Άμεση στήριξη ζητούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου την επόμενη μέρα των καταστροφικών πλημμυρών, που έπληξαν τη Μαγνησία και είχε αποτέλεσμα να χάσουν εκατοντάδες ζώα, ενώ για όσα επέζησαν, δεν έχουν τροφές. Τα νεκρά ζώα στην περιοχή εκτιμώνται σε 1500 περίπου, ενώ κανένας φορέας δεν ξεκίνησε την περισυλλογή του, με αποτέλεσμα στην περιοχή να υπάρχει υγειονομική βόμβα.
Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος κτηνοτρόφος στον Ριζόμυλο, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν την επόμενη μέρα, καθώς εκτός από τον ΕΛΓΑ που έκανε καταγραφή ζημιών δεν βρέθηκε κανένας στην περιοχή για να βοηθήσει την κατάσταση, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αναγκάζεται να κάνει περισυλλογή των νεκρών ζώων του.
«Από μια επιχείρηση που διατηρούσε 500 ζώα μικρά και μεγάλα στην περιοχή του Ριζομύλου, έμεινε το ένα τέταρτο της επιχείρησης σε ζωικό κεφάλαιο, καθώς τα υπόλοιπα ζώα πνίγηκαν ή παρασύρθηκαν από τα νερά, με οικονομική καταστροφή περίπου 200.000 €, σε ζωικό κεφάλαιο και εξοπλισμό», είναι η κραυγή απόγνωσης του κτηνοτρόφου.
Ο κ. Αδαμόπουλος δήλωσε ότι τις τελευταίες μέρες μόνος του κάνει περισυλλογή των νεκρών ζώων, καθώς στην περιοχή δεν εμφανίστηκε κάποια υπηρεσία, για να τα περισυλλέξει.
Όπως περιέγραψε, η μυρωδιά των νεκρών ζώων είναι πολύ έντονη και πλέον υπάρχει θέμα υγείας, καθώς οι μονάδες είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα από το χωριό.
Επίσης τόνισε ότι το πρόβλημα θα μεγαλώσει αν τα επιζώντα ζώα, αρχίσουν να καννιβαλίζουν τα νεκρά, μη βρίσκοντας τροφή και διότι έτσι είναι η τροφική αλυσίδα…
Έσπασαν το αρδευτικό κανάλι
Ο κτηνοτρόφος ανέφερε ότι η επιχείρησή του συνορεύει με την κοίτη αρδευτικού καναλιού στην περιοχή και τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία, τη στιγμή που το νερό μπήκε στα πρώτα σπίτια του χωριού, θεώρησε καλό να σπάσει το αρδευτικό κανάλι ένα μέτρο επί τρία μέτρα βάθος, μπροστά στην επιχείρησή του, για να αποσυμφορήσει τον όγκο του νερού, ώστε να σωθεί το χωριό.
«Εγώ δεν μπορούσα να μεταφέρω τα ζώα μου εκείνη τη στιγμή, γιατί ήδη λόγω των φαινομένων υπήρχε 20 εκ. νερό, ενώ από την ορμή του νερού, η τρύπα που άνοιξε η Πολιτική Προστασία έφτασε τα 20 μέτρα με πέντε μέτρα βάθος (!) με αποτέλεσμα η επιχείρησή μου να δέχεται όλη την πίεση», επισήμανε ο κ. Αδαμόπουλος.
Ο κτηνοτρόφος τόνισε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θυσιάστηκαν για να μην πλημμυρίσει το χωριό, κάτι που ήταν σωστό και δεν ζητούν ευχαριστώ, αλλά μια άμεση στήριξη την επόμενη μέρα της καταστροφής.
Ζώα ένα χιλιόμετρο μακριά!
Ο ίδιος είπε ότι βρήκε δικά του ζώα ακόμη και ένα χιλιόμετρο μακριά, ηλεκτρικές μονάδες όπου μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους και κάποιος άλλες ακόμη δεν μπόρεσε να τις βρει.
Ο κτηνοτρόφος είπε ότι εκτός από τον ίδιο ζημιές έπαθαν τρεις ακόμη κτηνοτρόφοι στον Ριζόμυλο, πολύ περισσότερες από τον ίδιο. «Δεν ξέρω το ενέργειες έπρεπε να γίνουν, αλλά γνωρίζω ότι την επόμενη μέρα δεν ήρθε κανείς να βοηθήσει, παρά μόνο οι υπάλληλοι της επιχείρησής μου», κατήγγειλε.
Όπως εξήγησε, πέρα από τον ΕΛΓΑ που έκανε καταγραφή, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε τι κάνουν οι κτηνοτρόφοι, πως συντηρούνται και αν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα που τους έχουν απομείνει, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση.
Ο κ. Αδαμόπουλος, ανέφερε ότι ελλείψει ζωοτροφών, δίνει στα ζώα του μόνο άχυρο, καθώς δεν έμεινε τίποτα άλλο.
«Να μάθουμε αν θα βοηθηθούμε»
Αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κτηνοτρόφος είπε ότι πρέπει να βγει κάποιος υπεύθυνα και να πει αν τα δοθούν και πότε, για να γνωρίζει τι θα πράξει, γιατί κάθε ώρα που περνάει είναι ζημιά για εκείνον και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συνάδελφοί που στον Άγιο Γεώργιο Φερρών που έπαθαν ζημιά από τον Ιανό και δεν αποζημιώθηκαν ακόμη…
Ο ίδιος είπε ότι πέρασαν επτά ημέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες και κανείς δεν πήγε ζωοτροφές για τα ζώα που επέζησαν, ενώ έδειξαν ενδιαφέρον μακρινοί αγροτικοί συνεταιρισμοί, αλλά λόγω των προβλημάτων στους δρόμους, δεν μπορούν να μεταφέρουν ζωοτροφές, ενώ τόνισε ότι κανένας κτηνοτρόφος δεν ζητάει ελεημοσύνη, αλλά θέλει αν ξέρει αν θα τον στηρίξει η Πολιτεία.
Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ, τόνισε ότι αποζημιώνει ζώα ηλικίας μέχρι 6 ετών και όχι τα μεγαλύτερα, κάτι που αποδεικνύεται από το μητρώο που διαθέτουν οι κτηνοτρόφοι.