Οι μαθητές του Α1 και του Α3 και του 1ου Πειραματικού Γενικό Λύκειο Λάρισας στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Ιστορικοί Περίπατοι στην πόλη της Λάρισας» περιηγήθηκαν σε ιστορικά μνημεία της πόλης μας. Με αφετηρία το σχολείο μας οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς το Α΄ Αρχαίο Θέατρο.
Το μεγαλειώδες Α’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης, που κατασκευάστηκε στις νότιες υπώρειες του λόφου προς την αρχαία αγορά, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς αρχαιολογικές ενδείξεις τοποθετείται στο κέντρο της σημερινής πόλης. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο λόφο της Ακρόπολης γνωστό ως Φρούριο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης και συγκεκριμένα στην πρώιμη χριστιανική βασιλική που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Αχίλλειο και στο Μπεζεστένι, τη σκεπαστή αγορά υφασμάτων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν το θαυμασμό τους, ενθουσιάστηκαν με τις γνώσεις που αποκόμισαν από την περιήγηση, αλλά και συνειδητοποίησαν ότι τα ιστορικά – αρχαιολογικά αυτά μνημεία δεν ήταν κτισμένα σε τυχαία μέρη της πόλης. Επόμενος σταθμός ο ιστορικός ο Μύλος του Παππά, ένα μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Λάρισα και ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Στο Θεσσαλικό θέατρο παρακολούθησαν το «Καπλάνι της Βιτρίνας», το αυτοβιογραφικό έργο της Άλκης Ζέη για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Μετά και από την ιστορική μας καθοδήγηση για την ιστορική περίοδο, στην οποία αναφερόταν το βιβλίο και η παράσταση, οι μαθητές κατάφεραν να συλλάβουν τα μηνύματα της παράστασης.
Στο τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της παράστασης συνομίλησαν και φωτογραφήθηκαν με τους μαθητές και τους καθηγητές.
Μαθητές και μαθήτριες του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 επισκέφτηκαν το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας στα πλαίσια του Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου “AMENANOS NOSTOS 2024” σε προγραμματιζόμενη εκπαιδευτική δράση σχολείων της Ιταλίας. Η δράση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Λάρισας. Το σχολείο μας επελέγη με άλλα τέσσερα σχολεία να παρακολουθήσει τα δρώμενα, που αφορούσαν αποσπάσματα από την τραγωδία “Ελένη” του Ευριπίδη, καθώς υλοποιούμε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο “Ιστορικοί περίπατοι στην πόλη της Λάρισας”.
Οι μαθητές μας βίωσαν μια μοναδική εμπειρία, καθώς βρέθηκαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο αρχικά θαύμασαν, ικανοποιώντας την αισθητική τους, αλλά και δέος, καθώς ένιωσαν ότι εδώ οι αρχαίοι Έλληνες παρακολουθούσαν τις παραστάσεις τραγωδιών.
Έτσι παρακολούθησαν τα δρώμενα με αμείωτο ενδιαφέρον.
Επίσης, συνειδητοποίησαν ότι το Αρχαίο Θέατρο μαρτυρά την ανάπτυξη του πνευματικού πολιτισμού στην πόλη μας στην Αρχαία Ελλάδα.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Δημηρά Αναστασία, Δημουλά Δέσποινα και Καλύβα Γεωργία.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις