Η πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Θήβα να αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο είναι πολύ μικρή σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Χουλιάρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ,  απηύθυνε έκκληση να μην γίνεται συζήτηση περί προγνωσιολογίας διότι πανικοβάλλονται οι πολίτες χωρίς λόγο, εκτιμώντας ότι το φαινόμενο αποτελεί «σμηνοσειρά» που θα σβήσει σταδιακά.

«Λάθος να εκφράζουμε δημόσια την επιστημονική μας αβεβαιότητα»

«Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει μικροσεισμική δραστηριότητα με μέσο όρο δονήσεις των 2 Ρίχτερ που δεν γίνονται αισθητοί. Έχουμε καταγράψει 3300 σεισμούς σε αυτό το διάστημα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο με ενδιαφέρον γιατί εξελίσσεται σε χερσαίο έδαφος, κοντά σε μεγάλη πόλη, με χαμηλά επικεντρικά βάθη γι’ αυτό γίνονται αισθητοί. Η περιοχή είναι γνωστή γιατί έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ όμως η πιθανότητα μεγάλου σεισμού είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε ότι είναι λάθος η όποια επιστημονική επιφυλακτικότητα να διατυπώνεται δημοσίως. «Δεν επιτρέπεται να εκφράζουμε δημόσια την επιστημονική μας αβεβαιότητα παρά μόνο στο πλαίσιο συνεδρίων και δημοσιεύσεων. Οι πολίτες που δεν έχουν σχέση με την επιστημονική προσέγγιση στην εκτίμηση του σεισμικού φαινομένου ταλαιπωρούνται άδικα από αυτήν την προγνωσιολογία. Υπάρχει επιτροπή και εκεί πρέπει να κατατίθενται τα όποια στοιχεία», σημείωσε και εξέφρασε δε την έκπληξή του που είδε ανάλογες προγνώσεις να διακινούνται μάλιστα από μέλος της επιτροπής.

Παπαδόπουλος: Περιμένω σεισμό 6 Ρίχτερ στη Θήβα

Υπενθυμίζεται ότι πρόβλεψη για ισχυρό σεισμό στη Θήβα έκανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στα «ΝΕΑ». Όπως εξηγεί η προσεισμική ακολουθία – όπως και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου – δείχνει «σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή».

Πιο αναλυτικά, την επί τα χείρω μεταβολή των δεικτών σεισμικότητας στην περιοχή της Θήβας, όπου η γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από τον Ιούλιο έως σήμερα, διάστημα κατά το οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί, επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συνιστώντας λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές

Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας (πανομοιότυπης με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου), με «σημαντική πιθανότητα», όπως αναφέρει ο ίδιος, «για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1894.

Παπαζάχος: «Περίεργη» η κατάσταση στη Θήβα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο , χαρακτήρισε περίεργη την κατάσταση στη Θήβα, ενώ αναφέρθηκε σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν που σημειώθηκε στην περιοχή σεισμός 6 Ρίχτερ.

«Στη Θήβα έχουμε μια περίεργη κατάσταση. Έχουμε μια σεισμικότητα εδώ και ένα χρόνο ή και περισσότερο, σε ένα ρήγμα που είναι πολύ κοντά στην πόλη», είπε ο κ. Παπαζάχος.

«Φαίνεται ότι τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη. Όταν έχουμε μία ακολουθία τέτοια που έχει μια μικρή πιθανότητα να δώσει και ισχυρότερο σεισμό, ο κόσμος είναι ανήσυχος. Έχουμε ιστορικό στην περιοχή. Το 1894 είχαμε παρόμοια ακολουθία, κράτησε 17 μήνες και έδωσε ένα σεισμό 6,2 Ρίχτερ μετά», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος.

«Τέτοιες ακολουθίες έχουμε συχνά, χωρίς να έχουμε κύριο σεισμό. Απλά, επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη, η τοπική κοινωνία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο. Το 1853 είχαμε ένα σεισμό πιο δυτικά που είχε καταστρέψει τη Θήβα τελείως. Το πιο πιθανό είναι η ακολουθία να σβήσει μέσα στους επόμενους μήνες σταδιακά. Οι κάτοικοι χωρίς να ανησυχούν θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να μιλήσουν στα παιδιά τους, να δει η τοπική κοινωνία αν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σεισμό, ώστε να προστατευτεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δήμαρχος Θηβαίων: Είμαστε ανήσυχοι – Μακάρι να πρόκειται για σμηνοσειρά που θα σβήσει σταδιακά

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γεώργιος Αναστασίου δήμαρχος Θηβαίων.  «Αισθανόμαστε άγχος λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που έχουμε στην περιοχή από το Δεκέμβριο του 2020, με υφέσεις και εξάρσεις. Οι δονήσεις των 4,3 ρίχτερ μπορεί να είναι μικρής ισχύος  όμως δεν παύουν να δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους», είπε στην ΕΡΤ

«Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε κανει προσεισμικό έλεγχο και είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το Γεωδυναμικό και τον ΟΑΣΠ. Ο κ. Χουλιάρας είναι ο πιο καθησυχαστικός από όλους, ευελπιστούμε ότι έχει δίκιο στην εκτίμησή του ότι πρόκειται για σμηνοσειρά που θα σβήσει σταδιακά», τόνισε.

Περισσότερα Εδω