ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η παρουσία σας, η συνάντησή μας σε αυτό το εκπληκτικό σκηνικό της Μεσογείου, έχει συμβολική σημασία. Μια διευρυμένη Διάσκεψη μεταξύ χωρών της ευρύτερης περιοχής που ταυτίζονται, μετά τις ιστορικές συμφωνίες εξομάλυνσης μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ, είναι από μόνη της ένα μήνυμα. Δηλώνει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η περιοχή μας, καθοδηγούμενη από ένα κοινό όραμα που μοιράζονται οι χώρες μας και άλλες χώρες της περιοχής: μία από τις ευρύτερες ανατολικές Μεσογειακές χώρες, η Μέση Ανατολή και ο Κόλπος ως περιοχή σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης μέσω συνεργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, ο κος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Αυτό είναι ένα μονοπάτι που οι χώρες της περιοχής έκαναν βήμα προς βήμα τα τελευταία χρόνια, και θα συνεχίσουμε να περπατάμε μαζί. Η συνάντησή μας αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσής μας να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε έναν ειλικρινή διάλογο και κατανόηση και μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να διατυπώσουμε κοινές προσεγγίσεις και μηνύματα που θα μεταφέρουμε από κοινού.
Ο εξελισσόμενος ιστός της περιφερειακής συνεργασίας από δύναμη σε δύναμη στην περιοχή μας δημιουργεί ένα νέο αφήγημα, το οποίο σπάει το γυάλινο «ταβάνι» του επικρατούντος, περιοριστικού αφηγήματος της γειτονιάς μας ως περιοχής αναταραχών, συγκρούσεων και κρίσεων.
Το νέο αφήγημα που ξεδιπλώνεται είναι ένα ριζικά διαφορετικό, και γράφεται από χώρες – ομοϊδεάτες, με μια αποκλειστικά θετική ατζέντα χωρίς αποκλεισμούς, που δεν στρέφεται ενάντια σε καμία άλλη χώρα, που έρχεται μαζί για την προώθηση αυτού του οράματος συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.
Η περιφερειακή συνεργασία αποδίδει απτά αποτελέσματα, σε μια σειρά τομέων, από την ενέργεια έως την άμυνα, την ασφάλεια, την επιστήμη και την καινοτομία, το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Το αποκορύφωμα αυτής της περιφερειακής παλίρροιας συνεργασίας και συνεργειών είναι οι ιστορικές συμφωνίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ. Συγχαίρουμε το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, καθώς και άλλες εμπλεκόμενες χώρες, για αυτό το ιστορικό βήμα που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή τη γωνιά του κόσμου.
Το πεπρωμένο αυτής της περιοχής δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια χωρών εκτός της περιοχής, αλλά μάλλον πρέπει και θα υπαγορευθεί από τις ίδιες τις χώρες. Καθώς η συνεργασία ενισχύεται περαιτέρω, βλέπουμε έναν δρόμο για τη θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας σε ένα περιφερειακό φόρουμ συνεργασίας και ασφάλειας, βασισμένο πάντα σε θετική ατζέντα.
Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής: ο δρόμος είναι ανοιχτός για να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της περιοχής. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η φιλοδοξία μας. Η μόνη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών και η τήρηση των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του UNCLOS και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Και έτσι το μήνυμά μας σήμερα, ενώ η περιοχή και ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, είναι ότι η επίλυση προβλημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου, τηρώντας τους κανόνες που διατηρούν το διεθνές σύστημα από κοινού, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον πολυμερισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, με τους αγαπητούς μου φίλους Νίκο, Γκάμπι και Ανουάρ συζητήσαμε εκτενώς την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη, το JCPO, την κατάσταση στο Αφγανιστάν, από την περιοχή της Μέσης Ανατολής έως την Αφρική.
Συζητήσαμε επίσης την τομεακή συνεργασία και συγκεκριμένα έργα που δεσμευόμαστε να προωθήσουμε, από την ενέργεια έως τη συνεργασία για την πολιτική προστασία, τη γενετική και τη μοριακή ιατρική, την εκπαίδευση και τη βελτίωση των επαφών μεταξύ των ανθρώπων.
Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τους αγαπητούς μου συναδέλφους για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό. Πηγαίνουμε στη Γενεύη στο τέλος του μήνα, δεσμευμένοι σταθερά να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, πλήρως σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο.
Εμείς και η διεθνής κοινότητα περιμένουμε το ίδιο από όλους τους άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό, βιώσιμο κυρίαρχο κράτος, χωρίς ξένη παρέμβαση και αναχρονιστικά συστήματα που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.
Υπάρχει ένας άνεμος αλλαγής που φυσά από τη Μεσόγειο προς την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο. Η Κύπρος, από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα, αγκαλιάζει τη μοίρα της ως γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας και είμαστε αποφασισμένοι ότι η γεωγραφική μας θέση, οι εξαιρετικές μας σχέσεις με τις γειτονικές χώρες είναι μια ευλογία.
Το μέλλον αυτής της περιοχής είναι μια συνεργασία όχι σύγκρουση, είναι μια ευημερία, ειρήνη και σταθερότητα. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτό το επιλεγμένο μονοπάτι με χώρες που έχουν την ίδια σκέψη και η φιλοδοξία μας είναι ότι η συνεργασία θα συνεχίσει να συγκλίνει, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της περιοχής».