Η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Υγείας, συγχαίροντας τη Νέα Δημοκρατία, καθώς όπως είπε ξεπέρασε τον εαυτό της. «Πραγματικά είναι σπουδαίο να ξεπερνάς κάθε φορά τα δικά σου πεπραγμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το κατεπείγον νομοσχέδιο κατατέθηκε ξημερώματα και ψηφίζεται σήμερα. «Ό,τι και να λέτε, μας δείχνετε με τη στάση σας ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες σας ενοχλούν. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος εισαγωγής, συζήτησης και νομοθέτησης, ειδικά τον τελευταίο χρόνο», τόνισε η Βουλευτής. Συγκεκριμένα για τις διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών η κ.Παπανάτσιου ανέφερε ότι έρχονται με κατεπείγουσα διαδικασία που εκ προοιμίου, αφαιρεί τη δυνατότητα εκτενούς συζήτησης.Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών σημείωσε πως η ανάγκη δημιουργίας πλαισίου για τα επιχειρηματικά δάνεια, εκκινεί από την εμμονή της Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της Πανδημίας, να επενδύει σε δάνεια και αναστολές. «Αυτές οι πολιτικές είναι που έχουν βυθίσει την ελληνική οικονομία σε 8,2% ύφεση και διόγκωσαν το ιδιωτικό χρέος», ανέφερε η κ.Παπανάτσιου και συνέχισε «Δυστυχώς, το μέλλον των πολιτών και των επιχειρήσεων μετά την Πανδημία και την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι δυσοίωνο. Το ταμείο ανάκαμψης δεν θα μπορέσει να καλύψει το τεράστιο κενό που αφήνει η ελλειμματική πολιτική σας».
Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσιου ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνεισφοράς του Δημοσίου, που περιγράφει το σχέδιο νόμου, τίθεται περιορισμός ποσοστού 50% στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βάση το οποίο θα μπορούν να είναι επιλέξιμοι οι επαγγελματίες. Αυτό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Βουλευτής , μετά από ένα χρόνο περιοριστικών μέτρων και χωρίς την παροχή σοβαρών ενισχύσεων, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την όλη διαδικασία. Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία καταγράφει πως τα εισοδήματα των νοικοκυριών που στηρίζονται στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, μειώθηκαν το 2020 μεσοσταθμικά κατά 27,2%. Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι οι πολίτες και δη οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το σχέδιο της Κυβέρνησης αφορά μόνο τους επόμενους οχτώ μήνες, είναι ελλιπέστατο και αφορά μόνο το πλαίσιο της Κρατικής Παρέμβασης, χωρίς να πιέζει τις Τράπεζες να αναλάβουν παραπάνω ενέργειες.
Η κ.Παπανάτσιου απευθυνόμενη στον Υπουργό αναρωτήθηκε αν για την κατάσταση που επικρατεί στα ιδιωτικά χρέη, η απάντηση της Κυβέρνησης είναι μόνο το παρόν νομοσχέδιο. Αναρωτήθηκε επίσης τι θα κάνει η Κυβέρνηση με την επιστρεπτέα προκαταβολή που επί της ουσίας είναι δάνειο, με το κεφάλαιο κίνησης που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις μετά το πολυπόθητο άνοιγμα της αγοράς, με την δυσκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό; Ενώ σημείωσε πως «εδώ χρειάζεται συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στην αντίθετη κατεύθυνση από τη δική σας λογική» και πως πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση των Τραπεζών, όπως προβλέπει και ο Κώδικας Δεοντολογίας.
Τέλος, η Βουλευτής τόνισε πως βρισκόμαστε σ’ένα παρατεταμένο αποτυχημένο lockdown και η χώρα μας συνεχίζει να μετράει θύματα. Μετά από ένα χρόνο η Οικονομία, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και η κοινωνία βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως η κυνική παραδοχή ότι 1 στους 5 περίπου θανάτους, συμβαίνει εκτός ΜΕΘ και η μη επίταξη των ιδιωτών έχουν ενισχύσει το αίσθημα ανασφάλειας όλων μας. Tόνισε δε, πως oι Κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown, ήταν για άλλη μία φορά μία από τα ίδια, ενώ το «νεότερο» δε μέτρο αφορά την κατ’ αναλογία καταβολή (επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού) του «Δώρου Πάσχα», που επί της ουσίας σημαίνει μείωση! Σχετικά με τα μισθώματα, η Βουλευτής τόνισε πως οι πληρωμές δεν προχωράνε κι ο Υπουργός μεταθέτει απλά ημερομηνίες!
Η Βουλευτής σημείωσε πως η χώρα μας κατρακυλάει συνεχώς με βάση την εξέλιξη των κρουσμάτων, το ποσοστά θνησιμότητας, την ελεύθερη κυκλοφορία ακόμα και τον εμβολιασμό. Κλείνοντας, η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως στις 12/1 ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι τέλος Μάρτη θα έχουμε 4 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο. Ο Μάρτης τελειώνει και κλείνουμε με 568 χιλιάδες εμβολιασμούς δύο δόσεων και τόνισε δεικτικά πως, «Προχωράτε με την ίδια αποτυχημένη συνταγή που βυθίζει την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση».