Να περιορίσουμε την αντίληψη ότι η εμπορία και η εκμετάλλευση ανθρώπων δεν μας αφορά, να καταπολεμήσουμε την ατιμωρησία και να ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη που σώζει ζωές, είναι βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων, δήλωσε ο Εθνικός Εισηγητής Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ.
Ο κ. Μοσκώφ μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.
Όπως είπε ο κ. Μοσκώφ μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα-Τόκιο» της ΕΡΤ:
«Έχουμε τις προϋποθέσεις πλέον, πρέπει οι πολίτες να πιστέψουν στην κοινωνική αλληλεγγύη που σώζει ζωές, όπως στο παράδειγμα της Ηλιούπολης, να εμπιστευτούν τις αρχές, να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα πλαίσιο διάσωσης αυτών των θυμάτων. Και τα ίδια τα θύματα να γνωρίζουν ότι υπάρχει ελπίδα και μπορεί να υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους.
Το υφιστάμενο εδώ και χρόνια σχέδιο δράσης, όχι μόνο στη Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, δεν έχει καταφέρει ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έχοντας μια συμβατική αντίληψη για το πώς λειτουργεί η διάσωση ενός θύματος δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όλα να τα κάνει ο δικαστής, ο εισαγγελέας, ο αστυνομικός.
Πλέον δίνουμε έμφαση στη πολυτομεακή συνεργασία. Για να διασώσεις έναν άνθρωπο πρέπει να σταθεί γερά στα πόδια του, να μπορεί να έχει τη μαρτυρική κατάθεση στο δικαστήριο, να μπορεί να έχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μια δεύτερη ευκαιρία. Και σε αυτό πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις. Και οι διωκτικές και οι προνοιακές.
Και βεβαίως πρέπει να καταπολεμήσουμε και τη ζήτηση. Δηλαδή ο κόσμος να είναι ενήμερος ότι υπάρχει ένα έγκλημα το οποίο συμβαίνει δίπλα μας, αλλά συμβαίνει και εξαιτίας μας δυστυχώς. Πρέπει να περιορίσουμε αυτήν την αντίληψη ότι η εμπορία και η εκμετάλλευση ανθρώπων δεν μας αφορά.
Κάνουμε μία προσπάθεια και με τα σχολεία. Πρέπει να αλλάξουμε το αφήγημα, πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την κουλτούρα της ατιμωρησίας και αυτό ξεκινάει από την παιδεία και το τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας.
Έχουμε ένα πολύ ισχυρό νομικό οπλοστάσιο στα χέρια μας. Το μεγάλο στοίχημα είναι η εθνική ιδιοκτησία του και αυτή είναι και η δική μας δουλειά ως συντονιστική αρχή να εκπαιδεύουμε, να συνεργαζόμαστε, ώστε να μπορούμε να έχουμε καλά παραδείγματα και καλές πρακτικές».
Πηγή: ΕΡΤ