Σε εξέλιξη είναι οι κινητοποιήσεις νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών. Απαντούν με απεργίες και στάσεις εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. Βασικό θέμα αντίδρασης είναι η δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η προκήρυξη θέσεων γιατρών του ΕΣΥ με καθεστώς όμως μερικής απασχόλησης. Γιατροί και υγειονομικοί ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Μεγάλη συγκέντρωση μπροστά από τη βουλή πραγματοποιούν γιατροί και υγειονομικοί από τις 13:00, με παράλληλο κάλεσμα στα εργατικά κέντρα, την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.
Στη διαδήλωση των υγειονομικών, εργατικών σωματείων και φορέων στο Σύνταγμα βρέθηκε και ο Γ.Γ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και δήλωσε:
«Βρισκόμαστε εδώ σε συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς, γιατί αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης πρέπει να απορριφθεί απ´ το ελληνικό κοινοβούλιο, πρέπει να απορριφθεί απ’ όλες τις πτέρυγες, έχει απορριφθεί απ’ τον ίδιο τον ελληνικό λαό και απ’ το σύνολο των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών και των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, να αυξηθούν οι μισθοί και να βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις, να φτιαχτούν οι απαραίτητες υποδομές και βεβαίως να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση απ’ τον προϋπολογισμό του κράτους.»
Σύσσωμοι οι υγειονομικοί φορείς και οι ενώσεις ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, με το οποίο υπογραμμίζουν μπαίνει τέλος στη δημόσια υγεία και περίθαλψη, τονίζοντας πως η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο ζήτησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τονίζοντας ότι υπάρχει ομοφωνία των φορέων του τομέα της Υγείας για την απόσυρση.
Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του κλάδου και για το άρθρο 7 που εισάγει τη μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι νέοι γιατροί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας εφόσον αυτό δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ σε στάσεις εργασίας προχωρούν τα εργατικά κέντρα στην Αττική.
Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου έχει εξαγγείλει και η ΑΔΕΔΥ, καλώντας τα νομαρχιακά της τμήματα, να συνεργαστούν με τα πρωτοβάθμια σωματεία γιατρών και υγειονομικών στις περιοχές τους, για να μην περάσει το νομοσχέδιο για την Υγεία.