Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία πολλές δεκάδες τεθωρακισμένα αντιαεροπορικά οχήματα ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, σε μια συνάντηση των «συμμάχων χωρών» στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάϊν.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής μετά από μια συζήτηση για τη μεταφορά βαρέων όπλων που δίχασε την γερμανική κυβέρνηση. Τα μεταχειρισμένα οχήματα, που ονομάζονται  «Gepard Flakpanzer», είναι σχεδιασμένα για αεράμυνα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων στο έδαφος. Το σύστημα σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά έκτοτε έχει εσκυγχρονιστεί.

Η κατασκευάστρια όπλων Krauss-Maffei Wegmann,  είπε ότι είχε περίπου 50 από τα οχήματα -τα οποία έχουν ραντάρ και πυροβόλα χτισμένα πάνω σε ένα κύτος αρμάτων μάχης – έτοιμα να αναπτυχθούν και θα τα προμηθεύσει απευθείας στην Ουκρανία.

Ο στρατός της Γερμανίας δεν χρησιμοποιεί πλέον τα οχήματα, αλλά το μοντέλο χρησιμοποιείται στη Βραζιλία, την Ιορδανία, το Κατάρ και τη Ρουμανία, σύμφωνα με την Krauss-Maffei Wegmann. Στη Βραζιλία, τέτοια οχήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την άμυνα των γηπέδων ποδοσφαίρου από πιθανές επιθέσεις με drone κατά τη διάρκεια διεθνών τουρνουά.

Παρά τις πιέσεις από μέλη της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς καθώς και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, η Γερμανία ως τώρα είχε αποφύγει την αποστολή βαρέων όπλων απευθείας στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση είχε αναφέρει διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι δεν υπήρχαν άμεσα διαθέσιμα όπλα, ότι θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών να χειριστούν τον εξοπλισμό και ότι θα μπορούσε να προκληθεί ο κίνδυνος μίας ευρύτερης σύγκρουσης.

Η κυβέρνηση συζητά πολλές ακόμα αποστολές βαρέων όπλων στην Ουκρανία από Γερμανούς κατασκευαστές όπλων. Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα αλλάξει την πολιτική του να μην παραδίδει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων. Έκτοτε έστειλε αντιαρματικές ρουκέτες και αμυντικά όπλα εδάφους-αέρος στην Ουκρανία, μερικά από αυτά από παλιά αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας. Η κυβέρνηση έχει επίσης στείλει νάρκες, πυρομαχικά πολυβόλων, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι σύντομα θα ληφθεί απόφαση για το αν θα επιτραπεί η εξαγωγή 100 παλαιών οχημάτων μάχης πεζικού Marder. Την Πέμπτη, το γερμανικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει την αποστολή περισσότερων όπλων — συμπεριλαμβανομένου βαρέως οπλισμού — στην Ουκρανία.

Παράλληλα εκτός από την αναβάθμιση της αποστολής οπλισμού η Γερμανία θα συνδράμει το καθεστώς του Κιέβου και με την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτών. «Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών», δήλωσε η υπουργός ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ και ανακοίνωσε πρόγραμμα εκπαίδευσης ουκρανών στρατιωτών επί γερμανικού εδάφους σε συστήματα πυροβολικού.

«Συνεργαζόμαστε με τους αμερικανούς φίλους μας για να εκπαιδεύσουμε ουκρανικά στρατεύματα επί ουκρανικού εδάφους», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η κυρία Λάμπρεχτ από τη βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν, όπου συμμετέχει σε διάσκεψη για την Ουκρανία, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Η υπουργός ‘Αμυνας ανακοίνωσε ακόμη ότι η Γερμανία θα συνεργαστεί με την Ολλανδία στην εκπαίδευση Ουκρανών σε αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και στην παροχή πυρομαχικών για την Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία, «τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε κριτική στη Γερμανία, αλλά οι αριθμοί μιλούν διαφορετική γλώσσα», τόνισε η κυρία Λάμπρεχτ και αναφέρθηκε στην παράδοση γερμανικών αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard.

«Παρακολουθούμε με φρίκη με πόση βαρβαρότητα και επιμονή η Ρωσία επιτίθεται κατά της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απομακρυνθεί από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών», τόνισε η Κριστίνε Λάμπρεχτ και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι, όπως είπε, «η σημερινή συνάντηση στο Ραμστάιν έστειλε ένα ακόμη πολύ σημαντικό μήνυμα της αλληλεγγύης μας προς την Ουκρανία».

Με πληροφορίες από New York Times και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω