Κάποιες χώρες σκέφτονται να προχωρήσουν σε άρση περιοριστικών μέτρων τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ άλλες ήδη έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις όπως για παράδειγμα η Σουηδία. Την ίδια ώρα εκφράζονται προβληματισμοί για αν και κατά πόσο η λήψη τέτοιων αποφάσεων είναι σωστή στην παρούσα χρονική στιγμή.
Σουηδία
Η κυβέρνηση της Σουηδίας κατήργησε σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19. «Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter.
«Δεν έληξε, αλλά όπως τη γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοροποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθόλη όλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, ανακοίνωσε ότι καταργείται η χρήση του πάσου εμβολιασμού και εφεξής μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται.
«Θα έπρεπε να έχουμε λίγη περισσότερη υπομονή, να περιμένουμε τουλάχιστον μια-δυο εβδομάδες ακόμα. Και είμαστε μια αρκετά πλούσια χώρα για να συνεχίσουμε τα τεστ», δήλωσε ο Φρέντρικ Έλγκ, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουμέα και ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές της πολιτικής της σουηδικής κυβέρνησης για τη μη επιβολή περιορισμών κατά της εξάπλωσης της νόσου.
Ισπανία
Από τις 22 Δεκεμβρίου οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές στην Ισπανία εκτός από όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε όλους τους δημόσιους χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς, εκτός από παραλίες ή αγροτικές περιοχές, με ή χωρίς απόσταση ασφαλείας.
Όμως η πτώση των κρουσμάτων του έκτου κύματος που ξεκίνησε ήδη από τις 18 Ιανουαρίου οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση της κατάργησής της αρχικά σε όλους τους εξωτερικούς χώρους μετά από τις συστάσεις των ειδικών. Την απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης και το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από την ερχόμενη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.
Η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας δήλωσε ότι: «Ήταν ένα προληπτικό μέτρο, για το χρονικό διάστημα που ήταν απολύτως απαραίτητο έως ότου οι δείκτες οδηγούσαν σε μία διαφορετική απόφαση. Η κατάργησή τους είναι θέμα χρόνου καθώς οι δείκτες κρουσμάτων πλέον το επιτρέπουν».
Οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που ισχύει από την άνοιξη του 2020 και δεν φαίνεται να καταργείται για την ώρα.
Δανία
Στην κανονικότητα επέστρεψε από τις 2 Φεβρουαρίου η Δανία, καθώς άρθηκαν όλοι οι περιορισμοί για τον κορονοϊό. Πρόκειται για μία χώρα με 5,5 εκατομμύρια κατοίκους και αναλογικά λίγους θανάτους από κορονοϊό. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Δανίας, κα Ελίνα Σταματάτου, ο κάθε πολίτης, είτε είναι εμβολιασμένος είτε είναι ανεμβολίαστος, μπορεί να κάνει καθημερινά τεστ για τον κορονοϊό, γεγονός που εφαρμόζεται ακόμη και στους τουρίστες, εφόσον το επιθυμούν, ενώ ποτέ δεν εφαρμόστηκε η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, παρά μόνο σε εσωτερικούς και στα ΜΜΜ. Το ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα ξεπερνάει το 80 %.
Νέα Υόρκη
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης αποφάσισε την κατάργηση της μάσκας από την Τετάρτη σε κλειστούς χώρους, κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενη έτσι στην κούραση που έχει καταβάλει τους Αμερικανούς εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας και την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα βρίσκεται σε μείωση. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες η Δημοκρατική κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ. Ωστόσο, όπως η ίδια εξήγησε, η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική στα σχολεία, στα γηροκομεία και σε άλλες δομές φιλοξενίας και κράτησης. Επαφίεται εξάλλου στους δήμους –όπως σε αυτόν της Νέας Υόρκης– και στους ίδιους τους εμπόρους να αποφασίσουν εάν θα απαιτούν από τους δημότες και τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν μάσκες.
Για παράδειγμα, στα μιούζικ χολ του Μπρόντγουεϊ, στο Μανχάταν, «διατηρούμε την υποχρέωση της χρήσης μάσκας και του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλα τα θέατρα μέχρι τις 30 Απριλίου», είπε στο AFP η Σαρλότ Σεντ Μάρτιν που προεδρεύει της Broadway League, της ένωσης για τη θεατρική βιομηχανία του Broadway. Επίσης η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς -τα τρένα, στον υπόγειο σιδηρόδρομο, τα λεωφορεία, τα αεροπλάνα- που υπάγονται στην ομοσπονδιακή νομοθεσία.
Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι σκοπεύει να καταργήσει την νομική υποχρέωση για αυτοαπομόνωση των πολιτών εάν βρεθούν θετικοί στην COVID-19 αργότερα αυτό τον μήνα όταν παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μάθουν οι Βρετανοί να ζουν με τον ιό.
Ο Τζόνσον προχώρησε σε άρση σχεδόν όλων των περιορισμών της COVID-19 στην Αγγλία τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τον περασμένο μήνα ήρε τα μέτρα του «Σχεδίου Β» που είχαν επιβληθεί προσωρινά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να υιοθετηθούν περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της προσπάθειας που στόχο έχει να μάθουν οι Βρετανοί να ζουν με την COVID, αντικαθιστώντας με οδηγίες τη νομική υποχρέωση για απομόνωση των πολιτών.
«Δεδομένου ότι θα συνεχιστούν οι σημερινές ενθαρρυντικές τάσεις στα στοιχεία, εκτίμησή μου είναι ότι θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε τους τελευταίους εσωτερικούς περιορισμούς που απομένουν, συμπεριλαμβανομένης της νομικής υποχρέωσης για αυτοαπομόνωση εάν βρεθείς θετικός, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα», είπε Μπόρις Τζόνσον. Η υποχρέωση αυτή επί του παρόντος αναμένεται να λήξει στις 24 Μαρτίου.
Ιταλία
«Στην χώρα μας, πάνω από το 90% των κατοίκων έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Με τα στοιχεία αυτά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο τη νέα αυτή εποχή της πανδημίας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Yγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Η παραλλαγή Όμικρον άλλαξε σημαντικά την κατάσταση και το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε ο Σπεράντσα, σύμφωνα με τον οποίο «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οδεύουν προς την διαχείριση μιας νέας φάσης».
Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι στη χώρα του «θα μπορέσουν να χαλαρώσουν όλα τα υπάρχοντα μέτρα, αν η εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών συνεχίζει με τους σημερινούς, ταχείς ρυθμούς της».
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, τέλος, η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να συνεχιστεί και μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία -αν δεν αποφασιστεί περαιτέρω παράταση- θα λήξει στις 31 Μαρτίου.
Γαλλία
Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχουν «λόγοι να ελπίζουμε» ότι «στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα μπορέσουμε να άρουμε το πάσο εμβολιασμού», λόγω της βελτίωσης της υγειονομικής κατάστασης , δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ. «Το επίπεδο του αριθμού νοσηλευομένων παραμένει πολύ υψηλό, υψηλότερο από το ρεκόρ που είχαμε δει την άνοιξη του 2020, αλλά στις προβλέψεις που κάνουμε (…), υπάρχουν λόγοι να ελπίζουμε ότι σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε να μπορέσουμε να άρουμε αυτά τα τελικά μέτρα», είπε.
Ο καθηγητής Αλέν Φισέρ, ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας στην χώρα, εκτίμησε από την πλευρά του ενώπιον της Γερουσίας ότι η άρση του πάσου εμβολιασμού είναι δυνατή «μέχρι τα τέλη Μαρτίου» στις αρχές «Απριλίου» εάν μια σειρά προϋποθέσεων εκπληρωθούν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, ΕΡΤ3