Στα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την έξαρση κρουσμάτων της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, αναφέρθηκε ο Yφυπουργός Χρήστος Κέλλας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδoς» στο Open TV και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το αναγκαίο μέτρο της δεκαήμερης πλήρους απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα, αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην σύσκεψη συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ, η διεύθυνση Κτηνιατρικής και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων της Διαπαγγελματικής Κρέατος, της Διαπαγγελματικής Φέτας, της ΕΘΑΣ, του ΣΕΒΓΑΠ, καθώς και εκπροσώπων των Περιφερειών της χώρας, οι οποίοι έλαβαν ομόφωνα την απόφαση, που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Η εμφάνιση της ευλογιάς στη χώρα μας χρονολογείται από τα τέλη Αυγούστου, με τα πρώτα κρούσματα να σημειώνονται στον Έβρο. Έκτοτε, σποραδικά κρούσματα καταγράφηκαν στη Ροδόπη, την Καβάλα και τις Σέρρες. Ωστόσο, τα πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κόρινθο και τη Μαγνησία μας θορύβησαν ιδιαίτερα», ανέφερε ο Υφυπουργός, «με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση για πλήρη απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και βοσκή σε ολόκληρη τη χώρα για δέκα ημέρες, προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου. Στο τέλος της άλλης εβδομάδας, θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση και θα κινηθούμε ανάλογα».

«Σε αντίθεση με τον ιό της πανώλης, που είναι ιός RNA και επιβιώνει στο περιβάλλον για 72 ώρες, ο ιός της ευλογιάς είναι ιός DNA και μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον έως και έξι μήνες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό. Οι αρχές προχωρούν στη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, προκειμένου να εντοπιστούν οι πηγές διασποράς και να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση», τόνισε ο κ. Κέλλας, σημειώνοντας, συγχρόνως, ότι «η ευλογιά είναι αμιγώς ζωονόσος και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία».

«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα φανεί σύντομα», σημείωσε ο Υφυπουργός, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, βασιζόμενος και στην εμπειρία της πανώλης των προηγούμενων μηνών, «όπου έλαβε χώρα η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση και επιστρατεύτηκαν όλοι οι κτηνίατροι του Υπουργείου και των εμπλεκόμενων φορέων». Υπογράμμισε, μάλιστα, «πως στις άμεσες προθέσεις του Υπ. ΑΑΤ είναι η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με προσωπικό».

«Είμαστε σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους, τις Περιφέρειες, τους κτηνοτρόφους μας και όλους τους φορείς της κτηνοτροφίας, εφαρμόζουμε τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, τα οποία προτείνουν και συστήνουν οι ειδικοί και συνεχίζουμε την επιδημιολογική έρευνα. Καλούμε τους κτηνοτρόφους να τηρήσουν πιστά τα μέτρα και τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, ώστε η χώρα μας να βγει νικήτρια και από αυτή τη δοκιμασία. Με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα από όλους, θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω