Τους στόχους και τις δράσεις του παρουσίασε απόψε σε ειδική εκδήλωση το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta), ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ερευνών και τέχνης του κόμματος ΜέΡΑ25, τα ηνία του οποίου αναλαμβάνει η Δανάη Στράτου πλαισιωμένη από τους Σίσσυ Βελισσαρίου (αντιπρόεδρος), Ελένη Σπετσιώτη (γραμματέας), Μιχάλη Χατζηθεοδώρου (ταμίας), David Adler, Σαράντο Θεοδωρόπουλο και Ivana Nenadović (μέλη).
Το mέta κινείται σε δύο άξονες: τον ακαδημαϊκό/πολιτικό/επιμορφωτικό και τις πολιτιστικές/καλλιτεχνικές δράσεις. Οι δράσεις του προβλέπεται να απλώνονται από την έρευνα, την διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων και φεστιβάλ, τις εκδόσεις, την παραγωγή ενημερωτικού υλικού μέχρι την δημιουργία καλλιτεχνικού υλικού και δρωμένων με άξονα τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, οικολογικές και πολιτισμικές διαστάσεις των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Όπως ανέφερε η Δανάη Στράτου στη συνέντευξη Τύπου μία από τις πρώτες δράσεις θα είναι «μια περιοδεία ομαδικού τύπου» στις γειτονιές της Αθήνας. Σε ερώτηση του ΑΠΕ σχετικά με το πού θα βρεθούν οι πόροι για την υλοποίηση των δράσεων του κέντρου η κυρία Στράτου σημείωσε πως ο πήχης έχει μπει μεν ψηλά αλλά και με σεβασμό στα οικονομικά μέσα. «Δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στο να γίνονται πράγματα όσο το δυνατόν γίνεται με πιο χαμηλό προϋπολογισμό αλλά συγχρόνως με υψηλό αποτέλεσμα».
Τα ψηφιακά εγκαίνια του mέta ξεκίνησαν με βίντεο το οποίο σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε η ομάδα studio19st. Στο συμβουλευτικό του σώμα συμμετέχουν προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς όπως ο Νόαμ Τσόμσκι. «Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν εφικτές λύσεις σε προβλήματα μεγάλα και μικρά. Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι δεν απομένει πολύς χρόνος για την εφαρμογή τους, κάτι το οποίο αποτελεί μια απίστευτη πρόκληση και μια δυνατότητα που εμπνέει ενθουσιασμό» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αμερικανός γλωσσολόγος με αφορμή τη συμμετοχή του.
«Να ‘μαστε λοιπόν, το 2021, homo sapiens, δεμένοι με χειροπέδες σε ένα app που παραδίδει ό,τι ποθεί η καρδιά μας στην πόρτα του σπιτιού με ταχύτητα εξοντωτική και με ιλιγγιώδη αποδοτικότητα, ενώ ο οδηγός ωθείται σε κατάρρευση με μια βάρδια που θα ντρόπιαζε τους Βικτωριανούς, μα όχι την Amazon» σχολίασαν από την πλευρά τους ο βρετανός σκηνοθέτης, Κέν Λόουτς και ο σεναριογράφος του, Πολ Λάβερτυ.
Για τον αμερικανό οικονομολόγο, Τζον Γκάλμπρεϊθ, «μπορούν να επινοηθούν νέοι και καλύτεροι τρόποι παροχής εργασίας, εισοδήματος, εκπαίδευσης, πολιτισμού, ασφάλειας γήρατος και υγείας, ελεύθερου χρόνου. Οι πόροι μπορούν να κινητοποιηθούν για καλύτερη διαβίωση και βιωσιμότητα στο πλαίσιο του παγκόσμιου προϋπολογισμού για τον άνθρακα».
Από την πλευρά του, ο μουσικός, εικαστικός και παραγωγός, Μπράιαν Ινο σημείωσε πως «ο μετακαπιταλισμός δεν θα εμφανιστεί ξαφνικά με μια μεγάλη έκρηξη όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Συμβαίνει τώρα. Σχεδόν όλοι είναι με το μέρος μας, αλλά δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι είμαστε μία πλευρά. Όταν το κάνουμε, τότε θα αρχίσει πραγματικά».