Γράφει η Κατερίνα Κόσσυβα, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Λάρισας με την παράταξη “Η Λάρισα που μας αξίζει” του υποψηφίου Δημάρχου Θανάση Μαμάκου
«Η σημερινή δημοτική αρχή ήταν αποτέλεσμα της συν-παράταξης τριών κινήσεων: Λαρισαίων Πόλις, Ενωτική Πρωτοβουλία και Πράσινη Πόλη. Είναι κοινό μυστικό πολλών συντρόφων ότι η Συμπαράταξη μετεξελίχθηκε σε «ενός ανδρός αρχή», του κ.Καλογιάννη. Οι περισσότερες αποφάσεις παίρνονταν από τον ίδιο και τους «στενούς» του συνεργάτες. Αυτός ο συγκεντρωτικός τρόπος άσκησης της εξουσίας, δημιούργησε δυσαρέσκειες και τάσεις φυγής.
Η πρώτη προσπάθεια αποσκίρτησης πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ έγινε την προηγούμενη πενταετία. Η αλαζονική στάση του κ. Καλογιάννη τους εξώθησε στην αποχώρηση και στη δημιουργία μιας άλλης παράταξης με επικεφαλής τον κο Γούλα. Στην απόφασή τους προχώρησαν , όπως δήλωναν, «από την υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου των παρατάξεων» και κυρίως από «τη στασιμότητα που επικρατεί στα δημοτικά πράγματα».
Πολλοί δυσαρεστημένοι εξακολουθούσαν κι εξακολουθούν να παραμένουν στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ προκειμένου να διαφυλαχτεί η έξωθεν καλή μαρτυρία. Ο Απόστολος Σουρλαντζής, δεν θέλησε να βγάλει προς τα έξω την πικρία του από την απομάκρυνσή του από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος τρεις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, ενώ είχε αποδείξει έμπρακτα με το έργο του τη διάθεση προσφοράς προς την πόλη. Οι πρωτοποριακές ιδέες του Αντιδημάρχου για υιοθέτηση μέτρων «κυκλικής οικονομίας» που εφαρμόζονται σ’ όλη την Ευρώπη, για μείωση του όγκου των απορριμμάτων, οι προτάσεις για την ανταποδοτική ανακύκλωση, για περίπτερα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών, για δημιουργία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, για αισθητική αναβάθμιση της πόλης δεν έτυχαν της αποδοχής της δημοτικής αρχής.
Ο Στέλιος Χλωρός, από τα βασικά στελέχη της κίνησης «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ» αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη ΔΕΥΑΛ και να διαφοροποιηθεί πλήρως από την πρόταση του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη ο οποίος εισηγήθηκε την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου σε ιδιώτη.
Η παραίτηση του Στέλιου Χλωρού, αντιμετωπίστηκε, ως συνήθως, ως μία «μικρόψυχη» ατομική συμπεριφορά. Γι αυτό «Η Παράταξη «Πράσινη Πόλη» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «Στηρίζει απολύτως και επικροτεί την ενέργεια του εκπροσώπου της Αστερίου Χλωρού . « Ο Δήμαρχος επέλεξε να αθετήσει τις δεσμεύσεις του έναντι στις αρχές της Πολιτικής Οικολογίας παρότι προεκλογικά για άλλα διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους της, με τους οποίους δήλωνε ότι θα συνεργαζόταν. Είναι δικαίωμά του και θα κριθεί και από αυτό.»
Ο κ. Καλογιάννης δεν άκουσε ποτέ τις καινοτόμες προτάσεις της κίνησης «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ» για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και για την θωράκιση της πόλης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της αστικής θερμικής νησίδας.
Η πρόσφατη αποχώρηση του Θωμά Δαούλα, ενός σημαντικού στελέχους της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, ήταν τη στιγμή που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι δηλώσεις του αποτελούν καταπέλτη για την πολιτική του κ. Καλογιάννη, ο οποίος δήλωσε ανερυθρίαστα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δέχεται «με ανακούφιση» την αποχώρησή του.
Θεωρούμε ότι η συγκάλυψη αυτών των συμπεριφορών και ενεργειών του δημάρχου αποβαίνουν εις βάρος της πόλης . Εννέα χρόνια παραμονής στην εξουσία έδειξαν απτά δείγματα του τι μπορεί και τι θέλει να κάνει ο κ. Καλογιάννης. Προς τι άλλη μια τετραετία ; Όχι άλλες υποσχέσεις που δεν τηρούνται, όχι άλλες εξαγγελίες έργων που δεν υλοποιούνται.
Επικροτώ κι εγώ, όπως κι άλλοι πολλοί φίλοι από την κεντροαριστερά και την Οικολογία την άποψη του Θωμά Δαούλα: «Οφείλουμε όλοι ως πολίτες να αφαιρούμε την εξουσία από ανθρώπους που τους δόθηκε η ευκαιρία να την ασκήσουν για ικανό χρόνο και να εναλλάσσεται αυτή με νέους…».