελκύσει περισσότερους χρήστες και θα επεκτείνει τις δυνατότητές του.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πόλη του Βόλου έγινε εξαιτίας του λιμανιού κι όχι το λιμάνι εξαιτίας της πόλης. Πρέπει να το φροντίσουμε όλοι οι τοπικοί φορείς. Ευχαριστούμε και τις προηγούμενες διοικήσεις, που από το 2017, ξεκίνησαν τις απαραίτητες ενέργειες για τα μηχανήματα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, για την αγορά του μηχανήματος κι ελπίζουμε από την Περιφέρεια, να έχουμε κι άλλες τέτοιες χρηματοδοτήσεις για να αναπτυχθεί το λιμάνι μας που είναι το μοναδικό λιμάνι της Θεσσαλίας», πρόσθεσε.

Τέλος, είπε ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες για το λιμάνι του Βόλου, καθώς παλαιότερα υπήρχαν ανάγκες που δεν μπορούσαν να καλυφθούν.

Περισσότερα Εδω