Ήταν αρχές του 1932 όταν στις παρυφές του Ολύμπου ξεκίνησε να χτίζεται το χωριό Σπαρμός. Ένα πετρόκτιστο χωριό αποτελούμενο από 50 σπίτια και 45 οικογένειες που κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1935, αλλά που οι κάτοικοί του δυστυχώς δεν χάρηκαν για πάνω από επτά χρόνια.
Στις 25 Απριλίου του 1943 – ανήμερα του Πάσχα – οι Γερμανοί καταπάτησαν τα εδάφη του Σπαρμού και τον έκαψαν ολοσχερώς, αφήνοντας πίσω μόνο μερικά χαλάσματα. Ο εντοπισμός από τις γερμανικές αρχές δύο οχημάτων και μερικών προκηρύξεων από αντάρτες συνέστησαν τους λόγους που θέλησαν να λεηλατήσουν τον οικισμό. Οι ντόπιοι είχαν «άγιο», αφού αντιλαμβανόμενοι τον ερχομό γερμανικών στρατευμάτων μετακινήθηκαν προς το βουνό «σβήνοντας» εντελώς τα ίχνη τους.
Έβλεπαν από ψηλά το χωριό τους να φλέγεται μη μπορώντας να κάνουν το οτιδήποτε κι επιστρέφοντας αυτό που είδαν ήταν σπίτια, ζώα και προμήθειές τους να έχουν γίνει στάχτες.
Αρνούμενοι να εγκαταλείψουν το μέρος όπου γεννήθηκαν συνέχισαν να ζουν εκεί – κυρίως ως κτηνοτρόφοι – φτιάχνοντας αυτοσχέδιες καλύβες.
Το τελειωτικό χτύπημα, όμως, ήρθε με τον εμφύλιο πόλεμο του 1946, καθώς όπως μαρτυρά ένας από τους έως τώρα κατοίκους του Σπαρμού: «Τότε ήταν που χαθήκαμε σαν τα έρημα πουλιά».
Μετά από διαταγή του κράτους για εκκένωση του οικισμού όλοι σκορπίστηκαν σε γειτονικές περιοχές. Άλλοι στην Καλλιθέα Ελασσόνας, άλλοι στην Τσαριτσάνη και το χειρότερο ήταν πως 25 άτομα ηλικίας 16 – 47 ετών έχασαν την ζωή τους.
Οι Σπαρμιώτες μετά την χρόνια ταλαιπωρία τους, «κέρδισαν» έδαφος δίπλα από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας, χωρίς όμως να σταματούν να επισκέπτονται τον Παλαιό Σπαρμό. Εκεί όπου μέχρι σήμερα υπάρχει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου (μετόχι της Ιεράς Μονής Σπαρμού), το παλαιό σχολείο και το παλαιό τυροκομείο – πλέον χώρος εκδηλώσεων του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπαρμού «Ο Όλυμπος», ενώ στην περιοχή διατηρούν κτηνοτροφική μονάδα οι δύο εναπομείναντες νέοι του χωριού.
Συνεργείο του καναλιού 4Ε με την εκπομπή «Ο τόπος μου, η ζωή μου» συναντήθηκε με τους κατοίκους του Σπαρμού, οι οποίοι διηγήθηκαν τη συγκλονιστική ιστορία του τόπου τους και συγκίνησαν.
Δείτε βίντεο:
Δείτε φωτογραφίες:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις