Επιδίδονται στον έναν μετά τον άλλο επαγγελματίες που είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται και έμειναν ξαφνικά χωρίς μεροκάματο
Πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν στην ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων, που πλέον… βρίσκονται στον βυθό του Παγασητικού και του Αιγαίου, σε παραλίες του Βόλου και του Πηλίου, που όμως έχουν καταστραφεί μετά τις διπλές πλημμύρες, άρχισαν να επιδίδονται σε επαγγελματίες τις τελευταίες ημέρες.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Πλημμυροπαθείς επαγγελματίες που είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται και την τουριστική σεζόν να τερματίζεται ξαφνικά, που έχουν μείνει από τις 5 Σεπτεμβρίου χωρίς μεροκάματο, καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για… καταπάτηση αιγιαλού μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν. Από το Υπουργείο Οικονομικών δεν δόθηκε καμία εντολή για «πάγωμα» διοικητικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα πλημμυροπαθείς επαγγελματίες να καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα για τη θερινή σεζόν που υπέστη «ξαφνικό θάνατο».
Πρόκειται για πρόστιμα που βεβαιώθηκαν μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο από την Κτηματική Υπηρεσία. Ηταν τότε που δόθηκε εντολή για σαρωτικούς ελέγχους σε όλες τις παραλίες προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις είτε από επαγγελματίες που δεν είχαν εκδώσει άδειες κατάληψης χώρου αιγιαλού για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων είτε από επαγγελματίες που εκμεταλλεύονταν χώρο πέραν των τ.μ. που προέβλεπε η άδειά τους.
Οι σαρωτικοί έλεγχοι είχαν έρθει ως απόρροια του λεγόμενου «κινήματος της πετσέτας» που αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα από πολίτες που διεκδικούσαν ελεύθερες παραλίες.
Στην περίπτωση της Μαγνησίας είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα σχεδόν σε όλη την παραλιακή ζώνη. Από Βόλο μέχρι Αλυκές, αλλά και σε Αγριά, στα παράλια του Νοτίου Πηλίου και στις παραλίες του ανατολικού Πηλίου, επαγγελματίες που βρέθηκαν είτε χωρίς άδειες είτε να εκμεταλλεύονται χώρο πέραν των αδειών τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν και στις 15.000 ευρώ.
Εγιναν πράξεις προσβολής, πρόστιμα μειώθηκαν ακόμη και στο μισό και μετά από αυτή τη διαδικασία ξεκίνησε η επίδοση που συνέπεσε χρονικά μετά τις πλημμύρες. Επαγγελματίες κλήθηκαν να παραλάβουν τα πρόστιμα που θα πρέπει να τακτοποιήσουν σε διάστημα ενός μήνα, είτε χθες είτε τις προηγούμενες ημέρες και το… καζάνι άρχισε να βράζει.
Η Κτηματική Υπηρεσία ακολουθώντας τον Νόμο και τις διαδικασίες που προβλέπονται επιβάλλεται να επιδώσει τα πρόστιμα σε διαφορετική περίπτωση απλοί υπάλληλοι κινδυνεύουν με παράβαση καθήκοντος, αν δεν δοθεί άλλη εντολή από την προϊσταμένη αρχή τους που είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων, πρόστιμα ειδοποιήθηκαν να παραλάβουν επαγγελματίες που βγάζουν ακόμη λάσπες από τις επιχειρήσεις τους, μετά τις διπλές πλημμύρες. «Με ειδοποίησαν να παραλάβω πρόστιμο για καταπάτηση της παραλίας. Ποιας παραλίας αυτής που δεν υπάρχει; Καταπάτηση από τι; Από ομπρελοκαθίσματα που είναι στον βυθό; Και πώς να πληρώσω αυτή την περίοδο που δεν έχουμε κάνει ούτε μεροκάματο από τις 5 Σεπτεμβρίου; Που δεν έχουμε καν μαγαζιά;», έλεγε αγανακτισμένος επαγγελματίας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βγάλουμε λάσπες, παραλίες δεν υπάρχουν και πρέπει να έχουμε άτομο να ασχολείται με τη γραφειοκρατία. Τουλάχιστον μάθαμε ότι το κράτος δουλεύει και στέλνει και πρόστιμα», σχολίαζε ο ίδιος.