Ως «κυβερνητικό πυροτέχνημα» χαρακτήρισε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, την απόφαση της κυβέρνησης για το χύμα λάδι, σημειώνοντας πως η αισχροκέρδεια αλλά και η προστασία της παραγωγής μπορεί να γίνει μόνον με τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού ελέγχου κόστους από το χωράφι μέχρι το ράφι των σούπερ μάρκετ.

Μιλώντας στο OPEN, εξήγησε πως «είναι ξεκάθαρα ένα πυροτέχνημα αυτό που κάνει η κυβέρνηση με το λάδι. Η πώληση χύμα λαδιού εκτός από την οικιακή χρήση πράγματι είναι σε βάρος της οργανωμένης παραγωγής. Οφείλουμε να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Γιατί έχουμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση. Τι όφειλε να κάνει η κυβέρνηση; Όφειλε από το χωράφι μέχρι το ράφι να εντοπίσει για ποιο λόγο ενώ ο παραγωγός πουλά το λάδι προς πέντε ευρώ το λίτρο, φθάνει να πωλείται στον καταναλωτή προς 13 και 14 ευρώ το λίτρο. Παρομοίως για ποιο λόγο το μοσχάρι πωλείται από τον κτηνοτρόφο προς 5 ευρώ και στην κατανάλωση φθάνει πάνω από δέκα ευρώ. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πηγαίνει στον τελευταίο κρίκο και κάνει όσους ελέγχους μπορεί και επιβάλει κάποια πρόστιμα. Καλοδεχούμενα τα πρόστιμα, όμως δεν λύνουν το πρόβλημα. Εμείς προτείνουμε έναν μηχανισμό καταγραφής που θα ελέγχει το κόστος από το χωράφι μέχρι το ράφι, σε κάθε κρίκο. Τότε θα διαπιστώσει ποιος από τους κρίκους αισχροκερδεί. Τώρα έρχεται και τα βάζει με την οικιακή χρήση του λαδιού».

Σε ότι αφορά την αισχροκέρδεια, συνέχισε διερωτώμενος «δεν πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους; Δεν υπάρχουν ολιγοπώλια παντού; Ήρθε η Ε.Ε. και είπε «προστατέψτε τον αδύναμο κρίκο». Ο αδύναμος κρίκος είναι ο αγρότης και ο καταναλωτής. Σήμερα στη χώρα μας πωλούνται τα αγροτικά προϊόντα με ανοιχτές τιμές και κάτω από το κόστος παραγωγής. Υπάρχουν θεσμικά εργαλεία να προστατεύσουμε αφενός τον αγρότη που πουλάει κάτω από το κόστος, αλλά και τον καταναλωτή που αγοράζει πολύ ακριβά; Ναι ή όχι; Αυτό είναι το ζητούμενο. Εμείς έχουμε καταθέσει και θα την επανακαταθέσουμε αυτή την εβδομάδα, συγκεκριμένη πρόταση νόμου η οποία θα προστατεύει αφενός τον αγρότη για την πώληση των προϊόντων – σε συμμόρφωση ευρωπαϊκής οδηγίας- και δεύτερον να γίνονται έλεγχοι μέχρι το ράφι».

Τέλος, για τη δικαίωση της χώρας μας για τον όρο «Turgaegean» που χρησιμοποίησε η Τουρκία για την τουριστική της καμπάνια, έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη», προσθέτοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση πανηγυρίζει για κάτι που ούτως ή άλλως είχε υποχρέωση να κάνει, καθώς εάν δεν έκανε προσφυγή θα ήταν παράβαση καθήκοντος.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω