Η υποστελεχωμένη ομάδα καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και αντιπροπαγάνδας του Twitter αντιμετώπισε την Κυριακή μια “πλημμύρα” ενοχλητικού περιεχομένου στην Κίνα, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποσκοπούσε στη μείωση της ροής των ειδήσεων σχετικά με τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών για τον κορονoϊό.
Πολυάριθμοι λογαριασμοί στην κινεζική γλώσσα, ορισμένοι αδρανείς για μήνες ή χρόνια, “ζωντάνεψαν” νωρίς την Κυριακή και άρχισαν να κάνουν spamming με links για υπηρεσίες συνοδών και άλλες προσφορές για ενήλικες μαζί με ονόματα πόλεων.
Το αποτέλεσμα: Για ώρες, όποιος έψαχνε για αναρτήσεις από αυτές τις πόλεις και χρησιμοποιούσε τα κινεζικά ονόματα για τις τοποθεσίες, έβλεπε σελίδες άχρηστων tweets αντί για πληροφορίες σχετικά με τις διαδηλώσεις, καθώς αυτές κλιμακώνονταν και περιελάμβαναν εκκλήσεις για παραίτηση των ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ύποπτοι λογαριασμοί που συνδέονται με την κυβέρνηση χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή, σύμφωνα με έναν υπάλληλο που αποχώρησε πρόσφατα από το Twitter. Αλλά στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκε για να δυσφημιστεί ένας μόνο λογαριασμός ή μια μικρή ομάδα, κατονομάζοντάς τους στις διαφημίσεις συνοδών.
“Πρόκειται για ένα γνωστό πρόβλημα που η ομάδα μας αντιμετώπιζε χειροκίνητα, πέρα από τους αυτοματισμούς που θέσαμε σε εφαρμογή”, δήλωσε ο πρώην υπάλληλος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποφύγει αντίποινα για την αποκάλυψη εσωτερικών διαδικασιών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις λόγω των μαζικών απολύσεεων και παραιτήσεων, το συνολικό προσωπικό του Twitter έχει μειωθεί από περίπου 7.500 σε περίπου 2.000. Ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέματα ασφαλείας και προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης από το εξωτερικό, έχουν μειωθεί πολύ ή δεν έχουν καθόλου προσωπικό.
Αυτό που συνέβη την Κυριακή ήταν “ένα ακόμη πειστήριο ότι υπάρχουν τώρα ακόμη μεγαλύτερα κενά που πρέπει να καλυφθούν”, δήλωσε ο πρώην υπάλληλος.
Η εκστρατεία εντοπίστηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και αλλού. Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Διαδικτύου του Στάνφορντ, Άλεξ Στάμος, δήλωσε ότι η ομάδα του εργάζεται για να καθορίσει πόσο διαδεδομένη και αποτελεσματική είναι.
Εν ενεργεία υπάλληλος του Twitter δήλωσε σε εξωτερικό ερευνητή ότι η εταιρεία γνώριζε το πρόβλημα από το μεσημέρι και εργαζόταν για την επίλυσή του.
“Πενήντα τοις εκατό πορνό, πενήντα τοις εκατό διαμαρτυρίες”, δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός εξωτερικός συνεργάτης των ΗΠΑ και ειδικός για θέματα Κίνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας σχετικά με το τι έβλεπε όταν έκανε σχετικές αναζητήσεις.
Πηγή: Washington Post