Σημαντικά στοιχεία που αφορούν την μετάλλαξη «όμικρον» παραθέτει ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και κάνει μια ενδιαφέρουσα αξιολόγηση.
Δείτε τα όσα ανάρτησε:
Άμεση προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια Υγείας
Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μέτοχοι των ¨σκληρών¨ δεδομένων από τη θνητότητα στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ακριβώς την ώρα που στην πατρίδα μας οι πολιτικοί, ακόμα και οι αρχηγοί κομμάτων συγκρούονταν σκληρά στη βουλή, για αυτή τη μελέτη, δημοσιεύονταν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal https://www.bmj.com/content/bmj/375/bmj.n3104.full.pdf η εκτίμηση ότι ” Η Όμικρον” προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις αλλά λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τη δέλτα, δείχνουν τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής” .
Σύμφωνα επίσης, με άλλες εκτιμήσεις που προέρχονται από την Νότια Αφρική, και φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί, περιμένουμε με την επικράτηση της Όμικρον, ας πούμε για τη Λάρισα, τους επόμενους μήνες, ακόμα και 200 συμπτωματικούς ασθενείς την ημέρα με πολλαπλάσιες μολύνσεις στην κοινότητα , και μάλλον λιγότερες από ότι σήμερα εισαγωγές στο νοσοκομείο. Παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζουμε όλοι για τη βαρύτητα της νόσου στο επόμενο κύμα, είναι βέβαιο ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να πιέσει σημαντικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Στο τέλος, η πορεία της πανδημίας δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τη θνητότητα στις ΜΕΘ αλλά από την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών Υγείας, τα νομαρχιακά νοσοκομεία και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.