Το ΗΒ ενισχύει την άμυνα στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας με πακέτο υποστήριξης 6 εκατομμυρίων λιρών.

Το Βρετανικό Πρόγραμμα Κυβερνοχώρου για την Ουκρανία χρησιμοποιεί κορυφαία τεχνογνωσία για την προστασία της εθνικής υποδομής και των ζωτικών δημόσιων υπηρεσιών της Ουκρανίας από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Το Κυβερνοπρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ουκρανία ξεκίνησε τη λειτουργία του λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο για να προστατεύσει τη χώρα από τις αυξημένες ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί δημοσίως μέχρι τώρα “για την προστασία της λειτουργικής του ασφάλειας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε την υποστήριξη προς την Ουκρανία με ένα νέο πακέτο στήριξης 6,35 εκατομμυρίων λιρών το οποίο θα προστατεύσει “τις κρίσιμες εθνικές υποδομές και τις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες της Ουκρανίας από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο”.

Το Πρόγραμμα Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία χρησιμοποιεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών, “την τεχνογνωσία κορυφαίων παρόχων κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως”.

Έως τώρα έχει παράσχει υποστήριξη για την αντιμετώπιση περιστατικών σε φορείς της Κυβέρνησης της Ουκρανίας, προστατεύοντας από καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένου κακόβουλου λογισμικού όπως το Industroyer2. “Αυτό εμποδίζει τους κακόβουλους παράγοντες να έχουν πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες που σχετίζονται με την πολεμική προσπάθεια”.

Η λειτουργία του προγράμματος περιόρισε έως σήμερα την πρόσβαση των επιτιθέμενων σε ζωτικά δίκτυα και υποστήριξε την Ουκρανία “να ενδυναμώσει την κρίσιμη υποδομή της έναντι μελλοντικών επιθέσεων”.

Επιπλέον “παρέχεται υλικό και λογισμικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένων: τείχη προστασίας για την πρόληψη επιθέσεων. “Προστασία DDoS για να διασφαλιστεί ότι οι Ουκρανοί πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες”, και βοήθεια στους Ουκρανούς αναλυτές να κατανοήσουν πλήρως τους εάν τα συστήματα λειτουργίας βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε:

“Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν περιορίζεται στη φρικτή χερσαία εισβολή της. Προσπάθησε επίσης επίμονα να εισβάλει στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας, απειλώντας κρίσιμες πληροφορίες, υπηρεσίες και υποδομές.

Η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία δεν περιορίζεται στη στρατιωτική βοήθεια – αντλούμε από την κορυφαία τεχνογνωσία της Βρετανίας για την υποστήριξη της κυβερνοάμυνας της Ουκρανίας. Μαζί, θα διασφαλίσουμε ότι το Κρεμλίνο θα ηττηθεί σε κάθε σφαίρα: στη γη, στον αέρα και στον κυβερνοχώρο.”

Η Lindy Cameron, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, δήλωσε:

“Το NCSC είναι περήφανο που έπαιξε ρόλο στην υποστήριξη των υπερασπιστών στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας. Έχουν αναπτύξει μια εντυπωσιακή άμυνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας στον κυβερνοχώρο, όπως ακριβώς έκαναν και στο φυσικό πεδίο μάχης.

Η απειλή παραμένει πραγματική και το πακέτο υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου αναμφίβολα ενισχύει περαιτέρω την άμυνα της Ουκρανίας.”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, “οι ρωσικοί παράγοντες έχουν μακρά ιστορία εχθρικής και αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων:

  • Διακοπή τμήματος του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο του 2015, αφήνοντας 230.000 ανθρώπους χωρίς ρεύμα για έως και 6 ώρες.
  • Καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο το 2017 που στοχεύουν τους χρηματοοικονομικούς και ενεργειακούς τομείς της Ουκρανίας και τις κυβερνητικές υπηρεσίες, οδηγώντας σε αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους ευρωπαίους εταίρους.
  • Την επίθεση που δέχτηκαν το μετρό του Κιέβου και το αεροδρόμιο της Οδησσού από ransomware που κρυπτογραφούσε τους σκληρούς δίσκους.
  • Οι επιθέσεις Distributed Denial of Service (DDoS) στις 15-16 Φεβρουαρίου 2022, τις οποίες το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) έκρινε ότι ήταν έργο της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.
  • Μια σειρά επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από την εισβολή, μεταξύ άλλων εναντίον εμπορικών φορέων, όπως η Viasat τον Μάρτιο, οι οποίες είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε άλλες υπηρεσίες τόσο στην Ουκρανία όσο και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Φέτος, η Βρετανία παρείχε στην Ουκρανία στρατιωτική υποστήριξη 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών – περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

O Τζέιμς Κλέβερλυ υποσχέθηκε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων περισσότερη υποστήριξη για την επισκευή της ενεργειακής υποδομής της  Ουκρανίας, ενώ έχουν δεσμευτεί 220 εκατομμύρια επιπλέον λίρες για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Περισσότερα Εδω