Τη μετάβαση σε μια «πιο κοινωνική» Ελλάδα, υπογράμμισε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την ομιλία της σήμερα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Καλαμάτα, περιγράφοντας όλες τις νέες πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη νέα περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, «για την Κυβέρνησή μας η ενδυνάμωση της κοινωνικής και δίκαιης προστασίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό, από το γεγονός ότι 5,3 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ αφορούν σε κοινωνικές επενδύσεις». Η Υφυπουργός τόνισε ότι «από τα 5,3 δισ. ευρώ, δεσμεύουμε το 1,3 δισ. για την ενίσχυση όλων των ευάλωτων συμπολιτών μας, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, τα άτομα σε επισφαλείς συνθήκες, τα άτομα με αναπηρία. Δεσμευόμαστε για όλη την Ελλάδα, από τα αστικά κέντρα, μέχρι την Περιφέρεια».

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι οι δράσεις αφορούν στους άξονες της παιδικής προστασίας, της ενίσχυσης των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών, των ατόμων με αναπηρία και τους ηλικιωμένους.

Πιο συγκεκριμένα, για την παιδική προστασία:

  • Αποϊδρυματοποίηση μέσω ενίσχυσης της επαγγελματικής αναδοχής και υπηρεσιών ενίσχυσης ανάδοχων και βιολογικών οικογενειών παιδιών.
  • ΚΔΑΠ STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για όλα τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπου μέσω των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και ρομποτικής, θα προσφέρονται δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.
  • Day camps για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αναψυχής ευάλωτων παιδιών.

Για τα άτομα με αναπηρία:

  • Προσωπικός βοηθός.
  • Υποστηριζόμενη απασχόληση με εστίαση στους νέους στο φάσμα του αυτισμού.
  • Πρόγραμμα κατ’ οίκον πρώιμης διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης.

Για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά:

  • Ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα εύρεσης εργασίας στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Δημιουργία κινητών κέντρων κοινότητας, ώστε η Πολιτεία να προσεγγίζει τον ευάλωτο και να τον στηρίζει άμεσα.

Για τους πολίτες της τρίτης ηλικίας:

  • Διασφάλιση και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), ώστε να μην απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
  • Δράσεις εξοικείωσης υπερηλίκων με την τεχνολογία και τις ψηφιακές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας εντός κοινότητας.
  • Κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την ενεργό γήρανση.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ευάλωτων συμπολιτών μας. Καταπολεμούμε την φτώχεια και προστατεύουμε τα παιδιά μας, τα άτομα με αναπηρία, τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Παρέχουμε σε όλες και όλους ποιοτικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης τους. Στόχος μας μια συμπεριληπτική κοινωνία όπου όλοι έχουν ρόλο και λόγο. Άλλωστε ο μεγαλύτερος πλούτος μιας χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και σ’ αυτό επενδύουμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Δεν είναι μόνο δίκαιο είναι και κοινωνικά ωφέλιμο».

Στο πλαίσιο του ταξιδιού της στην Καλαμάτα, η κ. Μιχαηλίδου πραγματοποίησε επισκέψεις στον πρότυπο παιδικό σταθμό για φτωχές και μονογονεϊκές οικογένειες, «Το περιβόλι της Γιαγιάς», καθώς και στο ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Καλαμάτας.

 

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κυριαζή | ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω