“Οι επιδημικοί δείκτες φοβίζουν την Επιτροπή και κατ’ επέκτασιν η σύσταση είναι αρνητική” είπε για το σενάριο του “Πάσχα στο χωριό”, ο καθηγητής πνευμονολογίας, δ/ντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. “Δεν θα ήθελα επ΄ουδενί να ήμουν στη θέση να αποφασίσω γι’ αυτό, μπορεί από τη μία να αποσυμφορούνται τα αστικά κέντρα, αλλά από την άλλη διασπείρεται ο ιός στην επαρχία” επισήμανε.

Όσον αφορά στη χρήση των self tests από τους μαθητές Λυκείου και την υιοθέτηση του μοντέλου σε λιανεμπόριο και μεταφορές ανέφερε:
“Δεν έχουμε διαφοροποιήσεις στο λιανεμπόριο και τα σχολεία. Μάλλον διευκολύνθηκαν οι επιδημικοί δείκτες. Αντί να έχουμε 500.000 κόσμου που δεν επιτηρούνται επιδημιολογικά τώρα επιτηρούνται. Το λιανεμπόριο πλέον λειτουργεί με όρους ιατρείων. Έτσι, η σκέψη μου είναι ότι θα πρέπει να μετατρέψουμε μία κοινωνία που δεν επιτηρείται επιδημιολογικά, να μετατρέψουμε τις δραστηριότητές της, σε περισσότερο ασφαλείς”.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο καθηγητής στη σημασία της ατομικής ευθύνης με την καταχώρηση του αποτελέσματος του self test και την τήρηση των μέτρων προστασίας. “Έχει χαθεί η παρτίδα εξ ορισμού αν δεν έχουμε λελογισμένη ατομική ευθύνη. Για παράδειγμα αν κάνουμε το self test τεστ και δεν το καταχωρούμε ” επισήμανε και υπογράμμισε ότι
“Θα πρέπει να μετατρέψουμε τον πληθυσμό από μη επιτηρούμενο επιδημιολογικά σε επιτηρούμενο. Λάθος επικοινωνιακά η χρησιμοποίηση του όρου “χαλαρότητα” …εγρήγορση χρειάζεται”.

Όσον αφορά στην συμβολή των self test στον έλεγχο της διασποράς επισήμανε πως “Τα self test, αν γίνονται ανά τακτά διαστήματα, για παράδειγμα ανά τρεις μέρες, η προγνωστική τους αξία ίσως να ξεπερνά ακόμα και εκείνη του μοριακού τεστ”.

Ο καθηγητής έκανε και την αισιόδοξη πρόβλεψη πως “Περιμένουμε βάσει των μοντέλων που εξετάζουμε, αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω