Δύο ώρες κράτησε η πολυαναμενόμενη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν, με βασικό θέμα την ένταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ.
Με τους ηγέτες να έχουν ανταλλάξει τον τελευταίο χρόνο βαριές κουβέντες και με την ένταση στα σύνορα Ρωσίας Ουκρανίας στο κόκκινο, εξ αρχής δεν υπήρχε χώρος για αισιοδοξία, σε μία επαφή που έγινε σε υψηλό επίπεδο ασφάλειας για να μην υπάρχουν διαρροές.
Η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό στη Δύση που στέκει ενωμένη εναντίον του Κρεμλίνου. Η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων ενισχύθηκε μετά τις επαφές του Τζο Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες.
«Έχουμε ήδη συζητήσει σε σημαντικό βαθμό με τους συμμάχους μας και πιστεύουμε ότι έχει οριστεί ένας δρόμος για να πλήξουμε σοβαρά τη ρωσική οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκι.
«Η ΕΕ θα απαντήσει κατάλληλα σε οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις, ακόμη και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και όποιες άλλες κακόβουλες ενέργειες εναντίον μας ή των γειτόνων μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.
Η Ρωσία αρνείται την ανάπτυξη στρατευμάτων και επιμένει να ζητά εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει την επέκτασή του στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, αλλά και πως η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη συμμαχία.
Αμερικανοί εκπαιδευτές βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία για να βοηθήσουν σε τεχνικό επίπεδο το στρατό. Μπροστά στη ρωσική απειλή ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ακόμη και για μακελειό.
“Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα πετύχει νίκη απέναντι στην Ουκρανία, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, γιατί θα γίνει μακελειό, και Ρώσοι στρατιώτες θα γυρίσουν πίσω σε φέρετρα”, είπε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσι Ράζνικοφ.
Ουκρανοί στρατιώτες πάντως μιλούν για κινητικότητα των Ρώσων στα σύνορα.
Με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο, ο Ουκρανός πρόεδρος κατέβηκε στα χαρακώματα, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τα ουκρανικά εδάφη με κάθε τρόπο.
Παιχνίδια εξουσίας ΗΠΑ-Ρωσίας
Η τηλεδιάσκεψη των δύο ηγετών διεξήχθη με φόντο την ευρύτερη μάχη εξουσίας Ουάσιγκτον-Μόσχας. Οι δύο χώρες ερίζουν για τις σφαίρες επιρροής σε πολλές περιοχές του κόσμου και με ιδιαίτερη έμφαση στην ανατολική Ευρώπη.
Η Ρωσία αντιδρά έντονα στην επέκταση του ΝΑΤΟ στις γειτονικές της χώρες με αύξηση των δυνάμεών του και συχνές στρατιωτικές ασκήσεις και θέτει κόκκινες γραμμές.
Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι κόκκινες γραμμές είναι η μεταφορά πυρηνικών όπλων στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Για το Τζο Μπάιντεν η κόκκινη γραμμή είναι οποιαδήποτε νέα επιθετική κίνηση της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας.
Η απειλή νέων αυστηρότατων δυτικών κυρώσεων είναι ισχυρότερη από ποτέ με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει ήδη στο πλευρό του τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Η λίστα των οικονομικών όπλων είναι μεγάλη, ξεκινά από κυρώσεις εναντίον προσώπων του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν και φτάνει μέχρι την αγορά ομολόγων και πλήγματα εναντίον του ρωσικού τραπεζικού τομέα.
Εάν το μπρα-ντε-φερ συνεχιστεί, το άλλο μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης είναι το ενεργειακό. Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει λάβει ακόμη την αναγκαία πιστοποίηση από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές. Οι Πράσινοι, μέλος του νέου γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο έργο που θα μπορούσε να ακυρωθεί σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Από την άλλη η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα ως πολιτικό όπλο, παίζοντας με τη διαθεσιμότητα και τις τιμές και στερώντας από την Ουκρανία τα έσοδα διέλευσης του ρωσικού αερίου από το έδαφός της.
Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου