Ο εορτασμός των εθνικών εορτών της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 έχει μείνει στις μνήμες των παλιών Λαρισαίων όχι μόνο για τις παρελάσεις αλλά και για τους μαθητικούς χορούς που λαμβάνανε χώρα τα απογεύματα στην Κεντρική Πλατεία.

Η Κεντρική Πλατεία. Μεταπολεμική φωτογραφία από το βιβλίο του Νίκο Παπαθεοδώρου “Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα – Β΄”

Ήταν η εποχή που στο έδαφος από τσιμέντο της πλατείας ζωγραφίζονταν με άσπρη μπογιά κύκλοι ανάμεσα στα παρτέρια, που παρέμεναν για αρκετό καιρό μέχρι να τους σβήσει η βροχή και η καθημερινή χρήση των περαστικών.

Οι μαθητικοί χοροί γινόταν στις 5 περίπου το απόγευμα και αποτελούσαν το μεγάλο γεγονός της ημέρας μετά την πρωινή παρέλαση. Οι Λαρισαίοι, μαθητόκοσμος και μεγάλοι κατέκλυζαν την Κεντρική Πλατεία και γέμιζαν τα τραπεζάκια που έβγαζαν τα μαγαζιά της εποχής στο πεζοδρόμιο αλλά και στο δρόμο για να καθίσει ο κόσμος και να απολαύσει το θέαμα παραγγέλνοντας το υποβρύχιο ή την πάστα του.

28η Οκτωβρίου του 1970: Από το αρχείο του Πέτρου Χατζή

Οι θεατές μοιράζονταν περιμετρικά της πλατείας… από το ζαχαροπλαστείο στη γωνία της Κεντρικής Πλατείας απέναντι από το Δημαρχείο, και εν συνεχεία τα καφενεία «Πανελλήνιο» και «Μικρό Ολύμπιον», με ορθίους μπροστά στα λουλουδάδικα και στα ΤΩΛ των Προσκόπων στο σημείο όπου αργότερα ανεγέρθηκε το Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο θεμελιώθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1966 και εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου 1972. Στην  πλευρά δε της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, από το εστιατόριο Ερμής στη γωνία με Κούμα απέναντι από τον κινηματογράφο «Ορφέα» μέχρι τα τραπεζάκια του καφενείου ο «Νέος Κόσμος» και το διπλανό του μικρό ζαχαροπλαστείο. Το ίδιο γινόταν και από την πλευρά της Παπαναστασίου στο καφενείο «Αίγλη» του Πασχονίδη δίπλα από τον κινηματογράφο «Τιτάνια» εκεί όπου στηνόταν τότε η εξέδρα των επισήμων για την πρωινή παρέλαση.

Το καφενείο “Νέος Κόσμος”. Μεταπολεμική φωτογραφία από το αρχείο του Βαγγέλη Ρηγόπουλου – Πηγή “Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα – Β΄” του Νίκο Παπαθεοδώρου

Οι παραδοσιακοί χοροί γινόταν από τις μαθήτριες της 6ης και της 7ης Γυμνασίου των δύο Γυμνασίων Θηλέων που υπήρχαν τότε στη Λάρισα, του 1ου και του 2ου, των ιδιωτικών Λυκείων του Μπόκαρη και του Μίχου και από τις μαθήτριες του Ορφανοτροφείου «Παιδόπολις».

28η Οκτωβρίου του 1970: Από το αρχείο του Πέτρου Χατζή

Οι κοπέλες με τις στολές τους συγκεντρώνονταν στον Άγιο Νικόλαο και ακολουθώντας την Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου παρελαύνανε μέχρι την Κεντρική Πλατεία στην οποία εισέρχονταν από το ύψος του σημερινού Δημαρχείου και κάνοντας τον γύρω αυτής έπαιρναν τις θέσεις τους στους κύκλους ενώ η μπάντα του ΔΩΛ στηνόταν στο κέντρο και περικυκλώνονταν από τους φωτογράφους της εποχής με τους τρίποδές τους που φωτογράφιζαν τα δρώμενα.

28η Οκτωβρίου του 1970: Από το αρχείο του Πέτρου Χατζή: Φιλαρμονική Μπάντα ΔΩΛ. Με σειρά εμφάνισης από αριστερά προς τα δεξιά: Βασίλειος Μανάκας, Πέτρος Δρέντζας, Πέτρος Χατζής, Δημήτρης Νικούδης, Σόλων Καραγιάννης
28η Οκτωβρίου του 1970: Από το αρχείο του Πέτρου Χατζή: Στο κέντρο διακρίνεται ο Πέτρος Χατζής με τα πιατίνια

Σαν σήμερα λοιπόν, 51 χρόνια πριν, μόλις οι μαθήτριες και η μπάντα έπαιρναν τη θέση τους ακουγόταν από τα μεγάφωνα το χαρακτηριστικό παράγγελμα «Έτοιμες-Πάμε» της γυμνάστριας του 1ου Γυμνασίου και συντονίστριας της εκδήλωσης επί σειρά ετών Αθηνάς Κολοκοτρώνη. Όλοι αναμέναν το ήχο της σφυρίχτρα της που έδινε το σήμα στη μπάντα να ξεκινήσει… Μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα οι λαρισαίες μαθήτριες της εποχής χόρευαν παραδοσιακούς χορούς, καλαματιανό, τσάμικο, τσακώνικο, κερκυραϊκό, μπάλο και άλλους. Κάθε φορά που τελείωνε ένα τραγούδι, οι κοπέλες με βηματισμό άλλαζαν κύκλο ώστε σταδιακά όλες οι μαθήτριες να κάνουν το γύρω της πλατείας για να μπορέσουν οι οικογένειες τους αλλά και οι λοιποί παρευρισκόμενοι να τις θαυμάσουν.

28η Οκτωβρίου του 1970: Από το αρχείο του Πέτρου Χατζή

Όσοι παλιοί Λαρισαίοι πρόλαβαν τους μαθητικούς χορούς, τους θυμούνται με νοσταλγία και περιγράφουν την ατμόσφαιρα σαν ένα πανηγύρι στο οποίο μαζευόταν όλη η πόλη…

Από το αρχείο του Θάνου Ευθυμιόπουλου:Στο βάθος δεξιά διακρίνεται ο κινηματογράφος Ορφέας. Στην θέση του σήμερα βρίσκεται το κτίριο που μέχρι πρόσφατα στέγαζε τα Αττικά Αρτοποιία. Το υπό κατασκευή κτίριο στο βάθος αριστερά, είναι η πολυκατοικία με τη στοά που υπάρχει και σήμερα και αρχικά στο ισόγειό της στέγασε το Stefani’s.

*Ευχαριστούμε τον Πέτρο Χατζή μέλος της Φιλαρμονικής Μπάντας του ΔΩΛ και τον φωτογράφο Θάνο Ευθυμιόπουλο για τις φωτογραφίες από την 28η Οκτωβρίου του 1970 που παραχώρησαν από τ αρχείο τους σοτ onlarissa.gr.

Εύη Μποτσαροπούλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω