«Η Ορθοδοξία έχει βαθύ αποτύπωμα στα Βαλκάνια, που για αιώνες βίωσαν τον οθωμανικό ζυγό. Για χρόνια θεωρούνταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Και ο τελευταίος πόλεμος στη γηραιά μας ήπειρο έλαβε χώρα στη βαλκανική χερσόνησο με θρυαλλίδα τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του ‘90.

Σήμερα, όλοι προσβλέπουν στην ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων για την ανάπτυξη, την ευημερία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι και όσοι από τους γείτονές μας δεν συμμετέχουν ακόμη στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν λόγο στον μεγάλο διάλογο για το “Μέλλον της Ευρώπης”, που εγκαινίασαν τα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Η ΔΣΟ προσφέρει αυτό το βήμα συμβολής στον διάλογο και σε θεσμικούς εκπροσώπους ευρωπαϊκών χωρών που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ, έχοντας ως όραμα μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κ. DenisZvizdić, του Μαυροβουνίου, κ. AleksaBečić, και της Σλοβενίας, κ. IgorZorčič, που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Στις συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχε και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ Δρ. Κώστας Μυγδάλης, ο επικεφαλής του διεθνούς θεσμού ενημερώθηκε για την κατάσταση της Ορθοδοξίας και τις τρέχουσες κοινοβουλευτικές εξελίξεις στις εν λόγω χώρες, ενώ είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις προγραμματισμένες δραστηριότητες της Οργάνωσης, κυρίως αναφορικά με την ανάδειξη του ζητήματος της προστασίας των απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς των Ορθοδόξων στον απόηχο της τουρκικής προκλητικής απόφασης να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και τη Μονή της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την επιθυμία του για διεξαγωγή εκδηλώσεων σχετικών με την παρουσίαση του Τόμου «Η Αγία Σοφία ανά τον Κόσμο» και του φωτογραφικού υλικού που προέκυψε από τον ομώνυμο Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό της ΔΣΟ.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

Στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης κ. DenisZvizdić, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η Βοσνία – Ερζεγοβίνη αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης πληθυσμών με διαφορετική θρησκεία και θα επιθυμούσαμε ενεργότερη συνεργασία με την Οργάνωσή μας». Ο Πρόεδρος της Βοσνιακής Βουλής ανέφερε ότι παρά το πολυεθνικό και πολυθρησκευτικόπροφιλ της χώρας του, οι διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες συνυπάρχουν ειρηνικά εδώ και 6 αιώνες. Εξέφρασε, επίσης, την απόλυτη υποστήριξή του στις δράσεις της ΔΣΟ και δεσμεύτηκε να διερευνήσει το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης Διεθνούς Γραμματείας της Οργάνωσης στη χώρα του στο άμεσο μέλλον.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου κ. AleksaBečić, υπογράμμισε την ανάγκη για την αναβάθμιση των σχέσεων του Μαυροβουνίου, «μιας χώρα», όπως είπε «με βαθύ το αποτύπωμα της Ορθοδοξίας» και του διεθνούς θεσμού, η οποία «αποκτά ουσιαστικότερη υπόσταση μέσα από τον ορισμό επίσημης και μόνιμης αντιπροσωπείας στην Οργάνωση μας». Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ΔΣΟ και εξήρε το σημαντικό έργο προς τον σκοπό της ανάδειξης των χριστιανικών αξιών, αλλά και την αλληλοκατανόηση λαών ιδίως σε χώρες με έντονο πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα και υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ενεργότερη συμμετοχή στην Οργάνωση.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ

Τέλος, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας κ. IgorZorčič, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ τόνισε τη σημασία της θεμελίωσης θεσμικών επαφών και σχέσεων μεταξύ του κοινοβουλευτικού σώματος της Σλοβενίας και της ΔΣΟ «η οποία θα αποτελέσει μια διαρκή υπόμνηση των χριστιανικών ριζών της Ευρώπης», ενώ εισηγήθηκε τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, που προγραμματίζει η Οργάνωση για το έτος 2025, όπου συμπίπτει το Κοινό Πάσχα όλων των Χριστιανών με την επέτειο των 1700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο της βοσνιακής Βουλής

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο της Βουλής της Σλοβενίας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω