Για μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας μίλησε το Σάββατο στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» , ο ΓΓ Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης. Ειδικότερα μιλώντας για οικονομικά θέματα ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η δουλειά μας τους επόμενους 6 – 7 μήνες είναι να περάσουμε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, και να βρεθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.
Απαντώντας σε ερώτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και στο πού θα κατευθυνθούν χρήματα από αυτό ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι από την αρχή διαμορφώθηκε ένα σχέδιο το οποίο ανταποκρίνεται και στις οικονομικές ανάγκες της χώρας, αλλά ταυτόχρονα στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση αυτού που ονομάζεται κοινωνική προστασία και κοινωνικό κράτος στη χώρα. «Επομένως» συνέχισε «υπάρχει μια ισόρροπη θα σας έλεγα πρόνοια για αυτά τα θέματα. Επομένως, ναι, αυτά τα χρήματα τα οποία εξασφαλίσαμε με την ολοκλήρωση κάποιων οροσήμων πριν λίγες ημέρες, θα διοχετευθούν και για τις ανάγκες. Το αίτημα το οποίο κάναμε είναι για 3,6 δισ. ευρώ. Να πω ότι τα 1,8 αφορούν κρατικές επιχορηγήσεις και 1,7 αφορούν δάνεια τα οποία θα διοχετευτούν σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία ήδη αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί αλλά και σε καινούργια που έρχονται. Επομένως αυτά θα διοχετευτούν, όπως αναφέρατε κι εσείς και για τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους, αλλά και βέβαια για την ανάπτυξη των επενδύσεων και για την ενίσχυση των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια για παροχές υπάρχουν και ελαφρύνσεις ο Θανάσης Κοντογεώργης απάντησε ότι: «όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στο προσχέδιο πριν από λίγες μέρες, ο δημοσιονομικός χώρος σε ένα μεγάλο βαθμό καλύφθηκε από τις πολιτικές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, οι μέρες που έρχονται είναι αρκετά δύσκολες, γιατί οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται. Προφανώς είναι εξωγενείς, ένας πληθωρισμός, ο οποίος οφείλεται κυρίως στις τιμές ενέργειας και στις εισαγόμενες τιμές της βενζίνης. Γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια. Το δείξατε κι εσείς πριν λίγο στο δελτίο ειδήσεων και για περίπου δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας, τους υπερήλικους ανασφάλιστους, τους μακροχρόνια ανέργους, τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Σε αυτούς ενισχύουμε το Δεκέμβρη και βέβαια από το νέο έτος – κι αυτό αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό- με την αύξηση στις συντάξεις, με μια δεύτερη επέκταση που θα γίνει στον κατώτατο μισθό, προσπαθούμε να στηρίξουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας γι’ αυτές τις μέρες, όπου πραγματικά θα έχουν μια δυσκολία. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι, νομίζω όλοι στην καθημερινότητά μας, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας τους επόμενους 6 – 7 μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί και η θητεία αυτής της κυβέρνησης, να περάσουμε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, να βρεθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη».
«Ερχόμαστε σε συμφωνία με τους παράγοντες της αγοράς προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο χειμώνα»
«Δεν υπάρχει κάποια λογική ή ενθάρρυνση της καρτελοποίησης που αναφέρατε. Προφανώς και θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Και αυτή ήταν η συζήτηση και με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ -γιατί εκεί οι πολίτες σε ένα μεγάλο βαθμό διαθέτουν το εισόδημα τους και έχει να κάνει με τις βασικές τους ανάγκες- να υπάρχει ένα καλάθι στο οποίο θα μπορούν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού να κρίνουν και οι πολίτες από πού θα πρέπει να αγοράσουν τα προϊόντα τους και ένα καλάθι το οποίο σε κάποιες κατηγορίες θα είναι σταθερό για το επόμενο διάστημα. Για να ξέρουν για τα γαλακτοκομικά, για άλλα προϊόντα, που θα το βλέπουν μέσα και από μια εφαρμογή, που θα μπορούν να έχουν τις καλύτερες τιμές».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει μετακύληση των απωλειών από αυτή την πρωτοβουλία στα υπόλοιπα προϊόντα και το πληρώνει διά της πλαγίας ο κόσμος σημείωσε ότι: «υπάρχουν δύο πολιτικές. Η πρώτη είναι οι συνεχείς έλεγχοι που γίνονται. Οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Όπως ξέρετε, από πέρυσι το Σεπτέμβρη λειτουργεί και ένα πλαφόν στο περιθώριο του κέρδους. Επομένως εμείς σε επίπεδο εποπτείας της αγοράς εξασφαλίζουμε όλες τις προϋποθέσεις για να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Από την άλλη θα λειτουργήσει ανταγωνισμός, αλλά κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι στα πλαίσια αυτού του ανταγωνισμού, η κυβέρνηση με τη ρυθμιστική της παρέμβαση να προσπαθήσει να ενισχύσει τους συμπολίτες μας που πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα βασικά για τις ανάγκες τους, αυτά που έχει ανάγκη κάθε οικογένεια».
«Για την καθημερινή ανάγκη των πολιτών προσπαθούμε να στηρίξουμε το εισόδημα. Ερχόμαστε σε συμφωνία με τους παράγοντες της αγοράς προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο χειμώνα. Το ίδιο κάνουμε και στις τιμές της ενέργειας. Βλέπουμε νομίζω όλοι στους λογαριασμούς μας πως λειτουργεί το σύστημα το οποίο έθεσε σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση εδώ και κάποιους μήνες. Είναι το ίδιο σύστημα που σκέφτονται πολλές χώρες αυτή τη στιγμή να εφαρμόσουν. Επομένως, αυτό το οποίο πραγματικά μπορούμε, κύριε Κοτταρίδη και η κυρία Κασιμάτη να το κάνουμε, θα το κάνουμε, θα συνεχίσουμε τις ενέργειες».
Τι είπε για την υπόθεση των υποκλοπών
«Προφανώς είναι μια σοβαρή υπόθεση η οποία πήρε το δρόμο της. Η προσέγγιση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από την αρχή ήταν σαφής. Θα πρέπει σε αυτές τις δυσλειτουργίες και τις αποτυχίες, που μέσα από τη λειτουργία της ΕΥΠ στη συγκεκριμένη περίπτωση αναδείχθηκαν, να υπάρξει η κατάλληλη θεσμική παρέμβαση. Αυτό θα αποτυπωθεί τουλάχιστον και στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Από εκεί και πέρα την επόμενη βδομάδα η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει για όλα τα υπόλοιπα. Η στάση όμως της κυβέρνησης και ιδίως του πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα ήταν από την αρχή ξεκάθαρη. Υπήρξαν οι διαδικασίες εξεταστική και πλέον έρχεται η ώρα της θεσμικής παρέμβασης και ευελπιστώ ότι και τα υπόλοιπα κόμματα στα πορίσματά τους θα περιλάβουν προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη λειτουργία της καλύτερη».
Για τη στάση του Κ. Μητσοτάκη σε σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο στην Πράγα: Ο πρωθυπουργός έδωσε την επιβεβλημένη απάντηση
Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ο ΓΓ Συντονισμού της Κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «η στάση και η στρατηγική της κυβέρνησης και κυρίως του πρωθυπουργού, νομίζω είναι γνωστή δημόσια και σταθερή. Πρώτον, υπάρχει μια ανάπτυξη μιας πολυμερούς και ενεργούς διπλωματίας και στα διεθνή φόρα, αλλά και πολλώ δε μάλλον στα ευρωπαϊκά» και πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα μια αμυντική ετοιμότητα και αυτό υπάρχει και με τη διεύρυνση αμυντικών συμμαχιών της χώρας και κυρίως μια αυστηρή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο». Ειδικότερα μιλώντας για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα τόνισε ότι: «ήταν μια ευκαιρία στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που έγινε με 45 αρχηγούς κρατών μελών, ο κ. Ερντογάν να παρουσιάσει τις αναθεωρητικές τάσεις τις οποίες έχει και βέβαια ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, θα έλεγα και οι πιο ουδέτεροι από τους εταίρους μας, πλέον να έχουν μια καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει. Αυτές οι απόψεις δεν είναι δημοφιλείς και προφανώς ο πρωθυπουργός έδωσε την επιβεβλημένη απάντηση που αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις και νομίζω ότι με αυτοπεποίθηση προσεγγίζουμε τη συνέχεια, προφανώς, παρά τις εξελίξεις που μπορεί να υπάρχουν».
Μιλώντας για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ουσιαστικά έχουμε υποκαταστήσει τις ανάγκες που είχε η χώρα μας σε ρωσικό φυσικό αέριο από το LNG. Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα.
«Κρίσιμο να έχουμε πολιτισμένο πλαίσιο διαλόγου μέχρι τις εκλογές»
«Η κυβέρνηση τους επόμενους έξι μήνες θα ολοκληρώσει το κυβερνητικό της σχέδιο, θα παρουσιάσει στους πολίτες τι πέτυχε, τι προχώρησε και βέβαια και την προσδοκία για τις επόμενες για την επόμενη μέρα. Οι πολίτες αυτό θα το αξιολογήσουν και θα τοποθετηθούν ανάλογα. Για μένα κρίσιμο είναι, κύριε Κοτταρίδη, να υπάρχει ένας ψύχραιμος δημόσιος διάλογος, όπου θα μπορούμε, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές, να συζητάμε τι συμφέρει την κοινωνία» τόνισε ακόμα ο κ. Κοντογεώργης. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι είναι κρίσιμο να έχουμε πολιτισμένο πλαίσιο διαλόγου μέχρι τις εκλογές.
Για την ενεργειακή κρίση και την απάντηση της ΕΕ σε αυτή σημείωσε ότι: «υπήρξε μια συστηματική προσπάθεια που ξεκίνησε από ελληνική πλευρά. Σε αυτήν προστέθηκαν αθροιστικά και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις 15 αυτή τη στιγμή. Επομένως, σε συνεργασία και με τους ειδικούς που συμβουλευθήκαμε και λειτουργούν αυτή τη στιγμή για την υποστήριξη ελληνικής κυβέρνησης, υπάρχει ένα πλαίσιο προτάσεων που φαίνεται ότι στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της επόμενης εβδομάδας σε ένα μεγάλο βαθμό θα οριστικοποιηθεί και γύρω στις 20 – 25 του μήνα είναι πολύ πιθανό να έχουμε μία πρόταση η οποία πραγματικά θα ελαφρύνει τα νοικοκυριά. Θα σταματήσει αυτές τις απίστευτες διακυμάνσεις που βλέπουμε στα χρηματιστήρια της ενέργειας και νομίζω ότι θα διευκολύνει και τις κυβερνήσεις όλων των χωρών στον προγραμματισμό τους μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα που έρχεται».