Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ισπανία και ειδικότερα στη Βαλένθια, μια ανείπωτη τραγωδία, όπου μέχρι στιγμής 51 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «ZOIGR» με τη Χριστίνα Βίδου, ο Θοδωρής Κολυδάς, Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου.
«Είναι αρκετά δύσκολη η κατάσταση στην Ισπανία και ενδεχομένως όπως βλέπουμε πάρα πολλές φορές σε πάρα πολλές περιοχές έχουμε τέτοια τραγικά γεγονότα. Να ευχηθούμε τουλάχιστον να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα, γιατί όπως και να το κάνουμε, για να πούμε την αλήθεια, ανάλογα γεγονότα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν πάντοτε στη Μεσόγειο και βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι ειδικά αυτή την περίοδο παρουσιάζονται αρκετά υψηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα, είναι δηλαδή πιο ευνοϊκές θα λέγαμε, οι συνθήκες για να εκδηλωθούν αυτά τα έντονα φαινόμενα» δήλωσε αρχικά ο κ. Κολυδάς στην ΕΡΤ και στη Χριστίνα Βίδου, περιγράφοντας τις εικόνες και εξηγώντας το φαινόμενο και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Βαλένθιας, στην Ισπανία.
Και συμπλήρωσε «Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι τα στοιχεία που έχουμε, δηλαδή των βροχοπτώσεων, είναι μεν υψηλά, ξεπερνάνε τις τελευταίες 48 ώρες και τα 200 χιλιοστά σε ορεινές κυρίως περιοχές, ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ισπανίας φτάνουν τα 220 χιλιοστά. Σε ορισμένες μάλιστα και στις υπόλοιπες περιοχές φτάνουν από τα 150 θα έλεγα μέχρι τα 200 χιλιοστά, μεγάλα ύψη βροχής (…). Τα ύψη λοιπόν, βροχής που σημειώθηκαν ούτε πρωτόγνωρα είναι, ειδικά για τη Μεσόγειο και πολύ περισσότερο βεβαίως και για την Ισπανία. Εδώ αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν όμως, κάποιοι άλλοι παράγοντες, όπως είδατε στην ειδησεογραφία. Θα περιμένουμε βέβαια να τελειώσει η κατάσταση γιατί τώρα είναι εν θερμώ όποιες αποφάσεις και όποια συμπεράσματα βγάζουμε. Αλλά ουσιαστικά βλέπουμε με τα 120, με τα 165 χιλιοστά που είχαμε, που είναι πάρα πολύ μεγάλη αυτή η ποσότητα της βροχής, αλλά όταν σημειώνεται ειδικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αυτή δημιουργεί πολύ περισσότερες παράπλευρες απώλειες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές. Τι θέλω να πω; Είδαμε καταρχάς ότι παρασύρθηκε μια ολόκληρη γέφυρα».
«Έφραξε λοιπόν, η γέφυρα, η δύναμη μετά του νερού την έριξε και είχαμε σαν αποτέλεσμα τις ίδιες αυτές τις τρομερές απώλειες, όπως λέτε, 50 άτομα μέχρι στιγμής, ίσως και παραπάνω. Το ίδιο σκηνικό το είδαμε πέρσι και με τον Ντανιέλ, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι στη Λιβύη, με το ότι βούλιαξαν δύο φράγματα με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Διαφορετικά θα είχαμε σαν ανθρώπινες απώλειες τότε γύρω στα 200 με 250 άτομα που υπήρχαν απώλειες από τη βροχή, αλλά χωρίς να σπάσουν τα φράγματα αυτά. Είχαμε λοιπόν, εδώ πέρα ένα πλημμυρικό φαινόμενο το οποίο οδήγησε σε αυτή την κατάσταση και ίσως δούμε ακόμη πολύ περισσότερο τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται.Και για αυτό το λόγο-επειδή και τα ύψη βροχής θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να συμβούν και στη χώρα μας και σε άλλες περιοχές-εκείνο που πρέπει να κάνουμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις-επειδή δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα ύψη βροχής τα οποία μπορεί να σημειωθούν, είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε υποδομές, καθαρά ρέματα, όσο το δυνατόν δηλαδή να αποφύγουμε ανάλογες τέτοιες καταστάσεις», επισήμανε παράλληλα, ο Θοδωρής Κολυδάς, εν συνεχεία της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο.
Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί εδώ στην Ελλάδα και γενικότερα τι γίνεται με τις πλημμύρες και με άλλα τέτοια φαινόμενα, ο Θοδωρής Κολυδάς, Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, υπογράμμισε το εξής «Υπάρχουν γενικά περιοχές όπου βρίσκονται είτε λίγο πιο κάτω, σε υψόμετρο από τη θάλασσα, όπου το νερό δεν φεύγει με τόσο ευκολία και αυτό βέβαια δεν διορθώνεται εύκολα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά στην οδήγηση. Εδώ το θέμα δηλαδή δεν είναι ότι τα σπίτια θα πλημμυρίσουν ή θα καταστραφούν. Δεν είναι ο ανεμοστρόβιλος που θα έρθει και θα καταστρέψει τα ίδια τα σπίτια και θα τα σηκώσει. Διότι, τα σπίτια εδώ δεν είναι ξύλινα, ας πούμε, όπως στην Αμερική που συμβαίνει. Είναι καλά κατασκευασμένα. Όμως, υπάρχει ο κίνδυνος της πλημμύρας, να πλημμυρίσουν τα υπόγεια. Πρέπει οι κάτοικοι να δημιουργήσουν κάποια αναχώματα όπου μπορούν κτλ. Είναι οι περιοχές που βρίσκονται χαμηλά από τη στάθμη της θάλασσας ή που έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Αυτές είναι συνολικά. Για παράδειγμα όμως, δεν έχουμε δει λόγω και της καλής ρυμοτομίας και της κλίσης του εδάφους, δεν έχουμε δει ποτέ πλημμύρες, ας πούμε στην Πετρούπολη. Δεν έχουμε δει σε μέρη της Καισαριανής, γιατί εκεί ρέει ο παλιός ο Ιλισσός, όπου κατεβαίνει προς τα κάτω και πηγαίνει στα νότια της Αττικής. Υπάρχουν κάποιες περιοχές όπου πραγματικά δεν δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα. Χρειάζεται προσοχή μόνο όταν πρόκειται να έρθει ένα τέτοιο φαινόμενο, να προσπαθούμε να μειώνουμε ενδεχομένως τις μετακινήσεις μας, να είμαστε προσεκτικοί και αν πιάσει μια γερή καταιγίδα να ξέρουμε ότι μέσα σε μία περίπου ώρα κατά κανόνα, εκτός αν είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, το φαινόμενο θα περάσει απ’ ό, τι αν είναι ένα μέτωπο θα περάσει γρήγορα από την περιοχή μας. Ας κάνουμε υπομονή, ας πάμε λίγο πιο αργά στη δουλειά να γλιτώσουμε από τα δύσκολα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος