Πόσο προσιτή τελικά είναι η αγορά παράνομων ουσιών μέσω διαδικτύου, απαντά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στον αΕΡΑ» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και τον Γιάννη Πιτταρά, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Μιχάλης Βαφόπουλος, με αφορμή την χθεσινή επίθεση στην Μονή Πετράκη.
Ο κατηγορούμενος ιερέας υποστηρίζει ότι βρήκε το καυστικό υγρό στο διαδίκτυο. Ο κ. Βαφόπουλος, επιβεβαιώνει πως «το σίγουρο είναι ότι μπορεί κανείς να προμηθευτεί πολύ πιο εύκολα και νόμιμες και παράνομες ουσίες ή μέσα, όπως μαχαίρια, όλων των ειδών, χημικά που μπορεί να είναι και νόμιμα. Είναι γνωστή η συζήτηση για το dark web, το Διαδίκτυο που έχει στηθεί για να οργανώνονται παράνομες δραστηριότητες, να μην εμφανείς και όλα όσα έχουν βγει στην δημοσιότητα στο παρελθόν».
Ερωτηθείς, εάν μπορεί να βρήκε από αλλού το καυστικό υγρό ο ιερέας, ο κ. Βαφόπουλος, απαντά θετικά. «Οι μεσάζοντες είναι διαχρονικό φαινόμενο και προφανώς υπάρχουν και στο διαδίκτυο αλλά και απευθείας μπορεί κάποιος να προμηθευτεί βιτριόλι».
Σε σχέση με το αν θα έπρεπε να παρακολουθούνται προκειμένου να εντοπίζονται τέτοιες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, για τον Μιχάλη Βαφόπουλο «είναι το κλασικό ερώτημα να παρακολουθώ το διαδίκτυο για να προλαμβάνω συμπεριφορές ή όλο αυτό είναι μάταιο και από την άλλη δημιουργεί ένα πρόβλημα ελευθερίας; Στον φυσικό κόσμο, για παράδειγμα, μπορεί να βάλει μια χώρα παντού κάμερες και αλγόριθμους για να βλέπει αν στον δημόσιο χώρο παρανομούν οι άνθρωποι, όπως στην Βρετανία το δέχονται αυτό, 70% από τους πολίτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις κάμερες. Επομένως ως κοινωνία καλούμαστε να αποφασίσουμε πού θα βάλουμε την γραμμή της παρακολούθησης, της ανίχνευσης της παρανομίας. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει έναν μηχανισμό που παρακολουθεί συγκεκριμένα σημεία του διαδικτύου για παιδική πορνογραφία και πολύ ακραίες παράνομες δραστηριότητες, είναι δικτυωμένοι διεθνώς, όλες οι διώξεις ηλεκτρονικού εγκλήματος».
Για τις δραστηριότητες που είναι στις παρυφές αυτών, σύμφωνα με τον ερευνητή του «Δημόκριτου» η συζήτηση θα πάει πιο μακριά και αυτό είναι κάτι που συζητείται διεθνώς. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «υπάρχουν χώρες που έχουν βάλει πιο αυστηρούς περιορισμούς, που δεν αφορούν στα προσωπικά δεδομένα αλλά την εκχώρηση δύναμης σε μια κεντρική κυβέρνηση που αν πέσει στα λάθος χέρια, θα γλιτώσουμε από το βιτριόλι αλλά θα έχουμε συμπεριφορές ελέγχου της επιλογής μας στις εκλογές, στις αποφάσεις μας», και καταλήγει λέγοντας πως «για αυτό στην πράξη, θα δείτε, ότι το διαδίκτυο παρακολουθείται σε μη δημοκρατικές χώρες και μια από αυτές είναι δίπλα μας».