Μοιράσου το αρθρο!

Ωρες αγωνίας βιώνουν οι οικογένειες τεσσάρων νεφροπαθών από τη Μαγνησία. Οι ελλείψεις γιατρών στις μονάδες μεταμοσχεύσεων, πρόβλημα το οποίο στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα μετά την ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος ασθενούς στο Ιπποκράτειο, φρενάρουν επεμβάσεις, στις οποίες πρέπει να υποβληθούν για να λάβουν το δώρο ζωής και να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, μακριά από την ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης και όχι μόνο.

Πρόκειται για έναν καθημερινό εφιάλτη. Οι τέσσερις οικογένειες βρίσκονται κυριολεκτικά «κρεμασμένες» από τα χείλη των γιατρών περιμένοντας το πολυπόθητο τηλεφώνημα. Δότες και στις τέσσερις περιπτώσεις, που είναι σε γνώση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, είναι άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος. Τρεις μάνες, οι οποίες είναι συμβατές με λήπτες τα παιδιά τους και ο αδερφός που εξέφρασε την επιθυμία να είναι ο δότης νεφρού για να σώσει την αδερφή του.

Η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όμως το μαρτύριο τώρα αρχίζει.

Οι μονάδες, στις οποίες μπορεί να γίνει η μεταμόσχευση νεφρού, είναι τρεις. Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Λαϊκό στην Αθήνα.

Στο Ιπποκράτειο καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις αναισθησιολόγων, αλλά και χειρουργών. Η κατάσταση αναφορικά με το ιατρικό προσωπικό είναι καλύτερη στα Νοσοκομεία της Αθήνας, όμως η λίστα αναμονής είναι μεγάλη. Σε πρώτη προτεραιότητα εξυπηρετούνται τα πολύ επείγοντα περιστατικά.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό οι ώρες κυλούν βασανιστικά για τους τέσσερις νεφροπαθείς, που περιμένουν να οριστεί ο χρόνος της επέμβασης.

«Από τη μία η πανδημία και από την άλλη οι ελλείψεις γιατρών έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό για τους νεφροπαθείς που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου «Οι Αγιοι Ανάργυροι» Βασίλης Γιαννάκος.

«Κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση του ανθρώπου, που περιμένει να του δοθεί η ευκαιρία για ζωή και παραμένει στη λίστα αναμονής, δίχως να ξέρει πότε θα μπορέσει να υποβληθεί σε επέμβαση, ειδικά αν έχει βρεθεί ο δότης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο θα πρέπει η Πολιτεία κατά προτεραιότητα να κάνει προσλήψεις γιατρών σε ειδικότητες αναισθησιολόγων, χειρουργών, εντατικολόγων και νεφρολόγων, ώστε να λειτουργεί με καλύτερους όρους το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων.

«Δεν μπορεί οι ελλείψεις γιατρών να ακυρώνουν στην πράξη τις πολύχρονες προσπάθειές μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της δωρεάς οργάνων», προσθέτει με πίκρα, υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του 2022 στη Μαγνησία έχουν γίνει μόνο δύο μεταμοσχεύσεις, αλλά καμία δωρεά οργάνων, ενώ την ίδια στιγμή 65 τουλάχιστον νεφροπαθείς από τη Μαγνησία βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

«Η στελέχωση με οργανικές θέσεις νέων γιατρών για τη συνέχιση και την ομαλή λειτουργία των μεταμοσχευτικών προγραμμάτων είναι μονόδρομος» εκτιμά ο κ. Γιαννάκος προβλέποντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η υποστελέχωση θα επιδεινωθεί αν δεν υπάρξει παρέμβαση, καθώς συνταξιοδοτείται μεγάλος αριθμός γιατρών που είναι υπεύθυνοι για τις μεταμοσχεύσεις.

 

«Καίνε» τα κόμιστρα

Ο πρόεδρος των νεφροπαθών της Μαγνησίας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα, που έχει προκύψει με την αποζημίωση, που λαμβάνουν οι χρόνια πάσχοντες από τον ΕΟΠΥΥ. Εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης έχει τεθεί το ζήτημα της αύξησης των κομίστρων, που καταβάλλονται μηνιαίως στους νεφροπαθείς. Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εγκριθούν αυξήσεις και περιμένει απάντηση.

Στον Βόλο οι νεφροπαθείς για τις μηνιαίες μετακινήσεις τους εντός πόλης για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση λαμβάνουν το ποσό των 115 ευρώ, με την Ομοσπονδία να προτείνει να αυξηθεί στα 150 ευρώ. Οι νεφροπαθείς από τον Αλμυρό λαμβάνουν ποσό 400 ευρώ και έχει ζητηθεί να διαμορφωθεί στα 500 ευρώ, ενώ για εκείνους που μετακινούνται από το Πήλιο προτείνεται να λαμβάνουν 700 ευρώ από 550, που καταβάλλονται σήμερα.

 

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Περισσότερα Εδω