«Το αμύγδαλο είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή. Ένα ποιοτικό προϊόν γνωστό στο πανελλήνιο. Καιρός να γίνει ευρύτερα γνωστό και στο εξωτερικό. Με τις φυτεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχουμε την κρίσιμη μάζα παραγωγής και θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας. Η Περιφέρεια, το Υπουργείο, να συνδράμουμε όλοι ώστε στις διεθνείς εκθέσεις να προβληθεί το αμύγδαλο της περιοχής μας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Συκουρίου κ. Κατερίνα Δρογγούλα στην 20η Γιορτή Αμυγδάλου, που διοργανώθηκε στο Συκούριο από τον δήμο Τεμπών, με την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την αμέριστη συνδρομή για τα εδέσματα αμυγδάλου του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Συκουρίου.
Παραγωγική χρονιά
Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της γιορτής, «που στόχο έχει να αναδείξει περισσότερο το μοναδικό αμύγδαλο της περιοχής», εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι «φέτος είναι μία χρονιά που η παραγωγή είναι πολύ καλή. Είναι μία θετική εξέλιξη μετά από μία μακρά περίοδο στην οποία είχαμε ζημιές, παγετούς και οι αποζημιώσεις δεν ήταν πάντα οι αναμενόμενες, με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ -και είναι μία μεγάλη συζήτηση αυτή για την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου. Ωστόσο, το αμύγδαλο είναι ένα προϊόν το οποίο έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των νωπών φρούτων, τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν γρήγορα, αλλά από την άλλη έχει τις ιδιαιτερότητές του λόγω των επιδράσεων των παγετών στην ευάλωτη ανθισμένη αμυγδαλιά, στα τέλη του χειμώνα, με αποτέλεσμα πολλές ζημιές τα τελευταία χρόνια».
Ανθεκτικές στον παγετό ποικιλίες
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης με πιο ανθεκτικές στον παγετό και πιο όψιμες ποικιλίες δένδρων. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα πρέπει να δούμε συλλογικά, Υπουργείο και αγρότες, με τα συλλογικά τους σχήματα, πώς θα προχωρήσουμε οργανωμένα σε μία αναδιάρθρωση καλλιεργειών για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των απανωτών ζημιών από παγετούς. Για παράδειγμα τη χρήση πιο όψιμων ποικιλιών αμυγδαλιών ή ποικιλιών που αντέχουν καλύτερα στην κλιματική αλλαγή, ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημα των αγροτών. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας όλοι και να πιέσουμε ώστε να υπάρχουν πιο γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης για τους αγρότες».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις