Πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο και ένδεκα άλλοι «σε μεγάλες ποινές κάθειρξης» για τον φόνο ενός μέλους πολιτοφυλακής στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής.

Με αυτές τις καταδίκες ανέρχονται σε 11 οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και περισσότερους από δύο μήνες.

Οι πέντε καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι χθες Δευτέρα για τον φόνο τον Νοέμβριο του Ρουχολάχ Ατζαμιάν, μέλους της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, δήλωσε ο Μασούντ Σεταγιεσί.

«Όλοι τους μπορούν να ασκήσουν έφεση στο ανώτατο δικαστήριο», πρόσθεσε.

Οι πέντε κατηγορούνταν για «διαφθορά επί της Γης», τη σοβαρότερη κατηγορία στον ιρανικό ποινικό κώδικα.

Εξάλλου ένδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους «τρεις νέοι κάτω των 18 ετών», καταδικάστηκαν «σε μεγάλες ποινές κάθειρξης», πρόσθεσε ο Σεταγιεσί. Μία γυναίκα καταδικάστηκε επίσης, αλλά δεν διευκρινίστηκε η ποινή που της επιβλήθηκε.

Στο Ιράν έχει ξεσπάσει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας, ύστερα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Ατζαμιάν σκοτώθηκε στις 3 Νοεμβρίου στην Καράζ, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Τεχεράνης, στη διάρκεια συγκέντρωσης για τις 40 ημέρες από τον θάνατο της Αμινί.

Όπως ανέφερε το κατηγορητήριο, οι καταδικασθέντες επιτέθηκαν στον Ατζαμιάν, ο οποίος δεν ήταν οπλισμένος, τον έγδυσαν, τον μαχαίρωσαν, τον χτύπησαν και στη συνέχεια έσυραν το πτώμα του στον δρόμο.

Οι ιρανικές αρχές καταγγέλλουν τους «ταραξίες» που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και κατηγορούν τακτικά τις ΗΠΑ, τους δυτικούς τους συμμάχους αλλά και κουρδικές ομάδες με έδρα στο εξωτερικό ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, ανάμεσά τους δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης. Χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Περισσότερα Εδω