Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο του Αλμυρού έκανε πράξη την αντίληψη ενός βιώσιμου κόσμου χωρίς αποκλεισμούς
Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα». Με το θέμα του φετινού εορτασμού, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση, καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κατανόηση του κόσμου.
Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων ιδεών.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.
Μουσείο Αλμυρού
Ένα εκπαιδευτικό πειραματικό εργαστήρι με τίτλο «Κεραμική: από χώμα και νερό, με σύμμαχο τον αέρα και τη φωτιά. Ένα συμμετοχικό, πειραματικό εργαστήρι κατασκευής πήλινων χειροποίητων αντικειμένων και ψησίματος σε ανοιχτή φωτιά» διοργανώθηκε στο αύλειο χώρο του Αρχαιλογικού Μουσείου Αλμυρού, μια μέρα που το μουσείο άνοιξε τις πύλες τους σε όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλος, μα ιδιαίτερα έστρεψε την ματιά του στους μαθητές ΑμεΑ.
Στη διάρκειά του, ψήθηκαν σε ανοιχτή φωτιά, στην αυλή του Μουσείου, πήλινα αντικείμενα που κατασκευάστηκαν στη διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων από μαθητές του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού και Σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης αλλά και από τους ωφελούμενους του ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Βόλου. Η δράση ήταν ανοιχτή για το κοινό, δίνοντάς του την ευκαιρία να πειραματιστεί με τον πηλό, δημιουργώντας πήλινα χειροποίητα αντικείμενα, αναμνηστικά της επίσκεψης του στο μουσείο.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών μέσα από την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά και ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους.
Σχεδιάστηκε και θα πραγματοποιήθηκε από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Αιμιλία Καλογιάννη και Βάσω Ροντήρη, σε συνεργασία με τους κεραμίστες Ζήνα Διακομή και Στέργιο Γουδίνη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω