Για μακροχρόνιες ζημιές πολλών ειδών αλλά και εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ κάνουν λόγο οι ιδιοκτήτες περισσότερων από 50 επιχειρήσεων που «βυθίστηκαν» στο νερό μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η θεομηνία «Daniel» σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, ζητώντας μέσω του ThessToday.gr την ενεργή στήριξη του κράτους και κυρίως να μην ξεχαστούν μετά από ένα μήνα.
Η καταγραφή των επιπτώσεων που έχει υποστεί ο επιχειρηματικός και κυρίως ο μεταποιητικός κλάδος της Θεσσαλίας έχει ξεκινήσει, ωστόσο πολλές ακόμη επιχειρήσεις (μικρομεσαίες και βιομηχανίες) είναι πλημμυρισμένες με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να αδυνατούν να τις προσεγγίσουν. Μιλώντας στο ThessToday.gr ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) κ. Γεώργιος Ρουπακιάς τόνισε ότι πρόκειται για ολοσχερή και μη διαχειρίσιμη καταστροφή των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία, τόσο των μικρομεσαίων όσο και των μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής.
«Οι ζημιές αφορούν τις υποδομές, τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό τους, το εμπόρευμα και όλες τις πρώτες ύλες. Ολόκληρες μονάδες έχουν βυθιστεί στο νερό», διευκρίνισε επισημαίνοντας ότι το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής θα φανεί μόλις υποχωρήσουν εντελώς τα νερά ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ξανά.
Μέχρι στιγμής, σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις και υποδομές υπάρχουν σε πάνω από 50 επιχειρήσεις κυρίως σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Αναφορικά με τον Βόλο, στη β΄βιομηχανική περιοχή είναι δύσκολη η κυκλοφορία των φορτηγών, ενώ στη βιομηχανική ζώνη της Λάρισας, όπου δεν υπάρχουν ζημιές είναι αδύνατη η πρόσβαση λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και θα καθυστερήσουν να επανέλθουν είναι μεταξύ άλλων τα εκκοκκιστήρια, τα οποία δεν θα έχουν το βαμβάκι σαν πρώτη ύλη, όλες οι επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων όπως το εργοστάσιο Μέλισσα και οι Αλευρόμυλοι, τα τυροκομεία λόγω της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου, καθώς χιλιάδες είναι τα νεκρά ζώα από τις πλημμύρες και τέσσερις με πέντε μονάδες κονσερβοποιίας που παράγουν τις κομπόστες.
Η μειωμένη παραγωγή
Η απώλεια τόσο των πρώτων υλών αλλά και ο χρόνος και το υψηλό κόστος που απαιτείται για να αντικατασταθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός σε συνδυασμό και με τις ζημιές στις υποδομές των επιχειρήσεων, είναι αναπόφευκτο ότι θα επηρεάσουν σημαντικά την παραγωγή βασικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιά, τα κύρια προϊόντα που προέρχονται από τη Θεσσαλία είναι τυροκομικά και όλα τα παράγωγα του γάλακτος, οπωρηκηπευτικά και φρούτα εποχής, κομπόστες, βαμβάκι και σιτάρι με όλα τα παράγωγά του.
Σχετικά με τις ανατιμήσεις που αναμένεται να δούμε το επόμενο διάστημα, ο κ. Ρουπακιάς επισήμανε πως όταν η προσφορά είναι μειωμένη και η ζήτηση μεγάλη, είναι αναμενόμενο να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων. «Προφανώς αυτές οι απώλειες της ζωικής παραγωγής από τη Θεσσαλία θα δημιουργήσουν κάποιες στρεβλώσεις στην αγορά μέχρι να επανέλθουν οι επιχειρήσεις στην κατάσταση προ πλημμυρών. Αρνιά, κοτόπουλα και χοίροι που έχουν χαθεί θα επιφέρουν την έλλειψη στην αγορά. Η ζήτηση στα συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να καλυφθεί και από τις ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας που δεν έχουν υποστεί ζημιά, ο ορεινός όγκος της Λάρισας για παράδειγμα. Όσο για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, η πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να παρέμβει», είπε χαρακτηριστικά.
Κεφάλαια κίνησης και να μην ξεχαστούν ζητούν οι επιχειρηματίες της Θεσσαλίας
Πέρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της καταστροφικής πλημμύρας στη Θεσσαλία, ο κ. Ρουπακιάς υπογράμμισε στο ThessToday.gr την ανάγκη να τονωθούν οι επιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης για να επιβιώσουν μέχρι να τεθούν ξανά σε πλήρη λειτουργία. «Πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες στα μηχανήματα και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο πλήρης ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας που έχει πληγεί», σημείωσε ζητώντας παράλληλα να μην ξεχαστούν οι πληγέντες μετά από ένα μήνα. «Οι συνέπειες είναι τεράστιες και μακροχρόνιες ενώ θα προκύψουν προβλήματα με την καταγραφή των ζημιών που ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί. Δεν θέλουμε να ξεχαστούμε μετά από ένα μήνα», είπε καταλήγοντας ο κ. Ρουπακιάς.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων είναι ασφαλισμένες και η ζημιά θα καλυφθεί από τις ασφαλιστικές αλλά η διαδικασία θα καθυστερήσει. Υπάρχουν ωστόσο και αρκετές επιχειρήσεις, μεσαίου και μικρού μεγέθους, που είναι ανασφάλιστες, με αποτέλεσμα να αναλάβουν το κόστος οι ιδιοκτήτες τους ελπίζοντας ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα τους.
Πηγή: thesstoday.gr – Δήμητρα Τάγκα
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις