Η σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και παρουσία του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, Νίκου Δούκα κρίθηκε απαραίτητη μετά τις μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες που σημειώθηκαν την Κυριακή περιοχές των Δήμων Καρδίτσας, Παλαμά και Σοφάδων καθώς και στο δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων.
Συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Σπύρος Αγναντης, ο βουλευτής Τρικάλων κ. Αθανάσιος Λιούτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Μιχαλάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Λιόντος, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι ΤΟΕΒ και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η συνολική εκτίμηση των ζημιών όπως αναφέρθηκε είναι σε περισσότερα από 90.000 στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών.
Αρχικά η πρόταση που έγινε από τον κ. Αγοραστό ήταν ως αιτήματα να διεκδικηθούν, άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών, πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τους αγρότες τον Οκτώβριο και συνολικές αποζημιώσεις μέσα στον Νοέμβριο.
Σε ό,τι αφορά στις ζημιές που έγιναν σε εγκαταστάσεις, αποθήκες και άλλου είδους εξοπλισμό η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον είναι μέσω ΠΣΕΑ.
Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Νούσιος, όσο και οι δήμαρχοι των 4 δήμων που επλήγησαν μίλησαν για τεράστιες καταστροφές.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δούκας ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ έχει συγκεκριμένο κανονισμό και αυτός θα ακολουθηθεί, τονίζοντας ότι το χαλάζι που έπεσε οφείλεται στο φαινόμενο της υπερκυτταρικής καταιγίδας και παρά το γεγονός ότι υπήρξε μέριμνα από αεροπλάνα της αντιχαλαζικής προστασίας ήταν αδύνατο να αποτραπεί λόγω του μεγέθους της.
Ο κ. Δούκας είπε ότι η ζημιά δυστυχώς είναι αρκετά μεγάλη και έρχεται μετά από μια τεράστια ζημιά του ανοιξιάτικου παγετού, που σημειώθηκε σε εκτεταμένες περιοχές από την Βόρεια Ελλάδα ως την Πελοπόννησο και η οποία απασχολεί τον οργανισμό έχοντας τεράστιο φόρτο εργασίας.
Ακολούθως τόνισε χαρακτηριστικά:
“Μαζί αντιμετωπίσαμε την μεγάλη καταστροφή του Ιανού. Ό,τι υποσχεθήκαμε ως οργανισμός το πράξαμε. Μιλήσαμε για αποπληρωμή σε 4 μήνες των ζημιών. Τέλος του Ιανουαρίου του 2021 αποπληρώθηκαν όλοι οι παραγωγοί. Δώσαμε προκαταβολή μέσα σε έναν μήνα από τη ζημιά για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του οργανισμού”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας τονίζοντας: “Το πρώτο μέλημα μετά την κακοκαιρία της Κυριακής είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση και ο Οργανισμός έχει τον κανονισμό του και τη διαδικασία του και αυτή θα ακολουθήσει: Επισήμανση, αναγγελία, δηλώσεις ζημιάς και εκτιμήσεις το ταχύτερο δυνατόν”.
Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται από το τέλος Οκτωβρίου και μετά, συνήθως η προθεσμία είναι ως τις 31 Μαρτίου, συνήθως δίνουμε παρατάσεις, είπε ο κ. Δούκας, οπότε όταν θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το πότε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τη ζημιά της κακοκαιρίας της Κυριακής, αυτό που θα ανακοινώσουμε θα είναι 100% σε σχέση με τη ζημιά, είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων έθεσαν σημαντικά ζητήματα όπως «τι θα γίνει με τη συνδεδεμένη» αλλά και με αποζημιώσεις που αφορούν καλλιέργειες όπως το σιτάρι όπου οι παραγωγοί ήταν έτοιμοι να εισπράξουν και δεν γίνεται να περιμένουν έως το Νοέμβριο.