Μοιράσου το αρθρο!
Με μεθοδικότητα και προσεκτικά βήματα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον συνεχίζεται από την κυβέρνηση, το οικονομικό σχέδιο στήριξης των πολιτών, εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που φαίνεται να γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα, λόγω των δυσάρεστων εξελίξεων στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα που Ευρώπη φαίνεται ανήμπορη να διαχειριστεί ένα ενεργειακό «μπλακάουτ» και είναι διχασμένη ως προς τα αντιμέτρα προς την Μόσχα -όπως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο- οι επιπτώσεις στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι αβάσταχτες για τους μέσους πολίτες.
Ενδεικτική είναι άλλωστε και η νέα εκτόξευση στην τιμή της βενζίνης στα 2,50 ευρώ το λίτρο, η οποία σημειώνεται πως λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας της αγοράς και για την οποία εκφράζονται έντονοι φόβοι περαιτέρω εκτροχιασμού της με ανυπολόγιστες συνέπειες στην αγορά και κατ΄επέκταση στην ελληνική οικονομία.
Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων και όπως άλλωστε κατέστη σαφές από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να αναμένει λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ως επόμενο έχει ήδη ξεκινήσει τόσο με τα μέτρα που ελήφθησαν για την ηλεκτρική ενέργεια (πλαφόν και έκπτωση τιμολογίων) όσο και με την επιδότηση καυσίμων (Fuel Pass) σε ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών.
Γι’ αυτό τον λόγο, πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, με «ανοικτή γραμμή» με το Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα άλλα αρμόδια υπουργεία για συνέχιση των μέτρων στήριξης την ώρα μάλιστα που ο πληθωρισμός στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία φτάνοντας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο 10,2%.
Οι επόμενες κινήσεις μελετώνται με ιδιαίτερη προσοχή από τα επιτελεία της κυβέρνησης και ήδη έχουν παρθεί αποφάσεις οι οποίες στοχεύουν στην ανακούφιση της κοινωνίας. Ήδη από 1η Ιουνίου έχει «κλειδώσει» η διπλή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, με το μέτρο να στοχεύει 2.000.0000 ασφαλισμένους και 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την ρύθμιση από πρώτη του επόμενου μήνα οι εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα επανέλθουν στο 3% για τους εργοδότες και σε αντίστοιχο 3% για τους εργαζομένους, από 3,25% που είναι σήμερα για την κάθε πλευρά. Ειδικότερα, πρόκειται για μείωση της τάξεως του 0,5%, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ποσά των εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κλίμακες εισφορών για τους μη μισθωτούς.
Την ίδια ώρα υπό εξέταση βρίσκεται ένα τελικό σχέδιο για μειωμένο ΦΠΑ 13% (επέκτασή του) σε εστίαση, τουρισμό και μετακινήσεις για όλο το 2022. Από το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου προκειμένου οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους, εν μέσω της τουριστικής σεζόν που θα δώσει «ανάσα» στην οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μείωση του ΦΠΑ σε τρεις νευραλγικούς κλάδους, που είναι η εστίαση, ο τουρισμός και οι μεταφορές, με τις ρυθμίσεις που βρίσκονται ήδη σε ισχύ να μετατίθενται και μετά το πέρας της 30ης Ιουνίου. Μάλιστα, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο μειωμένος ΦΠΑ να παραταθεί μέχρι και το τέλος του 2023 αλλά αυτή είναι μια απόφαση που θα εξεταστεί αργότερα βάσει των δημοσιονομικών δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί.
Έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ ισχύει στις ακόλουθες κατηγορίες:
Εστίαση. Στον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Τουριστικό πακέτο. Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
Μεταφορές. Στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
Πολιτισμός. Στα εισιτήρια του κινηματογράφου επιβαρύνονται με μειωμένο συντελεστή.
Τέλος, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η επιταγή ακρίβειας με επίδομα 200 ευρώ στις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, όπως ακριβώς είχε γίνει και κατά το Πάσχα, με τα χρήματα να δίνονται πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο. Σε αυτή την κατηγορία άλλωστε, η κυβέρνηση δίνει και την μεγάλη βάση καθώς πρόκειται για νοικοκυριά που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση των ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα πλέον φαντάζει ακατόρθωτο να καλυφθούν ακόμη και βασικές ανάγκες τους. Με αφορμή άλλωστε και αυτή την συνθήκη, είναι πιθανή και η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί το γάλα και άλλα.
Μολονότι η τελικές αποφάσεις για τη στήριξη της επιταγής ακρίβειας δεν έχουν «κλειδώσει», το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ δόθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχους, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδομάτων, ΑμεΑ κ.α.
Πηγή: https://www.newsbomb.gr/