Σε πλήρη επαγρύπνηση παραμένουν οι επιστήμονες, καθώς διανύουμε τη 16η ημέρα, αφότου ξεκίνησαν οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες. Ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος έως τώρα, αναστάτωσε τους κατοίκους σε Σαντορίνη, Αμοργό και τα γύρω νησιά ενώ έγινε αισθητός ακόμα και στην Αθήνα, με τους ειδικούς να μιλούν για ένα δυναμικό φαινόμενο, με αυξομειώσεις που θα συνεχίσει να εξελλίσσεται. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Το πρωί νέος σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Αμοργού. Είχε προηγηθεί δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 07:58 και δύο λεπτά αργότερα, στις 8:00, ακολούθησε δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ στα 10 χλμ νότια της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος στα 13,5 χλμ. Στις 08:39 καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και στις 8:50 άλλος με μέγεθος 4 Ρίχτερ.

Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 183 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ και 1.100 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, ενώ από τις 12:00 το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού έχουν καταγραφεί δέκα σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.

Η σεισμική ακολουθία δεν θα αποκλιμακωθεί σύντομα, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι την εντάσσουν στο φαινόμενο της σμηνοσειράς και εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την πορεία του φαινομένου.

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία, μας έχει προβληματίσει πολύ, δεν την έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο είναι δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις» δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς.

«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι είμαστε στην εξέλιξη μιας σημαντικής σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα» είπε στο ΕΡΤNews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν σεισμοί της τάξεως των 4 Ρίχτερ και άνω με κορύφωση την δόνηση, που έγινε αισθητή και στην Αθήνα στις 09.17 το πρωί, με μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.

Ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά την εικόνα την οποία βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Είναι η διαφορά, από το μέγεθος που είχε σημειωθεί, αρκετά μικρή ώστε να θεωρηθεί κάτι διαφορετικό. Για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε πολύ περισσότερα πράγματα από το να παρατηρούμε, να παρακολουθούμε την ακολουθία και να ανανεώνουμε τις εκτιμήσεις” δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

Χθες η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού ανέσυρε δύο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους από την Καλδέρα, τα δεδομένα των οποίων θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου. Τοποθετήθηκαν δύο νέοι οι οποιοι θα παραμείνουν εκεί για περίπου μία εβδομάδα. Σήμερα συνεδριάζουν και πάλι οι επιτροπές εκτίμησης σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Από πλευράς του το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης.

Την ίδια ώρα στην Αμοργό έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης του δικτύου σηματοδότησης, ενώ γίνεται αποκατάσταση των βλαβών και συντήρηση. Σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν αυτοψίες σε όλο το μήκος του δικτύου και των υποσταθμών. Επίσης στο νησί έφτασαν τα ξημερώματα πέντε διασώστες του Ερυθρού Σταυρού καθώς και δύο κοινωνικοί λειτουργοί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που έχει καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανέλαβε δράση εγκαθιστώντας παλιρροιογράφο σε ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης. Επίσης, παρέδωσε στις Αρχές ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΠΤ, αλλά και γενικές οδηγίες με τα μέτρα αυτοπροστασίας για τον κίνδυνο των τσουνάμι.

Στις 6:00 το απόγευμα θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού και Ηφαιστειακού Κινδύνου, προκειμένου να αναλύσουν τα δεδομένα από τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, να αποφασίσουν τι βήματα που θα ακολουθήσουν και να αποφασίσουν αν θα αρθούν κάποια από τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Άσκηση εκκένωσης του νοσοκομείου Σαντορίνης

Σε εξέλιξη μια διευρυμένη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους στο Γενικό Νοσοκομείο της Σαντορίνης. Μεταξύ άλλων συμμετέχει και ο διοικητής του νοσοκομείου αλλά και ο επικεφαλής του ΕΚΑΒ. Εντός της ημέρας θα υπάρξει άσκηση εκκένωσης του νοσοκομείου στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού “Σώστρατος”.

Σε ό, τι αφορά το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον διοικητή του Κωνσταντίνο Μασούρα, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, έχει αποθέματα τόσο σε καύσιμα όσο και σε τρόφιμα για κάλυψη αναγκών περίπου 30 ημερών, ενώ σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό έχει ενισχυθεί με διάφορες ειδικότητες.

Διαβάστε ακόμα:

Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω