Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συγκαλέσει αύριο, Παρασκευή, μία ψηφιακή διάσκεψη του Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών (MEF) για να συζητήσει τα σχέδια του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με άλλους ηγέτες, πριν από την διοργάνωση της μεγάλης διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι γνωστή ως COP 26 που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη, αργότερα μέσα στη χρονιά.

Η πραγματοποίηση της αυριανής ψηφιακής διάσκεψης από τον πρόεδρο Μπάιντεν έχει ως στόχο την ενίσχυση των σχεδίων των χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πριν από τη διάσκεψη της Σκωτίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ ακολουθεί τη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών που οργάνωσε ο Μπάιντεν νωριτερα μέσα στη χρονιά για να συζητήσει τους στόχους για το κλίμα.

«Στη συνάντηση του MEF ο πρόεδρος θα δώσει έμφαση τόσο στον επείγοντα χαρακτήρα, όσο και στα οφέλη από μια πιο δυνατή ανάληψη δράσης για το κλίμα. Ο ίδιος θα καλέσει τους ηγέτες να ενισχύσουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα στο δρόμο προς την COP 26, αλλά και στα χρόνια πέρα από αυτή», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος θα συνοψίσει σχέδια για την αξιοποίηση του MEF μετά τη Γλασκόβη, ως ένα σημείο εκκίνησης για συλλογικές και συγκεκριμένες προσπάθειες κλιμάκωσης της δράσης για το κλίμα, μέσω αυτής της αποφασιστικής δεκαετίας», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Απρίλιο ένα νέο στόχο μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου από τις ΗΠΑ κατά 50%-52% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, αλλά και μέσω της άσκησης πιέσεων σε άλλες χώρες για την ενίσχυση των φιλοδοξιών που έχουν αναφορικά με την επίτευξη των στόχων τους σε σχέση με το κλίμα.

Ένας τρόπος που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι η μείωση των εκπομπών του μεθανίου, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά το διοξείδιο του άνθρακα, ως προς την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συμφωνήσει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά περίπου 1/3 μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ ασκούν πιέσεις σε άλλες μεγάλες οικονομίες για να λάβουν μέρος στην προσπάθεια, σύμφωνα με έγγραφα που έχει διαβάσει το Reuters.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί κατά την αυριανή ψηφιακή διάσκεψη. Ο ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε να προσδιορίσει τις χώρες που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη, δηλώνοντας ότι είναι ακόμη ανοιχτή η λίστα δήλωσης των συμμετοχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω