Μοιράσου το αρθρο!
Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 στις 12:00μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μπούρτζι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Η άλλη θάλασσα» που διοργάνωσε ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η διακεκριμένη ιστορικός τέχνης, Ίριδα Κρητικού, και συμμετέχουν σαράντα εικαστικοί, διοργανώθηκε ως φόρος τιμής στην Επέτειο Μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα φιλοξενείται στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου το χρονικό διάστημα 19 Ιουνίου έως 30 Οκτωβρίου 2022.
Η ομαδική εικαστική και συμβολική αυτή εγκατάσταση βασίστηκε σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός λίγο πριν τη Μεγάλη Καταστροφή του 1922, την φυγή των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής του Τσεσμέ και το πέρασμα στη Σκιάθο, αναζητώντας μία νέα πατρίδα. Τα έργα των καλλιτεχνών με σημείο αναφοράς την πλεύση στην «Άλλη θάλασσα» υλοποιήθηκαν προκειμένου να εγκατασταθούν κατά κύριο λόγο στον εσωτερικό χώρο του Ναυτικού Μουσείου ανάμεσα στα μόνιμα εκθέματα με τα οποία έχουν συνταιριαστεί αρμονικά με σεβασμό και με συνέπεια αναδεικνύοντας την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.
Στα εγκαίνια της έκθεσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Αιδεσιμολογιώτατος πατήρ, Γεώργιος Σταματάς, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, Κ. Κ. Χρυσόστομο, ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου, Μαρία Βερβέρη, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ναυτικής & Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, Γιάννης Παρίσης και η ιστορικός τέχνης, Ίριδα Κρητικού.
Ο Αιδεσιμολογιώτατος πατήρ Γεώργιος Σταματάς αναφέρθηκε στην αξία της μνήμης ώστε οι χαμένες πατρίδες και η ιστορία τους να παραμείνουν αλησμόνητες. Ο Δήμαρχος Σκιάθου στον χαιρετισμό του τόνισε την αρμονική συμβίωση των Μικρασιατών προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και την κοινή πορεία των δύο διαφορετικών αυτών πολιτισμών στο πέρασμα του χρόνου, η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών έκανε μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Μεγάλης Καταστροφής και του Διωγμού και αναφέρθηκε σε γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία, ο Πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης εξιστόρισε αναμνήσεις από την συμβίωση με τη δεύτερη γενιά Μικρασιατών. Στη συνέχεια η ιστορικός τέχνης, Ίριδα Κρητικού αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο εμπνεύστηκε αυθόρμητα και συνειρμικά τον τίτλο «Η Άλλη θάλασσα» αλλά και στην όλη επιμέλεια της έκθεσης και ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Νίκος Ακρίβος, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Μάρκος Γεωργιλάκης, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Κρίστι Γρηγορίου, Παναγιώτης Δαραμάρας, Μαρία Διακοδημητρίου, Σταυρούλα Καζιάλε, Νίκος Καλαφάτης, Ελπινίκη Καμόσου, Κατερίνα Κασσαβέτη, Βασιλική Κολιπέτσα, Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Νίκος Λεοντόπουλος, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Δημήτρης Μοράρος, Μάνος Μπατζόλης, Ρούλη Μπούα, Γιώργος Μπουζούνης, Βαγγέλης Πολύζος, Μιχάλης Σακαλής, Γιώργος Σαλταφέρος, Ζωή Σεκλειζιώτη, Ιφιγένεια Σδούκου, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος Τριανταφύλλου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη, Κυριακή Χριστακοπούλου, και παραδοσιακά εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.
Με αφορμή την έκθεση εκδόθηκε και κυκλοφορεί ομότιτλο λεύκωμα σε σχεδιασμό του Νίκου Λεοντόπουλου.
Ο Δήμος Σκιάθου ευχαριστεί θερμά για την τιμητική συνεργασία την διακεκριμένη ιστορικό τέχνης, Ίριδα Κρητικού, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση, την Πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου, Μαρία Βερβέρη, για την πολύτιμη συνεργασία, τον Πρόεδρο του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, Γιάννη Παρίση για την άδεια φιλοξενίας στο Μουσείο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υποστήριξη στη διοργάνωση της έκθεσης, τη Χαρά Πασχάλη για την εθελοντική προσφορά της και κυρίως ευχαριστεί τους εικαστικούς που συμμετείχαν στην έκθεση.