Στο παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας της πρόσκλησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, κατέφερε να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης μελέτης για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων ύδρευσης.

Ο δήμος ολοκλήρωσε οριακά τη μελέτη που απαιτείται, εξαιτίας της υποστελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας του, ωστόσο κατάφερε να υποβάλλει πρόταση προϋπολογισμού 1.726. 900 ευρώ.

Οι αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης του Δήμου, καθιστούν αναγκαία την άμεση εγκατάσταση και λειτουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος που θα παρέχει συνεχή και άμεσο έλεγχο όλου του δικτύου, δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης και βέλτιστη αξιοποίηση των γεωτρήσεων και δεξαμενών.

Σύμφωνα με τη μελέτη που συντάχθηκε, το σύστημα πληροφοριών θα αποτελείται από τον κεντρικό σταθμό ελέγχου που θα εγκατασταθεί στα γραφεία του δήμου Ζαγοράς και θα είναι διασυνδεδεμένο μέσω ασύρματων επικοινωνιακών διατάξεων σε 16 τοπικούς σταθμούς που θα βρίσκονται σε ισάριθμες θέσεις του δικτύου, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια και δεξαμενές, και σε 4.000 τοπικούς σταθμούς κατανάλωσης σε οικισμούς του δήμου. Μέσω του συστήματος θα συλλέγονται δεδομένα όπως η στάθμη στις δεξαμενές, η πίεση στο δίκτυο, το χλώριο.

Οι 16 τοπικοί σταθμοί ελέγχου θα εγκατασταθούν στα εξής σημεία: Ψυγεία- Ψαρά (δεξαμενή), Σέχα (δεξαμενή), Καράσωμα (δεξαμενή), Κλεομένη (δεξαμενή), Τσαγανού (δεξαμενή), Σχολείο Πάνω (δεξαμενή), Σχολείο Κάτω (δεξαμενή), Μήνης (δεξαμενή), Χατζηγιάννης (αντλιοστάσιο), Αργυρέικα- Παρδαλού (αντλιοστάσιο), Σκαλιά(αντλιοστάσιο), Σταθμός (αντλιοστάσιο), Χορευτό (αντλιοστάσιο), Ανήλιο κάτω (αντλιοστάσιο), Ανήλιο πάνω (αντλιοστάσιο), Κοινότητα Αγίου Δημητρίου (αντλιοστάσιο).

Σύμφωνα με τη μελέτη, σήμερα, οι πραγματικές απώλειες σε νερό από το δίκτυο ύδρευσης, υπολογίζονται σε περίπου 30% επί του συνολικά εισερχομένου νερού. Αυτό οφείλεται είτε στο 10% περίπου των ατιμολόγητων ποσοτήτων, είτε σε παράνομες συνδέσεις, είτε σε βλάβες.

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται μείωση κατά 80% περίπου των πραγματικών απωλειών σε νερό μέσω του δικτύου, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από τον έγκαιρο εντοπισμό διαρροών και βλαβών.

Περισσότερα Εδω